Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ο λαός να ανοίξει στο σύστημα ρωγμές που δεν θα μπορεί να κλείσει

Συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την εισηγητική ομιλία και τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

«Οι μέρες που περνάμε περικλείουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή ή μεγαλύτερη νίκη του λαού, όσον αφορά τη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Το παν εξαρτάται απ' την υπεύθυνη, μαζική και μαχητική στάση του λαού μπροστά στη 48ωρη απεργία που πρέπει να πάρει το χαρακτήρα ενός μαζικού ξεσηκωμού.

Αλίμονο, δηλαδή, αν ο λαός δεν αξιοποιήσει αυτές τις μέρες για να επιβάλει ρωγμές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ελπίδα την καταψήφιση των νέων μέτρων. Το θέμα, βέβαια, κρίνεται πριν απ' όλα έξω απ' τη Βουλή. Εκεί θα φανεί τι δυνατότητα υπάρχει. Χαμένη είναι η μάχη που δε δίνεται.

Ξεκαθαρίζουμε, όμως, το εξής σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα καταψηφίσουν τα μέτρα: Η καταψήφιση των μέτρων, ακόμα η μαζική καταδίκη των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης δίνει προοπτική στο λαό και ελπίδα στο βαθμό που ο λαός αποβάλλει κάθε φόβο, κάθε μοιρολατρία ή, αν θέλετε, και κάθε αυταπάτη όσον αφορά την ένταξη, την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και όχι μόνο στην Ευρωζώνη.

Ακριβώς η νίκη που μπορεί να έχει ο λαός, που μπορεί, που είναι πιθανόν, που επιδιώκουμε αν θέλετε εμείς να έχει, δεν πρέπει να αλλοιωθεί, δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική της κάτω απ' τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς της κυβέρνησης, των κομμάτων και της ΕΕ όσον αφορά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο απ' την Ευρωζώνη ή την εκταμίευση της μιας, της άλλης και της επόμενης δόσης.

Ο λαός πρέπει να ξέρει το εξής πράγμα: Οτι κάθε ρωγμή που ο ίδιος θα επιβάλλει με την αντεπίθεσή του, στο βαθμό που αυτή η ρωγμή δεν εντάσσεται σε μια γενική πολιτική ρήξης και ανατροπής, το πολιτικό σύστημα μπορεί αυτή τη ρωγμή να την καλύπτει, να την κλείνει. Εχει εφεδρείες ακόμα στα χέρια του δυστυχώς, τέτοιες εφεδρείες είναι η πόλωση που θέλει να επιβάλλει μέσα στον ελληνικό λαό, το νέο δίλημμα, κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει τη δυνατότητα το σύστημα να αξιοποιήσει τη "Χρυσή Αυγή" ως δήθεν μια ανερχόμενη δύναμη, ή το λεγόμενο σύνθημα "ενότητα της αριστεράς".

Το τρίπτυχο για ριζική λύση

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και όλους εκείνους που ταλαντεύονται, δεν έχουν αποφασίσει, προβληματίζονται, δεν έχουν ακόμα πειστεί, να κατανοήσουν ότι η γραμμή της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ είναι κυριολεκτικά κρίκος σήμερα για τη χειραφέτηση του κινήματος, για να μην είναι με την πλάτη στον τοίχο, για να υπάρξει μια θετική νικηφόρα πορεία.

Ταυτόχρονα, το αίτημα της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, της πλήρους δηλαδή απαλλαγής της Ελλάδας, του ελληνικού λαού στην πραγματικότητα, απ' την ΕΕ, πρέπει να συνδεθεί με την απόφαση για οριστική διαγραφή του χρέους και για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αυτό το τρίπτυχο σήμερα είναι που συνιστά τη ριζική εναλλακτική λύση.

Σημασία δεν έχει σήμερα ποια κυβέρνηση ή ποιο κόμμα ξέρει να κυβερνά, έχει πυγμή να κυβερνά ή είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Σήμερα ακούσαμε κι αυτή τη συζήτηση για το ποιο κόμμα είναι έτοιμο. Αυτό που κρίνεται σήμερα, είναι ποια είναι η εναλλακτική λύση, η ριζική εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο λαός. Κι αν θέλετε κάθε ψηφοφορία σήμερα μέσα στη Βουλή ή κι έξω απ' τη Βουλή, κάθε επιλογή, πρέπει να έχει ως κριτήριο ποια είναι η φιλολαϊκή διέξοδος απ' την κρίση. Γιατί, γενικά διέξοδος απ' την κρίση, εδώ που τα λέμε, δε λέει τίποτα.

Υπάρχουν δύο δρόμοι διεξόδου απ' την κρίση: Ο δρόμος που γνωρίζουμε σήμερα, που έχει πάρα πολλές αντιφάσεις και δεν περπατάει ούτε και στα πλαίσια αυτού του συστήματος που έχει ιστορικά όρια, αλλά το κυριότερο είναι η διέξοδος απ' την κρίση υπέρ του λαού. Είτε θα είναι υπέρ των μονοπωλίων είτε υπέρ του λαού.

Δεν υπάρχει πολιτική που να συνδυάσει και τη διατήρηση των μονοπωλίων και την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τέτοια γραμμή δεν υπάρχει παρά μόνο στις διακηρύξεις των κομμάτων, είτε της ΝΔ υπέρ των μονοπωλίων είτε του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που έχουν πολιτική μισό - μισό, και τα μονοπώλια και ο λαός».

Ριζοσπάστης

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου