Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Χαμηλόμισθος ένας στους έξι στην ΕΕ

Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα των αντιδραστικών ανατροπών που προωθούνται ενιαία σε μισθούς και εργασιακά

«Χαστούκι» στα «μούτρα» κάθε θιασώτη της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας και απολογητή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης είναι τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σύμφωνα μ' αυτά, ένας στους έξι απασχολούμενους στην ΕΕ ήταν χαμηλόμισθος το 2010 ή το 17%. Ως τέτοιους, η Eurostat ορίζει τους εργαζόμενους με μισθό ίσο ή κατώτερο των δύο τρίτων του μέσου εθνικού ακαθάριστου ωρομισθίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό χαμηλόμισθων στην ΕΕ κατέχουν οι γυναίκες με 21,2%, έναντι 13,3% στους άνδρες. Σημειώνεται ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (πλην της Βουλγαρίας), τα ποσοστά των χαμηλόμισθων γυναικών είναι υψηλότερα από εκείνα των ανδρών.

Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων γυναικών καταγράφονται στην Κύπρο (31,5%), στην Εσθονία (30%), στη Λιθουανία (29,5%), στη Γερμανία και στη Λετονία (28,7%) και στη Βρετανία (27,6%). Είναι και αυτό ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σαρώνουν κυρίως στις γυναίκες.

Πάνω από τους μισούς εργαζομένους χαμηλής εκπαίδευσης είναι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία (54,6%) και στη Σλοβακία (51,5%). Τέλος, το 31% των χαμηλόμισθων στην ΕΕ είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και το 16% αορίστου χρόνου. Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καταγράφονται στην Ολλανδία (48%), στην Πολωνία (42,5%), στη Γερμανία (38%), στη Βουλγαρία (37%) και στην Ουγγαρία και στη Μ. Βρετανία (36,4%).

Αν και η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο ζοφερή απ' όσο την αποτυπώνει η αστική στατιστική, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι λαοί απ' άκρη σ' άκρη της ΕΕ, σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση αλλά και σε αυτές που ακόμα καταγράφουν ανάπτυξη, έχουν ολοένα και μικρότερες αποδοχές, εξαιτίας και των γενικευμένων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, που ενιαία προωθούνται σε όλη την ΕΕ.

πηγή

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου