Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Είναι στο χέρι του λαού!


Το 2013 θα κάνει ποδαρικό με νέα μέτρα και χαράτσια στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα. Οι αντιδραστικές ανατροπές που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο προστίθενται σ' αυτές που έχουν ήδη φορτώσει στις πλάτες του λαού οι αστικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια και με σαρωτικούς ρυθμούς την τελευταία τριετία. Μόνο ενδεικτικά, από το νέο έτος θα ισχύσει το νέο φορολογικό. Οι διαλυτικές συνέπειες που θα έχει για το λαϊκό εισόδημα, δε θα φανούν με τα εκκαθαριστικά, αλλά από τον πρώτο κιόλας μισθό του Γενάρη, ο οποίος θα είναι κι άλλο πετσοκομμένος, εξαιτίας της μεγαλύτερης παρακράτησης φόρου.

Δίπλα σ' αυτά, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα θεσπιστεί, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων, το οποίο θα ισχύσει από 1η Απρίλη και ορίζει μισθό 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους μπαίνουν σε εφαρμογή μειώσεις από 5% έως 20% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Είναι φανερό ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα γίνουν φτωχότεροι, ενώ το φορολογικό θα αποτελειώσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Στον αντίποδα, για το μεγάλο κεφάλαιο προβλέπεται μείωση της φορολογίας. Το 2013 φέρνει επίσης 25.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από τις προγραμματισμένες συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου και τη συνέχιση του προγράμματος της «διαθεσιμότητας».
Τη χρονιά που έρχεται, η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα να ιδιωτικοποιήσει πλήρως επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν από τη μια σε αύξηση των τιμολογίων και από την άλλη σε συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων του προσωπικού. Το παράδειγμα του ΟΤΕ, με τις 1.500 απολύσεις και την πρόσληψη φθηνότερου εργατικού δυναμικού, είναι αποκαλυπτικό. Όπως ενδεικτικές είναι και οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ, που καθιστούν το ρεύμα προϊόν πολυτελείας για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Αυξημένη φορολογία στο λαό σημαίνει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, χρήμα για το κράτος να δίνει στις επιχειρήσεις. Η φορολογική εξόντωση των μικρών ΕΒΕ, σε συνδυασμό με το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, σημαίνει παραπέρα μονοπώληση, άρα και περισσότερα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Κάθε μέτρο της κυβέρνησης συγκλίνει στη χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να βελτιωθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτή είναι η ουσία της διαχείρισης στον καπιταλισμό, όποια μορφή κι αν πάρει. Τίποτα απ' όσα έχασε ο λαός για χάρη των μονοπωλίων δεν πρόκειται να του δοθεί πίσω, όποιος κι αν πάρει τη σκυτάλη στην κυβέρνηση, ακόμα κι αν έρθει ανάπτυξη. Το 2013 μπορεί να γίνει έτος ορόσημο για το λαό, αν πιστέψει στη δύναμή του. Αν κάνει αποφασιστικά βήματα στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, που με ισχυρό ΚΚΕ θα αντιπαλεύει τα μέτρα, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την αντεπίθεση. Για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και της φιλομονοπωλιακής της στρατηγικής, για τη λαϊκή εξουσία, τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού που σάπισε.
Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή Μας» του «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου