Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Διαχείριση απορριμμάτων: Άμεσα το "φιλέτο" στους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ

Επενδύσεις στο “φιλέτο” της διαχείρισης απορριμμάτων δρομολογούνται, άμεσα, τις οποίες, κατά τη συνήθη τακτική, θα πληρώσουν, μέσω ανταποδοτικών τελών, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.
Συγκεκριμένα, σε ένα περίπου μήνα αναμένεται η έναρξη μιας σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών για τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική - δύο μονάδων σε Φυλή και Άνω Λιόσια, στην Κερατέα και στο Γραμματικό.
Επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ήδη μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και αναμένεται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Τα έργα πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω Σύμπραξης Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), έχουν αρχικό προϋπολογισμό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ενώ η αξία των συμβάσεων, με ενδεικτική διάρκεια 27 ετών, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ.

Στο μεταξύ, αντίστοιχα έργα δρομολογούνται σε μια σειρά πόλεις της περιφέρειας.
Υπέρμαχος των έργων αυτών είναι ο Πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος χαρακτηρίζει τη μέθοδο των ΣΔΙΤ ως τη μόνη πρόσφορη μέθοδο, προπαγανδίζοντας υπέρ του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο «έχει ανάγκη ο δημόσιος τομέας», όπως έχει πει σε σχετική συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικής;Ωστόσο, απέκρυψε ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες που θα κληθούν να καταβάλουν ακόμα πιο ακριβά τέλη καθαριότητας ενώ προσπέρασε το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων θα συνεχίσει να διοχετεύεται στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο, καθώς εκεί θα γίνουν οι δύο μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας.
Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων
Την πλήρη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση όλου του αντικειμένου της επεξεργασίας και της διάθεσης των απορριμμάτων, έχουν εκφράσει οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.
Η Λαϊκή Συσπείρωσης έχει, ήδη, καταγγείλει, ότι στόχος των επενδύσεων αυτών είναι τα κέρδη των ομίλων του κλάδου, τόσο της καύσης όσο και της "ανακύκλωσης" των σύμμεικτων απορριμμάτων, στο πλαίσιο ενός σφόδρα αντιλαϊκού, αντιπεριβαλλοντικού κεντρικού σχεδιασμού.
Θέση της είναι:

  • Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή των μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται στα ισχύοντα ΠΕΣΔΑ στην Αττική και σε όλη τη χώρα.
  • Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:
  • Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στο υπόψη αντικείμενο ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους με πλήρη δικαιώματα, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
  • Για την περίπτωση της Αττικής να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, οι χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.
  • Στο μεταξύ να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου