Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

«Λίστα Λαγκάρντ»: Αναμένεται πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή

Η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» βγάζει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος

Προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ» ετοιμάζονται να ζητήσουν, ίσως και σήμερα Δευτέρα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, καταθέτοντας πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
Σύμφωνα με διαρροές για το αρχικό σχέδιο του κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή αφού οριστικοποιηθεί, γίνεται λόγος για αδίκημα νόθευσης εγγράφου, καθώς και για ενδείξεις ενοχής του πρώην υπουργού, ο οποίος, όπως φέρεται να σημειώνει το κείμενο, είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να το κάνει.

Την ίδια ώρα σε συνεντεύξεις του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν έκανε καμία παρέμβαση στη λίστα, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε και κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη. Είμαι πολύ σαφής και απόλυτος σε αυτό», ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Έκανε επίσης λόγο για «μία χοντροκομμένη σκευωρία», προσθέτοντας πως «είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο». Σημείωσε επίσης ότι η λίστα «ταξίδεψε» και «πέρασε από πολλά χέρια» αφότου έφυγε από τον ίδιο.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο παραγραφής, με επίκληση προβλέψεων του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για το αν η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη ή όχι σε πρώην υπουργό, με βάση τον αριθμό των τακτικών συνόδων της, μετά την τέλεση του αδικήματος.
ΚΚΕ: Καμία παραγραφή - Τιμωρία μέσα και έξω από τη Βουλή - Να δημοσιοποιηθούν οι λίστες
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της το Σάββατο τόνισε: «Η υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" βγάζει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και τη συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα και έξω απ’ τη Βουλή. Το συνταγματικό κώλυμα που υπάρχει δεν μπορεί να αποτελεί λόγο να περιμένουμε πότε θα γίνει αναθεώρηση του συντάγματος. Καμιά παραγραφή. Δεν μπορεί να υπάρχει παραγραφή ούτε μιας μέρας. Με την έννοια αυτή θεωρούμε ότι δεν αρκεί η διαδικασία τιμωρίας των σημερινών ενόχων. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όταν κάτι βγαίνει στη δημοσιότητα, γιατί τα περισσότερα μένουν κρυφά, να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση και τιμωρία».
Υπέρ Προανακριτικής Επιτροπής και ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών, ενώ υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ» τάσσονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η διαδικασία
Η πρόταση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή πρέπει να συνοδεύεται από τις υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών. Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει σε μία συνεδρίαση της Βουλής, εντός 15 ημερών από την κατάθεσή της, και θα ακολουθήσει ξεχωριστή μυστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται 151 ψήφοι.
Εάν προχωρήσει η προκαταρκτική εξέταση, η τουλάχιστον 12μελής επιτροπή που θα συσταθεί, θα πρέπει να εκδώσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πόρισμα, βάσει του οποίου η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου