Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Λίστα Λαγκάρντ: Στήνουν κάλπες, ψάχνουν «στικάκια»


Στους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη προσήλθαν σήμερα με τους συνηγόρους τους, για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, η ξαδέρφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, Ε. Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Σ. Σικιαρίδης και ο άντρας της αδερφής της Μαρίνας, Α. Ρωσσώνης. Πρόκειται για τα τρία πρόσωπα των οποίων τα ονόματα υπήρχαν στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ και αφαιρέθηκαν στη συνέχεια.

Οι εξηγήσεις που τους ζητούνται είναι για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα που κατέθεσαν η Ε. Παπακωσταντίνου και ο σύζυγός της υποστήριξαν ότι οι καταθέσεις τους δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Μέχρι το 2005, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ανέρχονταν σε 4.200.000 ευρώ, ενώ μετά το 2005 ήταν 6.300.000 ευρώ.

Ο Α. Ρωσσώνης, δικαιούχος του μη ενεργού λογαριασμού, υποστήριξε ότι τον είχε κλείσει το 2005 και έφερε τα χρήματα στη χώρα, κάνοντας χρήση του νόμου Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Ο λογαριασμός, υποστήριξε, περιείχε 750.000 ευρώ, συν 150.000 δολάρια, τα οποία δήλωσε και φορολογήθηκαν.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του συνηγόρου τους, που είπε ότι «το όλο θέμα δεν αφορά τους πελάτες μου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να σχετίζεται με την αλλοίωση της λίστας, τα χρήματα ήταν όλα νόμιμα». Επιπρόσθετα, οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσαν ότι ποτέ, ούτε πριν, ούτε μετά τη διαρροή της λίστας και την ενημέρωσή από την τράπεζα, ειδοποίησαν τον πρώην υπουργό για τις καταθέσεις που διατηρούσαν στην HSBC. Επομένως, δεν θα μπορούσαν να του ζητήσουν να απαλείψει τα ονόματά τους.

Προθεσμία για τις συμπληρωματικές καταθέσεις έλαβαν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Γ. Καπελέρης, οι οποίοι κλήθηκαν επίσης σήμερα να καταθέσουν στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Διαγκωνίζονται για τις εντυπώσεις

Στο μεταξύ, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με αίτημα τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους πρώην πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο, καθώς τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνο.

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορά τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή. Την πρόταση συνυπογράφουν συνολικά 37 βουλευτές (18 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 18 της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος).

Συνεχίζεται παράλληλα η επικοινωνιακή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τον Ε. Βενιζέλο να λέει σε ομιλία του στη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να καταστήσει τη "λίστα Λαγκάρντ" μοχλό επίθεσης κατά του ΠΑΣΟΚ».

Για να βγάλει λάδι το κόμμα του στον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που σηκώνεται γύρω από τη λίστα, ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για την ουσία της υπόθεσης, αλλά για τη δημιουργία εντυπώσεων» και χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής «κείμενο που είναι πολιτικά και ηθικά κατάπτυστο, σαν προκήρυξη της βίλας Αμαλία». Όπως υποστήριξε ο Ευαγ. Βενιζέλος, η επίθεση εναντίον του και εναντίον του Γ. Παπανδρέου «γίνεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της σταθερότητας της χώρας».

Συνάντηση περίπου μιας ώρας είχαν σήμερα ο Ε. Βενιζέλος με τον Γ. Παπανδρέου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία των προτάσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή. Την επόμενη βδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα στηθούν στη Βουλή τέσσερις κάλπες για τη σύσταση προανακριτικών επιτροπών που θα αφορούν τα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών και των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Απόψε κυκλοφόρησε πληροφορία από το χώρο της εισαγγελίας σύμφωνα με την οποία το περίφημο «στικάκι» που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη δεν είναι το πρώτο αντίγραφο από το πρωτότυπο cd που περιείχε τη λίστα, αλλά αντίγραφο του αντιγράφου. Αν είναι έτσι, αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου σαν επιχείρημα ότι δεν ήταν αυτός που αφαίρεσε τα τρία ονόματα. Παράλληλα τροφοδοτεί νέα παραφιλολογία γύρω από την αναζήτηση του «πρωτότυπου στικ».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου