Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Σε προανακριτική ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν παραπέμφθηκαν Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος


Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών,Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε προκαταρκτική επιτροπή που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του, για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», αποφάσισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η Βουλή, μετά από μυστική ψηφοφορία.
Η παραπομπή Παπακωνσταντίνου αποφασίστηκε με 265 ψήφους. Οι προτάσεις για παραπομπή των Ε. ΒενιζέλουΓ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία και κανείς τους δεν παραπέμφθηκε.
Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Εμείς πιστεύουμε απόλυτα ότι μέσα απ' τη Βουλή, αλλά και μέσα απ' τη Δικαιοσύνη δεν περνάει ποτέ η αλήθεια. Το σύστημα είναι θωρακισμένο. Όχι μόνο το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά πριν απ' όλα η οικονομία είναι πολύ καλά θωρακισμένη, ούτως ώστε σε ελάχιστες περιπτώσεις και για μεμονωμένα πρόσωπα - και αν υπάρχει λόγος και σκοπιμότητα να βγει - να μπορεί να περάσει η αλήθεια».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι βουλευτές του κόμματος ξεκαθάρισαν επίσης ότι στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ υπάρχουν και ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Το ΚΚΕ, τόνισαν, θα κάνει ό,τι μπορεί με τη συμμετοχή του στη διαδικασία να φωτιστεί το ζήτημα, να διερευνηθούν και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε όποιον και αν υπάρχουν. Ο λαός, υπογράμμισαν, δεν πρέπει να έχει αυταπάτες πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα υπάρξει κάθαρση, θα παταχθεί η διαφθορά που είναι σύμφυτη του καπιταλισμού.
Η διαδικασία
Η ψηφοφορία στη Βουλή ολοκληρώθηκε μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, με 4 κάλπες και ψηφοδέλτια που περιλάμβαναν όλες τις προτάσεις των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ η συμφωνία που υπήρξε το πρωί μεταξύ των κομμάτων ήταν διαφορετική και προέβλεπε να στηθούν 4 κάλπες, όχι ανά πρόταση, αλλά ανά πρόσωπο με τα αδικήματα για τα οποία εγκαλείται.
Ως αποτέλεσμα υπήρξε εμπλοκή και η συνεδρίαση της ολομέλειας διακόπηκε για περίπου 1,5 ώρα προκειμένου να υπάρξουν επαφές μεταξύ των κομμάτων για το θέμα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε πως εδώ και αρκετές μέρες το ΚΚΕ πρότεινε να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο πρόσωπο και όλες οι κατηγορίες και ο κάθε βουλευτής να μπορεί να ψηφίσει για όλα τα αδικήματα.
«Σε αυτή την πρόταση υπήρξε το πρωί συναίνεση, στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα. Ανεξάρτητα από όλα αυτά εμείς τοποθετηθήκαμε και θέλουμε να καταγραφεί η διαφωνία μας», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Η πρόταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου, συγκέντρωσε 265 υπέρ, 6 κατά ενώ παρών ψήφισαν 3. Υπήρξαν 5 άκυρα και 3 λευκά.
Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, υπέρ ψήφισαν 129, κατά 26 και παρών 4. Στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής για τον πρώην υπουργό, υπέρ ψήφισαν 110, κατά 28 και 3 παρών.
Για τον Ε. Βενιζέλο, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 124, κατά 24, παρών 2 ενώ υπήρχαν 15 άκυρα και 56 λευκά. Στην πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής, επίσης για τον Ε. Βενιζέλο, υπέρ ψήφισαν 104, κατά 23 ενώ υπήρξε ένα παρών.
Για τον Γ. Παπανδρέου, η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής πήρε 80 ναι, 19 κατά και 8 παρών, ενώ υπήρξαν 103 λευκά και 14 άκυρα.
Στην πρόταση των ίδιων κομμάτων για τον Λ. Παπαδήμο, υπήρξαν 63 ναι, 34 κατά, 6 παρών ενώ βρέθηκαν 111 λευκά και 7 άκυρα.
Τα μέλη της προανακριτικής θα είναι 15 και προβλέπεται να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.
Κοκορομαχία εντυπώσεων από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
Σε εναγώνια «κοκορομαχία» εντυπώσεων επιδόθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της «τιμής» του σάπιου συστήματος με σημαία τη δήθεν αντιμετώπιση της διαφθοράς και την «κάθαρση».
Ευάγγελος Βενιζέλος και Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ αλληλοκατηγοριών για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως «επαγγελματίες, ασυγκράτητους συκοφάντες», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το όριο της «αυτοενοχοποίησης», έφτασε στην «αυτογελοιοποίηση».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου