Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Φορολογικός νόμος: Ασήκωτοι φόροι και χαράτσια

Ετοιμάζεται και εγκύκλιος για τη μηνιάτικη παρακράτηση

Από την 1η Γενάρη ισχύουν οι αντιλαϊκές διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή από τα κόμματα που στηρίζουν της συγκυβέρνηση. Στις αμέσως επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει και την εγκύκλιο για τον τρόπο της μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποστούν και νέες απώλειες, ενώ τα ακόμη χειρότερα θα έρθουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν στην Εφορία την ερχόμενη χρονιά.
Οι διατάξεις του φορολογικού νόμου προβλέπουν και τα παρακάτω νέα μέτρα:
Καταργείται το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο (5.000 ευρώ) και καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 για τα εισοδήματα του 2012). Με το συγκεκριμένο αρπάζουν 500 ευρώ από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο σε σχέση με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και 1.200 σε σύγκριση με τις δηλώσεις του 2011.
Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:
  • 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ
  • 42% για τα επιπλέον ποσά.
Προκλητικά ευνοημένοι βγαίνουν οι διάφοροι μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα, οι οποίοι με τη σημερινή κλίμακα για εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ είχαν συντελεστή στο 45%.
Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.
Καταργείται η γκάμα των φοροελαφρύνσεων, που αφορούσε στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο μέτρο, αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές (2012) φορολογικές δηλώσεις. Οι απώλειες και μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών σε σχέση με το 2011 φτάνουν στα 480 ευρώ. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου. Καροτομείται η η ισχύουσα ελάφρυνση για ιατρικές δαπάνες - νοσήλια, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου, του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων» τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί, υπό προϋποθέσεις, «έκπτωση φόρου» 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη «επιστροφή» (2.100 ευρώ), δηλαδή στο επίπεδο εισοδήματος πάνω από 42.000 ευρώ.
Αυτοαπασχολούμενοι: Διαμορφώνουν συνθήκες στραγγαλισμού, στην κυριολεξία δείχνουν την πόρτα της εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», προσφέροντας την πίτα στις ισχυρές επιχειρήσεις. Όλα όσα θα ισχύσουν για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων κ.ά.) θα εφαρμοστούν και για τους αυτοαπασχολούμενους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Για τα 3 πρώτα χρόνια της δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% (από το πρώτο ευρώ) και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ.
Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 και 150 ευρώ, αντίστοιχα. Ανάγλυφα προκύπτει η ταξική επιλογή για τη βίαιη έξοδο αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», για τη συγκέντρωση της πίτας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και που εμφανίζονται στην Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εξαιρούνται όσοι έχουν «έγγραφη σύμβαση» με τον εργοδότη και που ταυτόχρονα δεν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες.
Φτωχομεσαίοι αγρότες: Ολα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων» - θα ισχύσουν και για τους φτωχούς αγρότες από το 2013. Ηδη από τώρα προβλέπουν και τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων, που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική.
-Μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεώνονται να βρουν αποδείξεις λιανικής, αξίας στο 25% του μεγαλύτερου ποσού ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης»! Αν η συνολική αξία των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν είναι χαμηλότερη, τότε θα πληρώσουν 22% χαράτσι, πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει»
-Προετοιμάζουν το έδαφος, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμόσουν το χαράτσι για το «ενιαίο τέλος ακινήτων». Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, όσοι έχουν «εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεώνονται να τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση» σε ειδική ιστοσελίδα που θα διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η «τεχνική» προετοιμασία έχει να κάνει με την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού μέτρου, με το χαράτσι η πληρωμή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει από το β' εξάμηνο του 2013.
Σύμφωνα με άλλες διατάξεις:
- Αυτοτελής φορολόγηση 10%, από το πρώτο ευρώ, προβλέπεται στα εισοδήματα από νοίκια μέχρι 12.000 ευρώ και 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Ο φόρος στους τόκους καταθέσεων αυξάνεται στο 15% (από 10%).
- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του Εμπορικού Ναυτικού αυξάνεται για τους αξιωματικούς στο 15% (από 6%) και για το υπόλοιπο πλήρωμα στο 10% (από 3%).
- Φόρος «υπεραξίας», ανάλογα με την παλαιότητα, μπαίνει στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
- Η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας), αυξάνεται στο 26% (από 20%) στο κλιμάκιο μέχρι τα 50.000 ευρώ και στο 33% για τα επιπλέον ποσά, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.
Όλα για το κεφάλαιο
Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες, με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες, και με τη διαμόρφωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη στο 26% (από 20%). Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τσακιστή δεκάρα. Ειδικές πρόνοιες υπάρχουν για τα «αφορολόγητα αποθεματικά» των καπιταλιστών. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος και εισφορά το εισόδημα εφοπλιστικών «εταιρειών χαρτοφυλακίου», είτε με ελληνική είτε και με ξένη σημαία, εφόσον είναι συμβεβλημένες με το ΝΑΤ. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαλλάσσεται και από το φόρο κληρονομιών για τις μεταβιβάσεις πλοίων!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου