Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση του ΜΑΣ για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων»

Να απορρίψουν το σχέδιο για την υπερεκμετάλλευση των νέων, όπως παρουσιάστηκε με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» και να απαντήσουν με  κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Γενάρη, στις 14.00 στα Προπύλαια, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες, που θα τσεπώσουν μπόλικο χρήμα ως επιχορήγηση και πάμφθηνους εργαζόμενους, αφού θα απαλλάσσονται με διάφορες παραλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές. Αυτό που υπόσχονται η κυβέρνηση και η ΕΕ στους χιλιάδες άνεργους νέους – που στις ηλικίες 18 με 25 φτάνουν το 60% - είναι το πολύ 5 μήνες δουλειάς με μισθό-χαρτζιλίκι (460€ για αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ), χωρίς ένσημα και μετά το πέταμά τους ξανά στην ανεργία.
Πολλά από αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται ήδη, άλλα έχουν δοκιμαστεί ξανά. Το μόνο που πέτυχαν είναι όντως οι επιχειρηματίες να χρηματοδοτούνται με μπόλικο χρήμα, να χρησιμοποιούν "τσάμπα" εργαζόμενους για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, να τους απολύουν μόλις τελειώσει και να προσλαμβάνουν πάλι νέους. Πέτυχαν να τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα πτυχία. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουμε μεγάλη πείρα για το πώς οι επιχειρηματίες εναλλάσσουν ανά εξάμηνο φοιτητές από γραφεία διασύνδεσης και πρακτικάριους ΤΕΙ για να "κάνουν τη δουλειά τους". Τώρα, όχι μόνο συνεχίζουν τα παλιά σχέδια υπερεκμετάλλευσης των νέων, αλλά φέρνουν και νέα.
Αυτό που σίγουρα δεν πέτυχαν είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, την αναρχία στην παραγωγή. Ανακυκλώνουν την ανεργία και τη χρησιμοποιούν για να τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα».
Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να απορρίψουν τα σχέδια αυτά και να απαιτήσουν:
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς καμία προϋπόθεση και από και την πρώτη μέρα ανεργίας. Άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Μόνιμη, πλήρης και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, που καθορίζει μισθό 429 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρονών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας για όλους τους νέους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια) για εργαζόμενους φοιτητές (π.χ. απογευματινά εργαστήρια για τα ΤΕΙ), 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο της εξεταστικής.
  • Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΜΑΣ:

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου