Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Πορτογαλία: Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, υγεία και παιδεία

Περικοπές συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση συστάσεις του ΔΝΤ από συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, υγεία, παιδεία προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση. 
Οι περικοπές περιλαμβάνουν την απόλυση 14.000 εκπαιδευτικών και τη θέση άλλων 30.000-50.000 σε ειδικό καθεστώς εργασίας, 10% μείωση στις συντάξεις, αναθεώρηση των τύπων πληρωμής των εισφορών στα Ταμεία, μείωση των μισθών και του επιδόματος ανεργίας.
Εν τω μεταξύ, με βάση μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της χώρας CGTP, προκύπτει πως οι αποζημιώσεις για απόλυση, με το νέο καθεστώς εργασίας, μειώνονται από 64-99%.
Σε σχέση με αυτό, η κυβέρνηση συναντήθηκε με τη συνδικαλιστική συνομοσπονδία UGT και στο υπόλοιπο της εβδομάδας πρόκειται να συναντηθεί με τους «κοινωνικούς εταίρους», ήτοι το Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τη Συνομοσπονδία Τουρισμού κλπ. για να ακούσει την άποψή τους. Το μέτρο αυτό, που προκύπτει από την απόφαση να μειωθεί η αποζημίωση σε 12 από 20 ημερομίσθια ανά έτος εργασίας, προβλεπόταν στο μνημόνιο και στο σύμφωνο που υπέγραψαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πριν ένα χρόνο, πλην της CGTPη οποία κάνει λόγο για ανάγκη πλήρους απόρριψης των μέτρων από τους εργαζόμενους και ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις για την επόμενη Τετάρτη.
Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει τη στάση των κομμάτων που ψήφισαν τη μείωση των μισθών, μαζί και του Σοσιαλιστικού Κόμματος που απείχε από την ψηφοφορία, την ίδια ώρα που αυξήθηκε το κεφάλαιο των τραπεζών κατά 1,25 δισ. το 2012, μαζί με τη ροή κεφαλαίου 1 δισ. στην BANIF που έχει αποφασιστεί για το 2013.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου