Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς φάρμακα αλλά με «φαρμακερά» χαράτσια

Ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα δεν μπορούν να πληρώσουν πλέον οι ασφαλισμένοι και εξαναγκάζονται να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και προχωρά σε τραγικές περικοπές στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στις 5.11.2011, για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν πια να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και αναγκάζονται να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Οι συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων ήταν έως και 25%. Μεσοσταθμικά αυτή η δαπάνη - πριν τα μνημόνια - ήταν 10%. Με τα μέτρα που πήραν οι τελευταίες κυβερνήσεις η μεσοσταθμική συμμετοχή ανέβηκε σε 16%, ενώ και με τα τελευταία μέτρα, όπως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και η θετική λίστα, η μεσοσταθμική συμμετοχή θα εκτιναχτεί. Υπολογίζεται ότι το 2013 οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ απ' την τσέπη τους, καθώς η συνολική δαπάνη των Ταμείων για φάρμακα θα διαμορφωθεί στα 2,45 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, με ανακοίνωσή του (27.12.2012) πανηγύρισε για τις περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη το 2012, καθώς διαμορφώθηκε σε 2,87 δισ. ευρώ έναντι 3,92 δισ. το 2011.

«Οι προσπάθειες πιάνουν τόπο», καυχήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επικαλούμενος την «πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας (η οποία) αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των πολιτικών παρεμβάσεων στην υγεία».

Ιδού όμως και αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών όπως τα κατέγραψε έρευνα (4.12.2012) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

- Το 81,7% των φαρμακοποιών αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία της χώρας να έχουν ανοίξει τεφτέρια για λεφτά που χρωστάνε - κυρίως από τις συμμετοχές - οι ασθενείς.

- Όπως ανέφεραν οι φαρμακοποιοί, το 9,4% των ασθενών δεν μπορούν να εξοφλήσουν άμεσα τα φάρμακά τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ως εξής: Είναι 17% σε περιοχές κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000-50.000 και 6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων.

Εκείνοι που δεν έχουν πού την «κεφαλήν κλίναι» είναι οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες και αναγκάζονται να τρέχουν στα διάφορα κοινωνικά ιατρεία να ζητιανεύουν εμβόλια για τα παιδιά τους και φάρμακα για τους ίδιους.

Στην Ελλάδα ζουν κάτω απ' το όριο φτώχειας 2.800.000 άνθρωποι, ενώ 1.200.000 είναι άνεργοι. Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ανακοίνωσε (22.11.2012) τον δωρεάν εμβολιασμό των παιδιών όλων των «ομάδων πληθυσμού» και ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι ασφαλιστική κάλυψη απ' τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία και Ιατροκοινωνικά Κέντρα (ΙΑΚ). Επίσης τα παιδιά δεν θα πληρώνουν το εισιτήριο των πέντε ευρώ.

Σταγόνα στον ωκεανό των εκρηκτικών αναγκών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, των χρονίως πασχόντων και ανέργων και όσων ζουν κάτω απ' το λεγόμενο όριο της φτώχειας αποτελούν οι «νέες δράσεις» που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (5.12.2012) στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για το 2013 και 2014.

Πρόκειται για ένα κονδύλι ύψους 90 εκατ. ευρώ που για κάθε χρόνο θα καλύπτει 156.200 άτομα, στα οποία εκτός απ' τους ανασφάλιστους και τους ανέργους περιλαμβάνονται και οι ψυχικώς πάσχοντες που βρίσκονται σε δομές αποασυλοποίησης που λειτουργούν ΜΚΟ και αστικές εταιρείες.

Οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι θα παραλάβουν ένα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» ετήσιας διάρκειας, με το οποίο θα μπορούν να εξεταστούν από γιατρό και να κάνουν εξετάσεις από «παρόχους Υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Λεπτομέρειες, όπως ποια θα είναι τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ή αν κάποιος που ήταν άνεργος τη μια χρονιά θα μπορεί να συνεχίσει και την άλλη, δεν δόθηκαν, αλλά όπως αναφέρθηκε θα παρουσιαστούν αργότερα.

Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι όσοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανά υγειονομική περιφέρεια, είναι ελάχιστοι μπροστά στα 1,2 εκατ. ανέργους της χώρας.

Αντί για μέτρα και πολιτικές που ανοίγουν δρόμους για την πραγματική κάλυψη της αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ νομιμοποιεί προγράμματα αποκλεισμού εκατομμυρίων θυμάτων της φιλομονοπωλιακής πολιτικής από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου