Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Σε ισχύ το νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» της ΕΕ που ενισχύει τα αντιλαϊκά μέτρα


Το νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί έναν επιπλέον σιδερένιο μηχανισμό επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου και καθιερώνει ένα διαρκές μνημόνιο σε βάρος των λαών, ενεργοποιείται από σήμερα, 1η Γενάρη 2013.
Το νέο ευρωπαϊκό «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» υπογράφτηκε στις 2 Μάρτη στις Βρυξέλλες από 25 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς Βρετανία και Τσεχία αρνήθηκαν να το υπογράψουν. Η τότε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λ. Παπαδήμο ήταν από τις πρώτες που επικύρωσαν το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:
- Τη θέσπιση κανόνων για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα το 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» με τη λήψη μέτρων.

- Την επιβολή κυρώσεων για χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, προβλέπεται παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ, που θα καταβάλλεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
- Αυτόματη επιβολή «δημοσιονομικών και οικονομικών προγραμμάτων» (μνημόνια) από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε χώρες που το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, ώστε να μειώνεται κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος). Η Κομισιόν θα μπορεί να ζητά και αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σε περίπτωση απόκλισης από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο, δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν (μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία). Οι κανόνες του Συμφώνου θεσπίζονται στο Σύνταγμα κάθε κράτους ή με νόμο, μέσα σε ένα έτος από την υπογραφή του Συμφώνου, ενώ μόνο οι χώρες που έχουν επικυρώσει το Σύμφωνο θα μπορούν να δανειστούν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου