Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

«Λίστα Λαγκάρντ»: Διαδικασίες που οδηγούν σε εκφυλισμό και κουκούλωμα

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης οι διαβουλεύσεις των εταίρων της τρικομματικής κυβέρνησης για το πώς θα μεθοδεύσουν τον εκφυλισμό της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής («προανακριτικής») για τη λίστα Λαγκάρντ και, ταυτόχρονα, να αποτρέψουν διαρροές από βουλευτές της συγκυβέρνησης προς τα πρόσωπα που προτείνουν άλλα κόμματα, πέραν του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Από τα μαγειρέματα στη διάσκεψη των προέδρων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέλεξαν σαν πιο πρόσφορη λύση να στηθούν τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων. Ωστόσο, ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, αργά το βράδυ ανακοινώθηκε επίσημα από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκη, ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν στην παρακάτω διαδικασία:

Θα γίνουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες για καθεμία από τις τρεις προτάσεις, της συγκυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Η ψηφοφορία για κάθε πρόταση θα γίνεται χωριστά. Δηλαδή, μετά την ψηφοφορία για την πρόταση της κυβέρνησης και την έκδοση του αποτελέσματος, θα γίνεται η ψηφοφορία και θα εκδίδεται το αποτέλεσμα για καθεμιά από τις επόμενες προτάσεις των άλλων κομμάτων.

Συνολικά θα στηθούν διαδοχικά εφτά κάλπες: Μία για την πρόταση της συγκυβέρνησης (Παπακωνσταντίνου), δύο γι' αυτή του ΣΥΡΙΖΑ (Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου) και τέσσερις για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής (Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Παπαδήμος). Το διαδικαστικό θέμα του τρόπου ψηφοφορίας θα κριθεί στην αρχή της συνεδρίασης με «διά εγέρσεως» ψηφοφορία.

Τοποθετούμενος στη διάσκεψη των προέδρων που προηγήθηκε, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης και επανέφερε την πρόταση του Κόμματος να στηθούν τέσσερις κάλπες, προκειμένου ο κάθε βουλευτής στη μυστική ψηφοφορία να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα τέσσερα προτεινόμενα πρόσωπα και τα αδικήματα για τα οποία προτείνονται για παραπομπή.

Με την αρχική πρόταση της συγκυβέρνησης διαφώνησαν στη διάσκεψη των προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, ζητώντας να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο. Εναλλακτικά, ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι θα μπορούσε να στηθεί μια κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία «κάλπη ανά πρόσωπο» είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όταν είχαν στηθεί κάλπες για κάθε προτεινόμενο και οι βουλευτές ψήφισαν σε όλες τις κάλπες. Ο εξόφθαλμος λόγος για την απαράδεκτη διαδικασία που προκρίθηκε, είναι να περιοριστούν οι όποιες διαρροές, κυρίως από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα ήθελαν να ψηφίσουν την παραπομπή Βενιζέλου.

Παράλληλα, είναι αμφίβολο αν θα γίνουν οι υπόλοιπες ψηφοφορίες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης, που αφορά στην κυβερνητική πρόταση. Κι αυτό επειδή η διεξαγωγή τους εξαρτάται από την παρουσία ή όχι των βουλευτών της συγκυβέρνησης στην αίθουσα της Ολομέλειας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, για να παραπεμφθεί κάποιος σε προανακριτική, πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών.

Αν όμως οι παρόντες βουλευτές δε συμπληρώνουν τον αριθμό όσων απαιτούνται για να γίνει μια παραπομπή, τότε η πρόταση δεν μπαίνει καν σε ψηφοφορία. Δεν δικαιούνται να ψηφίσουν όσοι προτείνονται για παραπομπή. Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η τακτική των κομμάτων της συγκυβέρνησης οδηγεί στον πλήρη εκφυλισμό της διαδικασίας. Η μεθόδευση είναι προφανής, αφού οι βουλευτές της πλειοψηφίας, έστω και ανεπίσημα, θα μπορούν να αποχωρήσουν μετά την ψήφιση της κυβερνητικής πρότασης.

KKE: Καταγγέλλει μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, το απόγευμα της Τετάρτης και ενώ δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί τα μαγειρέματα των εταίρων της συγκυβέρνησης για τη διαδικασία της σημερινής ψηφοφορίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε:

«Η απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες, μία για κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί, είναι πραξικοπηματική. Με την τακτική της αυτή, η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας. Γενικότερα, εντάσσεται στη μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες, ώστε ο κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Το προεδρείο της Βουλής έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Το κάθε κόμμα ξεχωριστά οφείλει να μη συμπράξει σε αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου