Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

«Λίστα Λαγκάρντ»: O καυγάς των κομμάτων της αστικής διαχείρισης κρύβει την ουσία


ΚΚΕ: ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ


Τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου.

Αξιοποιώντας υπαρκτά ζητήματα που προκύπτουν από τη «λίστα Λαγκάρντ» για να συγκαλύψουν τη σήψη που γεννούν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, οι νόμοι και οι ευρωσυνθήκες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων και να εμφανιστούν σαν πρεσβευτές της «κάθαρσης» και της «διαφάνειας».

Ακόμα και μέσα από το κείμενο της κοινής τους πρότασης, επιδιώκουν να συγκαλυφθεί η ουσία της υπόθεσης, ότι δηλαδή μια χούφτα κεφαλαιοκράτες κατέχουν και διακινούν νόμιμα ή λιγότερο νόμιμα δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν αρπάξει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Παράλληλα, χρησιμοποιούν την υπόθεση και σαν μέσο αποπροσανατολισμού του λαού, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση και οι ίδιοι προσφέρουν νέες φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εμφανής είναι επίσης η πρόθεση των Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη να περιοριστούν οι όποιες ευθύνες στο πρόσωπο και στους χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της θητείας των οποίων πραγματοποιήθηκαν, όπως οι ίδιοι ομολογούν, οι «αξιόποινες» πράξεις. Στόχος είναι να διαφυλάξουν την κυβερνητική συνοχή και να καταστήσουν ελεγχόμενες τις αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα.

Τις επόμενες μέρες η συζήτηση στη Βουλή

Η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που κατατέθηκε από 71 βουλευτές της συγκυβέρνησης, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Οι βουλευτές που συνυπογράφουν την πρόταση, αφήνουν ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν διαδικασίες και εκτός Βουλής, προκειμένου ο Γ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο και όχι με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η πρόταση βρίθει ανακριβειών και πως δε θα γίνει «η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός».

ΚΚΕ: Το σύστημά τους γεννά τη σαπίλα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη  «λίστα Λαγκάρντ»: «Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Και η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει το πιο ουσιαστικό: Ότι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη σαπίλα και να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και στη ληστεία που υφίσταται, η οποία γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη και πιο άγρια».

Διαγκωνισμοί για την ...κάθαρση

Με αφορμή τη «λίστα Λαγκάρντ», τα κόμματα της αστικής διαχείρισης ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο «ικανότερος» να κάνει κάθαρση του πολιτικού συστήματος, αποφεύγοντας συνειδητά να θίξουν τον πυρήνα του συστήματος, που αναπαράγει τέτοια φαινόμενα και τον οποίο θέλουν να θωρακίσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου «για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων». Παράλληλα επιφυλάσσεται να καταθέσει «κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση».

Στην ανακοίνωση δε γίνεται αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ εκτιμάται ότι η υπόθεση της λίστας «εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για «αναμενόμενο εκνευρισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είχε «καθυστερημένη αντίδραση». Τον κατηγόρησε επίσης για «πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου» και «πολιτικό τυχοδιωκτισμό».

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει μόνο η πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας» και πως «στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, γιατί ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της στρατηγικής προοπτικής της χώρας».

O υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το αν βάζει και τον ίδιο στο κάδρο, σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών, δήλωσε: «Κανένα σχόλιο δεν έχω να κάνω. Εγώ την έφερα τη λίστα. Από εκεί και πέρα σε μια δημοκρατία ο καθένας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός».

Καλούνται για εξηγήσεις τα νέα ονόματα της λίστας

Ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων καλούνται, από τον οικονομικό εισαγγελέα Γ. Πεπόνη, για να δώσουν εξηγήσεις η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ε. Παπακωσταντίνου με το σύζυγο της Α. Ροσσώνη και ο σύζυγος της αδελφής της Μαρίνας, Σ. Σικιαρίδης, τα ονόματα των οποίων δεν υπήρχαν στην αρχική «λίστα Λαγκάρντ», αλλά προέκυψαν στην αυθεντική εκδοχή της.

Η Ε. Παπακωνσταντίνου υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτησή της από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η ίδια ισχυρίζεται ότι η κατάθεση στην τράπεζα HSBC είναι «νόμιμη περιουσία εμού και του συζύγου μου».

Επίσης, με την ιδιότητα του υπόπτου, καλούνται για συμπληρωματικές απολογίες οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης. Αμφότεροι έχουν υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τη «λίστα Λαγκάρντ».

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου