Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Συγκυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ: «Κοκτέιλ» διαχείρισης στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Το μείγμα των μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν στην ατζέντα κοινής σύσκεψης υπουργών της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ – ΔΝΤ), το απόγευμα της Δευτέρας.
Στα κεντρικά ζητήματα συγκαταλέγονται η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη συμπίεση του κατώτατου μισθού, η κλιμάκωση των μαζικών απολύσεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα εμφανιζόμενα στην Εφορία ληξιπρόθεσμα «χρέη» των λαϊκών νοικοκυριών, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Απόλυτα ψευδεπίγραφη είναι και η σχεδιαζόμενη ρύθμιση τάχα για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις εξυπηρέτησης των τραπεζικών δανείων.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, «κρίσιμη» είναι η επόμενη «αξιολόγηση» - επίσκεψη της τρόικας, που αναμένεται τον Ιούνη. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα αντιλαϊκά πακέτα με τα μέτρα που θα παρθούν από το β´ εξάμηνο του 2013 και το 2014, χρονιά μέσα στην οποία θα απογειώσουν τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση και τον εμπαιγμό ομολογούν ότι όλα τα δήθεν «έκτακτα μέτρα», όπως το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα έχουν μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και αυτό ανεξάρτητα από το όποιο περίβλημα και νομοθετικό μανδύα. Οσον αφορά στο συγκεκριμένο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν διαχειριστικές αστοχίες και για την καλύτερη προετοιμασία τους θα το διατηρήσουν και φέτος με την ίδια μορφή. Η επέκταση του μέτρου με τη μορφή του «ενιαίου τέλους ακινήτων» προδιαγράφεται για το 2014. Σταθερός παραμένει ο στόχος και για την «απομάκρυνση» 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010. Το μεγάλο σφαγείο επίσης αναμένεται για το 2014.
Στην ευρεία σύσκεψη με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων καθώς και οι διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ κ.ά. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το επιδιωκόμενο είναι να «κλείσουν όσα περισσότερα από τα ανοιχτά ζητήματα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», που ξεκινά την Πέμπτη.

Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει και τα παρακάτω:
Κατώτατος μισθός: «Καμία εκκρεμότητα με τα θέματα του υπουργείου Εργασίας», δηλώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Οι αντιλαϊκές επεξεργασίες για τον τρόπο «διαμόρφωσης» και παραπέρα διάλυσης του κατώτατου μισθού βρίσκονται σε τελική φάση. Θέμα λίγων βδομάδων είναι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, πιθανόν με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από το 2014. Με τον τρόπο αυτό, το κράτος των καπιταλιστών θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργατοϋπαλλήλους.
Ληξιπρόθεσμα χρέη - κατασχέσεις: Στα παζάρια είναι η ρύθμιση αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις, με στόχο να καταφέρουν να εισπράξουν και τη τελευταία διαθέσιμη δεκάρα. Συνοδευτικά, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το μέτρο των κατασχέσεων και ποινικών διώξεων σε βάρος χιλιάδων οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια. Αντίστοιχη ρύθμιση, τμηματικής αποπληρωμής, σχεδιάζεται για τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, και όπως δηλώνεται «είμαστε στο δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας».
«Κόκκινα δάνεια»: Ετοιμάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών και μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με ολοκληρωτική αδυναμία αποπληρωμής. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - «ασπιρίνη», αλλά για ξεσκαρτάρισμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενόψει της «ανακεφαλαιοποίησης» με τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που θα καταστούν και οι νέοι μεγαλομέτοχοι. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η ρύθμιση που προτείνεται από την πλευρά της τρόικας «δεν έχει νόημα». Ανάγλυφα προκύπτει ο εμπαιγμός. Νέα σύσκεψη προγραμματίζεται για σήμερα, Τρίτη.
Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» στους ΟΤΑ. Σε περίπτωση «αποκλίσεων» στους ισολογισμούς τους για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε «προγράμματα εξυγίανσης», εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται καρατόμηση σε ό,τι αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, «μετατάξεις προσωπικού» και αναστολή προσλήψεων. Η τέτοια εξέλιξη προδιαγράφει την απογείωση και για τα χαράτσια που επιβάλλουν οι ΟΤΑ.

ΚΚΕ: Τίποτα το προσωρινό στη βάρβαρη πολιτική
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τονίζεται:
«Συγκυβέρνηση και τρόικα υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Ολοι έχουν καταλάβει ότι τίποτα προσωρινό δεν υπάρχει στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Το άδικο χαράτσι το έβαλαν για να μείνει, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχει. Το ζήτημα είναι τα λαϊκά στρώματα να το πάρουν απόφαση και να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο χαράτσι και στους εξοντωτικούς φόρους, στο σφαγείο των μισθών και την ανεργία, για να βάλουν τέλος στις άγριες θυσίες προς όφελος των μονοπωλίων».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου