Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

«Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων»-2013: Πορεία φτώχειας και μαζικής εξαθλίωσης


Οι διευρυνόμενες ανισομετρίες και το απόλυτα ψευδεπίγραφο σύνθημα τάχα για τη «σύγκλιση» των οικονομιών στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ αποτυπώνονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» - 2013, που η συγκυβέρνηση κατέθεσε για «αξιολόγηση» στην Κομισιόν.
Η φτώχεια και οι συνθήκες εξαθλίωσης εξαπλώνονται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, τα ποσοστά της επίσημης απασχόλησης υποχωρούν στο ναδίρ, η ανεργία σηκώνει κεφάλι, οι φόροι και τα χαράτσια έρχονται να αποτελειώσουν τα λαϊκά εισοδήματα. Το παραγόμενο ΑΕΠ, για έκτη στη σειρά χρονιά, συνεχίζει σε ρότα βύθισης και όποιοι αναιμικοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάκαμψης, που ευαγγελίζονται από το 2014, αποδείχνονται πέρα για πέρα ξεκομμένοι από τους στόχους που έμπαιναν με τη στρατηγική «ΕΕ-2020».

Με το συγκεκριμένο κείμενο, που στάλθηκε στην Κομισιόν από το υπουργείο Οικονομικών, η συγκυβέρνηση ομολογεί την αδυναμία στην επίτευξη των στόχων στρατηγικής «ΕΕ-2020», όπως ακόμη και για τον περιορισμό των ποσοστών της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την αύξηση της «απασχόλησης», στόχοι που πλέον έχουν ξεθωριάσει κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης, των αναγκών και της πολιτικής διεξόδου σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό οριστικά πτωχευμένο. Όπως αναφέρουν στο κείμενο: «Δεδομένης της τεταμένης δημοσιονομικής κατάστασης και της προσπάθειας εξυγίανσης, οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν μετατοπιστεί από τις κοινωνικές προκλήσεις (κοινωνική πολιτική) στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης». Συνεχίζουν, επισημαίνοντας ότι η πολιτική «κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως ιατρική περίθαλψη, στέγαση και εκπαίδευση» δεν αποτελούν ποσοτικούς στόχους, αλλά απλή πρόθεση, «προθυμία του κράτους να αυξηθεί η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα της ενεργού πολιτικής για την ενσωμάτωση».
Η συγκυβέρνηση υπενθυμίζει στην Κομισιόν τα μέτρα πολιτικής που συναποφάσισαν, το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για μείωση των κοινωνικών και άλλων δαπανών, όπως για κατώτατο μισθό, επιδόματα ανεργίας, μισθούς και συντάξεις, δαπάνες Υγείας κ.ά. Ειδική αναφορά γίνεται για την παραπέρα συμπίεση του κατώτατου μισθού, που, σύμφωνα με την έκθεση της συγκυβέρνησης, βρίσκεται «υπό πλήρη αναθεώρηση, θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στην οικονομία, στην αγορά εργασίας και οι προοπτικές».
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» - 2013:
Το ποσοστό της ταξινομούμενης «απασχόλησης» για το 2012 συρρικνώθηκε στο 55,3% και διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 11 και πλέον μονάδες σε σχέση με το 2008 (66,5%). Ο στόχος για αύξηση των απασχολήσιμων στο 70% του πληθυσμού μέχρι το 2020 εγκαταλείπεται οριστικά.
Παραπέρα συρρίκνωση 4,2% προβλέπεται για το ΑΕΠ του 2013 και ισχνή ανάκαμψη 0,6% για το 2014. Μόλις στο 2,4% προβλέπεται ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάκαμψης στην 3ετία 2014-2016. Η σωρευτική ανάκαμψη (2014-2016) εκτιμάται στο 7,2% έναντι ρυθμού κατρακύλας πάνω από 24% στην 4ετία 2009 με 2012.
Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εκτινάχτηκε από 27,6% το 2009 σε 31% το 2011. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαταλείπεται ο δήθεν «στόχος» για μείωση στο 24% το 2020.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου