Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Το 56,7% των ασθενών δυσκολεύεται να πληρώσει τα φάρμακα


Το 56,7% των αρρώστωνδυσκολεύεται στις πληρωμές των φαρμάκων τους (εξ ολοκλήρου ή συμμετοχές), ενώ 52,3% του πληθυσμού ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το Γενάρη του 2013 από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουνμειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων. Ακόμη, η οικονομική κρίση έχει σημαντική επίπτωση και στις πρακτικέςεμβολιασμού ενηλίκων, αλλά και παιδιών. Το 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό το κόστος του εμβολίου και το 7,6% των γονιών το ότι δεν είναι πια ασφαλισμένοι.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα εθελοντικό πρόγραμμα ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρόεδρος της ΕΕ Γιάννης Τούντας είπε ότι τα προγράμματα ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής θα αρχίσουν από πέντε δήμους και θα συνεργαστούν με τα κοινωνικά ιατρεία, όπως του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια πρωτοβουλία υποκατάστασης της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της χώρας ανεξάρτητα απ' την ασφαλιστική κάλυψή τους. Επιπλέον η όποια προσφορά αλληλεγγύης των επιστημόνων σκιάζεται απ' τη μη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και άπορους, ακόμα και ΑμεΑ, από πανεπιστημιακό νοσοκομείο (π.χ. Αιγινήτειο) λόγω υψηλού κόστους.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου