Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Πορτογαλία: Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, υγεία και παιδεία

Περικοπές συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση συστάσεις του ΔΝΤ από συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, υγεία, παιδεία προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση. 
Οι περικοπές περιλαμβάνουν την απόλυση 14.000 εκπαιδευτικών και τη θέση άλλων 30.000-50.000 σε ειδικό καθεστώς εργασίας, 10% μείωση στις συντάξεις, αναθεώρηση των τύπων πληρωμής των εισφορών στα Ταμεία, μείωση των μισθών και του επιδόματος ανεργίας.
Εν τω μεταξύ, με βάση μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της χώρας CGTP, προκύπτει πως οι αποζημιώσεις για απόλυση, με το νέο καθεστώς εργασίας, μειώνονται από 64-99%.
Σε σχέση με αυτό, η κυβέρνηση συναντήθηκε με τη συνδικαλιστική συνομοσπονδία UGT και στο υπόλοιπο της εβδομάδας πρόκειται να συναντηθεί με τους «κοινωνικούς εταίρους», ήτοι το Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τη Συνομοσπονδία Τουρισμού κλπ. για να ακούσει την άποψή τους. Το μέτρο αυτό, που προκύπτει από την απόφαση να μειωθεί η αποζημίωση σε 12 από 20 ημερομίσθια ανά έτος εργασίας, προβλεπόταν στο μνημόνιο και στο σύμφωνο που υπέγραψαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πριν ένα χρόνο, πλην της CGTPη οποία κάνει λόγο για ανάγκη πλήρους απόρριψης των μέτρων από τους εργαζόμενους και ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις για την επόμενη Τετάρτη.
Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει τη στάση των κομμάτων που ψήφισαν τη μείωση των μισθών, μαζί και του Σοσιαλιστικού Κόμματος που απείχε από την ψηφοφορία, την ίδια ώρα που αυξήθηκε το κεφάλαιο των τραπεζών κατά 1,25 δισ. το 2012, μαζί με τη ροή κεφαλαίου 1 δισ. στην BANIF που έχει αποφασιστεί για το 2013.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Εργαλείο ακόμα πιο αντιλαϊκής αναδιανομής (VIDEO)


Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα. Μέτρο το οποίο έχει επιβάλει σε βάρος τους η εργοδοσία εδώ και 9 μήνες και θα συνεχιστεί για άλλους τρεις, καταδικάζοντας 1.000 οικογένειες σε φτώχεια και ανέχεια.
Στη συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που εξέφρασε την υποστήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους, δηλώνοντας:
«Σας υπενθυμίζω ότι στη δική μας πολιτική πρόταση, η ναυπηγική βιομηχανία, είτε είναι κατασκευή είτε είναι επισκευή, είτε πλοίων της γραμμής, είτε πλοία που έχουν σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και με ευθύνη του κράτους. Για μας κάθε βήμα πίσω στη ναυπηγική βιομηχανία δεν είναι μόνο τραγικό για τους εργαζόμενους, είναι και για σας τους ίδιους, αλλά είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη υπέρ του λαού, όπως την καταλαβαίνουμε εμείς, που σχετίζεται οπωσδήποτε και με το συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι απέναντί σας έχετε μια πολιτική απολύτως συνειδητή. Ξέρουν τι κάνουν η κυβέρνηση και η ΕΕ και αυτό που συντελείται είναι η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένα ναυπηγεία των ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης. Και αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που κυνηγάει η κυβέρνηση και που δυστυχώς και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν, είναι να γίνουν επενδύσεις εκεί που το κεφάλαιο ελπίζει σε κερδοφορία. Το κεφάλαιο δεν πρόκειται να επενδύσει στη ναυπηγική βιομηχανία, άρα η σύγκρουση πρέπει να είναι και στα άμεσα προβλήματα της αναδουλειάς και της ανεργίας, αλλά και σε μια ανάπτυξη που πρέπει να γίνεται από το λαό και για τις ανάγκες του και όχι για τα μονοπώλια».
 Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης
 Στη διάρκεια της κινητοποίησης η διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών για το θέμα των ναυπηγείων, ενώ σε ό,τι αφορά την διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ανέφερε ότι δεν μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο και ότι θα υπάρξουν απώλειες. Επίσης τους είπε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί και με τον κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια, όμως μόνο για την απαγόρευση που έχει επιβάλει η ΕΕ στο ναυπηγείο να κατασκευάζει πολεμικά πλοία χωρών εκτός ΕΕ. Δηλαδή για την κατάπτυστη απόφαση του 2010 της ΕΕ και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κλείσει για 15 χρόνια το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου με πρόσχημα ενισχύσεις του δημοσίου προς το ναυπηγείο το 1996 ούτε κουβέντα.
 Ο πρόεδρος του σωματείου Β. Καρακίτσος εκπροσωπώντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου, χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» τις προκλήσεις του υπουργού και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε στην πολιτική ηγεσία»!
 Ο Πέτρος Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησης του σωματείου ενταγμένος στις ταξικές δυνάμεις της Εργοστασιακής Επιτροπής ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση ανέφερε ότι ο υπουργός έκανε σαφές ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα αυτά που προστάζει η ΕΕ για το μέλλον του ναυπηγείου. Δηλαδή την συρρίκνωση, την εκποίηση του εμπορικού τμήματος, που σημαίνει στρατιωτικό και μόνο ναυπηγείο. Δεν έδωσε την παραμικρή δέσμευση όσον αφορά τις τύχες των 1000 εργαζομένων. Φαίνεται ότι υλοποιείται συγκεκριμένος σχεδιασμός που μέσα από τη δική μας εξαθλίωση, οδηγεί σε ένα ναυπηγείο συρρικνωμένο, μόνο στρατιωτικό με απολύσεις άνω του 50%. Ήδη η εργοδοσία έχει πει ότι επιθυμεί να έχει ως 450 εργαζόμενους χωρίς εργασιακές σχέσεις και εργασιακά δικαιώματα και με μεγάλες μειώσεις μισθών».
 Η «Εργοστασιακή Επιτροπή» απαιτεί να γίνει τώρα γενική συνέλευση και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και οργάνωση, για να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, να φύγουν τώρα οι ιδιοκτήτες «που μας κουβάλησαν και μας τους επιβάλανε. Η κυβέρνηση να επαναφέρει το Ναυπηγείο κάτω από κρατικό έλεγχο, με όλους τους εργαζόμενους και του Τροχαίου Υλικού με όλα τους τα δικαιώματα και να τους πληρώσει τα οφειλόμενα. Να συνδέσει το Ναυπηγείο, όλη τη Ναυπηγική Βιομηχανία με τις ανάγκες της χώρας στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές, θαλάσσιες και μη, στην άμυνα».

 Συλλήψεις 686 ατόμων για χρέη προ το Δημόσιο

Σε 686 συλλήψεις ατόμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 1.316.958.111,35 ευρώ προέβη από την αρχή του 2012 έως το τέλος του τρίτου τριμήνου η Ελληνική Αστυνομία.
Αυτό προέκυψε από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μετά από αίτησή του προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να παρακολουθείται η εξέλιξη των ποινικών φορολογικών υποθέσεων.
Το έγγραφο συνοδεύεται από υποκριτικές διακηρύξεις του Γ. Μαυραγάνη για την «ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής» η οποία «εντάσσεται στο σύστημα μέτρων που λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών για να παταχθεί μεθοδικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό».

Η παράκρουση της Χρυσής Αυγής για τον «Οδηγητή» και ...αυτό που πραγματικά τους τσούζει

Αυτό που πραγματικά τσούζει τη Χρυσή Αυγή είναι η συνάντηση του "Οδηγητή" με τους αγώνες και τις αγωνίες χιλιάδων νέων
Το «μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης» προσπαθεί με πάθος η Χρυσή Αυγή να το κατοχυρώνει ως ακόμα ένα σάπιο χαρακτηριστικό της. Δε χρειάζεται άλλωστε και μεγάλο ταλέντο για να καταγραφείς ως ακόμα ένας κατ' εξακολούθηση και κατά συνείδηση ψεύτης, πέραν όλων των άλλων.
Το γεγονός ότι η έκθεση για τα 1.000 φύλλα κυκλοφορίας του «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, προβάλλεται από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής με τον τίτλο «Πληρώνει (με τα λεφτά μας) τα πάρτυ της ΚΝΕ ο Καμίνης», πέρα από ψέμα προκαλεί και παράκρουση.
Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η αίθουσα παραχωρήθηκε στην ΚΝΕ με ευθύνη της για όλα τα έξοδα της έκθεσης. Δεν υπάρχει συνδιοργάνωση, απλά η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους του συγκεκριμένου φορέα. Η έκθεση και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν αποκλειστικά τον «Οδηγητή». Η πρόσκληση που έβγαλε ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, με ευθύνη της προέδρου του, αφορά την ανακοίνωση από πλευράς τους της δραστηριότητας που γίνεται σε χώρο που είναι της αρμοδιότητάς τους. Αυτό το κάνουν πάντα. Τα «πάρτι», ο «Καμίνης» και τα «λεφτά» είναι φαντασιώσεις.
Αυτό που τσούζει τη Χρυσή Αυγή είναι η κυκλοφορία του «Οδηγητή», της ανατρεπτικής επαναστατικής εφημερίδας της ΚΝΕ που διακινείται χέρι – χέρι σε όλη την Ελλάδα από χιλιάδες νέους, που διαβάζεται από ακόμα περισσότερες χιλιάδες νέους. Της εφημερίδας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αγωνίες, τα βάσανα, τα όνειρα των νέων των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Που συντονίζει και ενιαιοποιεί τους αγώνες τους για τη ζωή που μπορούν και τους αξίζει να ζουν, κόντρα και έξω από το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Της εφημερίδας που πρωτοκυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 1968, λίγο μετά την ίδρυση της ΚΝΕ, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας και πάλεψε στην πρώτη γραμμή τη στρατιωτική δικτατορία, υμνητής της οποίας είναι η Χρυσή Αυγή.
ΥΓ: Επειδή σε ένα σχόλιο τους αναρωτιούνται τι θα γινόταν εάν έκανε κάποια αντίστοιχη δραστηριότητα το «Μέτωπο Νεολαίας» της Χρυσής Αυγής, το πρόβλημα είναι δικό τους. Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να τους αφήνουν τόπο να σταθούν. Αν τελικά τα καταφέρουν, θα είχε ενδιαφέρον να κάνουν έκθεση με τα φύλλα της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» και να μοστράρουν τα εξώφυλλα και τα ναζιστικά άρθρα, με τον Χίτλερ, τον Γκέμπελς και άλλους φονιάδες των λαών...

Μήνυμα έντασης της καταστολής η εμφάνιση των όπλων με σφαίρες καουτσούκ

Την ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας σηματοδοτεί η επιλογή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κυριολεκτικά να επιδείξει τα όπλα με σφαίρες καουτσούκ, κατά την επιχείρηση των ανδρών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στην επιχείρηση, δύο άνδρες των ΕΚΑΜ έφεραν τα όπλα αυτά, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν μεν, αλλά φωτογραφήθηκαν από τους δημοσιογράφους και σήμερα το διαδικτυακό «Βήμα» ανέλαβε την προβολή τους, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση του μηνύματος αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης .
Στο αναλυτικότατο ρεπορτάζ του «Βήματος» πληροφορούμαστε πώς λέγεται το όπλο, πόσο κοστίζει, πόσες σφαίρες μπορεί να εκτοξεύσει το δευτερόλεπτο και άλλα τέτοια.
Η επίδειξη των όπλων με σφαίρες καουτσούκ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά για τα οποία  προειδοποιούσε το ΚΚΕ, για την ένταση της καταστολής του λαϊκού κινήματος. Ήδη ο «Ριζοσπάστης», από το 2007, είχε δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης της ΝΔ να προμηθευτεί τα εν λόγω όπλα, αξιοποιώντας τότε τη δράση των «κουκουλοφόρων», όπως έλεγαν.
Αλλά και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» έχει καταγγείλει εγκαίρως τις αντιδημοκρατικές προθέσεις της κυβέρνησης και τις πρόσφατες «εξαγγελίες από την κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας για παραπέρα ένταση της αστυνομοκρατίας και τη χρήση σφαιρών από καουτσούκ κατά διαδηλωτών».
Όπως έχει σημειώσει σε ανακοίνωσή της, «οι εξαγγελίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι τα γεγονότα αν μη τι άλλο αξιοποιούνται από την κυβέρνηση, αποτελούν άλλοθι για την παραπέρα ανάπτυξη της καταστολής του λαϊκού κινήματος, με τη χρήση ακόμα πιο σκληρών μέσων και μηχανισμών».
Ερωτηματικά για το κλίμα που καλλιεργείται
Ερωτηματικά πάντως εγείρονται από το συνολικό κλίμα που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες: Οι «καταλήψεις» και οι «ανακαταλήψεις» κτιρίων και γραφείων πολιτικών κομμάτων, η επίδειξη νέων κατασταλτικών μέσων, οι χτεσινοβραδινές επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων, αλλά και οι δηλώσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περί μηδενικής ανοχής, εγείρουν ερωτηματικά ως προς το πού αποσκοπούν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, όσον αφορά την ένταση της καταστολής και την αποστολή του μηνύματος προς το λαό.
Πάντως, η επίδειξη του οπλοστασίου των κρατικών δυνάμεων καταστολής - σήμερα τα όπλα με τις πλαστικές σφαίρες, πριν από κάποιο διάστημα τα οχήματα υδροβολής - έχουν άμεση σχέση με την τρομοκράτηση του λαού, του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση περνά αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Καταστολή και αντιλαϊκά μέτρα πάνε μαζί.

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ: Ο λαός δεν ευθύνεται για τα ελλείμματα, δεν πρέπει να πληρώσει (VIDEO)

Σκληρό και βάρβαρο χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ, προσθέτοντας ότι στη λογική του δε διαφέρει από τα αντίστοιχα νομοσχέδια προ κρίσης, φορτώνοντας τα βάρη σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

Όπως σημείωσε, «Το φορολογικό που έρχεται το οποίο είναι σκληρό, βάρβαρο, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς, που όμως στη λογική και στη φιλοσοφία του δεν διαφέρει απ’ όλα τα φορολογικά που είχαμε και την περίοδο προ κρίσης. Δηλαδή το κύριο βάρος είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, σημαντικά τμήματα αυτοαπασχολουμένων, εμπόρων, βιοτεχνών και αγροτών και μείωση των φόρων σε ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες που κινούνται μέσα στο χρηματιστήριο κλπ. Απλώς είναι πιο βαριά τα πράγματα για το λαό. Η φιλοσοφία είναι ίδια που λέει το εξής πράγμα: Μαζεύω κρατικά έσοδα από το λαό για να πληρώνω τον κρατικό μηχανισμό, για να πληρώνω τόκους και χρέη, δάνεια τα οποία γίνονται ακριβώς για να μεγαλώσει η κερδοφορία και ότι μου απομένει πάει στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες οι οποίες έχουν γκρεμιστεί. Εμείς δεν δεχόμαστε, και αυτή είναι η γενικότερή μας αντίληψη, ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει για τα δάνεια και τα ελλείμματα. Δεν τα δημιούργησε ο λαός.

Και όσο αφορά τη φοροδιαφυγή, πρέπει να τη δει κανείς μαζί με τις φοροαπαλλαγές. Η φοροδιαφυγή αφορά και μεγαλοεπιχειρηματίες. Έχει δοθεί συγκεκριμένη λίστα που λέει πόσα χρωστάει μια μειοψηφία και που δεν έχουν εισπραχθεί, γιατί οι κρατικοί μηχανισμοί δεν είναι επαρκείς. Δεν τα δεχόμαστε αυτά. Από την άλλη μεριά υπήρχε φοροδιαφυγή σε ένα τμήμα μεσαίων στρωμάτων χάρη σ’ αυτή τη φοροδιαφυγή το σύστημα της δικομματικής πολιτικής εναλλαγής λειτουργούσε μια χαρά. Υπήρχε παρασιτισμός και αυτή ήταν η πολιτική ανοχής συμμαχιών της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, διότι έπρεπε πέρα από το βασικό πυρήνα να φτιάξει και συμμάχους και μέσα στα λαϊκά στρώματα. Τώρα που ήρθε η ώρα να ανεβάσουν τις κρατικές δαπάνες, τώρα χτυπάνε υποτίθεται και τον παρασιτισμό και τη φοροδιαφυγή. Αλλά τώρα που πάνε να τη χτυπήσουν δεν έχει εισόδημα ο μικρός επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος».Για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάνρτ

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» υπογράμμισε, «Κατ’ αρχήν αποδεικνύεται ότι τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει αλλά πολύ φοβάμαι ότι τέλεια συγκάλυψη θα υπάρξει. Ψάχνουμε ποιο είναι το CD, ποιο είναι το στικάκι, ποιο είναι το αντίγραφο, ποια ημερομηνία θεωρείται ότι έγινε το αντίγραφο, επομένως δεν βρίσκεις άκρη. Παρόλα αυτά βγαίνει ένα συμπέρασμα από τη λίστα Λαγκαρντ, ακόμη και αν κανένας δεν είναι φοροφυγάς βγαίνει ότι στην Ελλάδα: Υπήρχε μεγάλη συσσώρευση κερδών και αν σκεφτούμε ότι είναι μια μόνο τράπεζα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι, «Για τον άνθρωπο που δεν έχει μάθει να μιλάει με εκατομμύρια, συνειδητοποιεί το εξής πράγμα. Πρώτο ότι υπάρχει πραγματοποίηση κερδών, δεύτερον ότι κεφάλαια και κέρδη μπορούν να βγαίνουν εύκολα στο εξωτερικό αρκεί να πληρώσεις εδώ τον ανάλογο φόρο και τρίτον υπάρχουν λιμνάζοντα κεφάλαια. Γιατί δε γίνονται επενδύσεις; Γιατί περιμένουν την καλύτερη δυνατή στιγμή που αυτές οι επενδύσεις να έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Και όλα τα μέτρα που παίρνονται τώρα, άδειασμα της τσέπης μας με το φορολογικό, αυτό που λέμε απαξίωση της αξίας εργατικής δύναμης έτσι όπως το λέμε εμείς, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε οι κύριοι θα γυρίσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα για να κάνουν επενδύσεις για να ανακάμψει η κερδοφορία. Και επειδή ξέρουν ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να ανακάμψει στα ύψη που είχαν πριν, έτσι είναι το καπιταλιστικό σύστημα, ωριμάζει και δεν μπορεί να εξασφαλίζει τέτοια ανάκαμψη κερδών, θα ζητούνται καινούργια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό το βγάζει η λίστα Λαγκάρντ. Εμείς ευχόμαστε εφόσον υπάρχουν φοροφυγάδες να πληρώσουν άγρια».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ στη βουλή σημείωσε, «Έχουμε τοποθετηθεί. Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι θα έχει πολύ μεγάλη ευθύνη το προεδρείο της βουλής αν εξασφαλίσει μια διαδικασία που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Δηλαδή εμείς θεωρούμε από τη στιγμή που σήμερα περιέχονται στις τρεις προτάσεις τέσσερα ονόματα : Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Παπαδήμος που παραπέμπονται με υποψία για ποινικά αδικήματα. Πρέπει να υπάρχουν τέσσερις κάλπες και ο κάθε βουλευτής με ευθύνη του όχι μόνο να ψηφίσει ή όχι ένα όνομα, αλλά από τη στιγμή που το ψηφίζεις για παραπομπή να μπορείς να σημειώσεις δίπλα ποια είναι η κατηγορία. Π.χ. κάποιον μπορεί να μην το κατηγορήσεις για αλλοίωση της λίστας αλλά για συνειδητή επιλογή να μην ελέγξει τη διαδικασία που βρίσκεται η λίστα και τι μέτρα παίρνονται».Επισήμανε ακόμα ότι, «Η τοποθέτηση που έχουμε κάνει δημόσια με την κοινοβουλευτική ομάδα είναι ότι θα ψηφίσουμε για Βενιζέλο – Παπακωνσταντίνου και μάλιστα έχουμε βάλει και τις υποσημειώσεις, δεν ταυτίζονται πλήρως οι κατηγορίες των δύο και ζητάμε να διερευνηθεί. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, η περίπτωση ποινικών ευθυνών για Παπανδρέου – Παπαδήμου, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι έχουν ποινικές ευθύνες, να εξεταστεί. Έχουν πολιτικές ευθύνες. Αλλά για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κάλπη».Στάθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ανά πρόταση, τονίζοντας ότι «Ορισμένες πληροφορίες που έχουμε και όχι παρασκηνιακές δείχνουν ότι υπάρχει περίπτωση να μπουν και τρεις κάλπες, οι προτάσεις των κομμάτων. Αυτό δεν είναι σωστό. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου. Για Παπανδρέου και Παπαδήμο σαφώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί ως πρωθυπουργοί και αφού είχαν όπως έλεγαν στόχο τη φοροδιαφυγή θα έπρεπε να ελέγχουν τι γίνεται, να ελέγχουν τους υπουργούς, να ελέγχουν το ΣΔΟΕ. Και ας μην πουν ότι ήταν μυστικές πληροφορίες. Υπάρχει η κυβέρνηση. Δεν εξακριβώνει και τις μυστικές πληροφορίες;».Νοθεύει το ριζοσπαστισμό ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι έχει αριστερά συνθήματα, αλλά πηγαίνει το τιμόνι όλο και πιο δεξιά. Όπως επισήμανε, «Η πολιτική σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σοσιαλδημοκρατικοποίησή του όχι μόνο ως προς το πρόγραμμα, γιατί τέτοια στοιχεία προγραμματικά είχε και πριν, αλλά θέλει να γίνει σοσιαλδημοκρατία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με πλάνα συνθήματα περί επιστροφής στην 3η του Σεπτέμβρη και ταυτόχρονα να διατηρήσει ας πούμε μια αριστεροκομμουνιστική χροιά, ούτως ώστε να διευρύνει το ακροατήριό του. Δικαίωμά του είναι να θέλει να κερδίσει ψήφους. Όλα αυτά όμως οδηγούν στην άμβλυνση του όποιου ριζοσπαστισμού υπάρχει σήμερα, στη νόθευση του ριζοσπαστισμού εκατό τοις εκατό. Δικαίωμά του να θέλει να κυβερνήσει».

ΚΝΕ: Δώρο της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες το πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων

Ένα από τα δώρα της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες για το 2013 χαρακτηρίζει η ΚΝΕ το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων». Τονίζει πως: «Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες που θα τσεπώσουν μπόλικο χρήμα και πάμφθηνους εργάτες. Αξιοποιούν το βάσανο της ανεργίας, για το οποίο ευθύνεται το σάπιο, εκμεταλλευτικό σύστημά τους, για να επιβάλουν σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους την ολιγόμηνη δουλειά με μεροκάματα πείνας και μετά πάλι το πέταμα στην ανεργία. Αυτή τη ζωή προορίζουν για τις νέες και τους νέους των εργατικών, λαϊκών οικογενειών».

Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Με αφορμή την παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» από την κυβέρνησηΑυτό είναι ένα από τα δώρα της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες για το 2013. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων. Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες που θα τσεπώσουν μπόλικο χρήμα και πάμφθηνους εργάτες. Αξιοποιούν το βάσανο της ανεργίας, για το οποίο ευθύνεται το σάπιο, εκμεταλλευτικό σύστημά τους, για να επιβάλουν σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους την ολιγόμηνη δουλειά με μεροκάματα πείνας και μετά πάλι το πέταμα στην ανεργία. Αυτή τη ζωή προορίζουν για τις νέες και τους νέους των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Ήδη η εργοδοσία, αξιοποιώντας το αντεργατικό, αντιλαϊκό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, απολύει εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα για να προσλάβει νέους με μισθούς των 200 και 400 ευρώ, με ωράριο λάστιχο.

Η κατάρτιση και η εργασιακή εμπειρία είναι το δόλωμα στη φάκα της υπερεκμετάλλευσης, τσακίζοντας τις απαιτήσεις των νέων από τη ζωή, τη δουλειά με δικαιώματα.

Με τα συγκεκριμένα μέτρα γενικεύουν τη μαθητεία στο χώρο δουλειάς. Ο ίδιος ο εκμεταλλευτής θα εκπαιδεύει το νέο, καθορίζοντας ο ίδιος τι θα μάθει, ανάλογα με τι τον συμφέρει. Πάνω απ’ όλα θα τον εκπαιδεύει να κρατάει τη μέση σκυφτή και το στόμα κλειστό. Είναι επιστροφή σε μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς.

Με τη βούλα της κυβέρνησης νομιμοποιείται και η ανασφάλιστη δουλειά. Η νέα γενιά, αν δεν ανατρέψει αυτή την κατάσταση, θα βλέπει τη σύνταξη με τα κιάλια.

Όσοι νέοι μπουν σε αυτά τα προγράμματα να είναι έτοιμοι να σηκώσουν ανάστημα. Το εθνικό σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων να συναντήσει το σχέδιο δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος με τη συμμετοχή των νέων. Να γίνουν η μάχιμη δύναμή του. Κανείς να μη δεχτεί να φαγωθούμε μεταξύ μας για μια θέση στη σύγχρονη σκλαβιά. Κανείς να μη δεχτεί τον απαράδεκτο διαχωρισμό μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων.

Διεκδίκησε τώρα:

- Επίδομα ανεργίας και άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.

- Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.

- Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους είναι τεράστιος και τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Αυτό φαίνεται και από τους λογαριασμούς τους μέσα και έξω από την Ελλάδα. Οργανωθείτε - Παλέψτε για την ανατροπή τους. Δυναμώστε τη λαϊκή συμμαχία. Μόνιμη λύση είναι η εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια των εργατών.

Διαπιστευτήρια και στην Μέρκελ από τον Αλ. Τσίπρα


Όπως διέρρευσε από τη Γερμανία και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα μάλιστα με non paper που διένειμε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, «η συνάντηση είχε κανονιστεί πριν από τα Χριστούγεννα σε συνεννόηση με το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας (Die Linke)» αλλά δεν ανακοινώθηκε, επειδή «είθισται τα κόμματα να μη γνωστοποιούν αυτές τις συναντήσεις πριν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το πράξουν». Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε διακαώς τη συνάντηση με τον κατεξοχήν εκφραστή του κυρίαρχου μείγματος διαχείρισης της κρίσης στην ΕΕ κι ας μιλάει στην Ελλάδα για «Μερκελική» κυβέρνηση. Η ανέλιξή του σε κυβερνητικά πόστα περνάει και από το Βερολίνο, όπου με ευχαρίστηση ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τα διαπιστευτήριά του, όπως άλλωστε κάνει και στην ντόπια αστική τάξη...

ΚΚΕ: Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σπύρος Χαλβατζής.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Για την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας καθορίστηκε το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση), ειδικότερα αν και πότε αυτές αναγνωρίζονται ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας από το σχολικό έτος 2012-13 και εφεξής.

Στην 3η παράγραφο της εγκυκλίου λέει ότι οι αναπληρωτές "...δικαιούνται πάντοτε αδείας, διάρκειας όχι μεγαλύτερης του μισού μήνα συνολικά...".

Η διάταξη αυτή μπήκε και στη "ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ" που υπογράφουν οι αναπληρωτές όπου συγκεκριμένα λέει "Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22/08/2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του ΥΠΑΙΘΠΑ, περί αδειών εκπαιδευτικών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου".

Επιπλέον στην τέταρτη παράγραφο της εγκυκλίου λέει ότι "οι ίδιοι εκπαιδευτικοί (οι αναπληρωτές) μετά τη συμπλήρωση... μισού μήνα, με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου..."!

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αναπληρωτές, όταν αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται, όχι μόνο με μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και παρακράτηση μισθού, αλλά και με απόλυση!

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς που παρουσιάζουν επιπλοκές στην κύηση (επαπειλούμενη εγκυμοσύνη) και απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερες από 15 ημέρες δεν θα αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας!

Τα μέτρα αυτά είναι βαθιά αντεργατικά, αλλά και απάνθρωπα και θίγουν χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και έγκυες εκπαιδευτικούς. Θα οδηγούν σε απολύσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εκπαιδευτικούς αυτούς.

Ταυτόχρονα οι γυναίκες εκπαιδευτικοί θα φοβούνται να μείνουν έγκυες γιατί σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης θα χάνουν την προϋπηρεσία τους!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα θα πάρει για να αρθεί η παραπάνω απάνθρωπη διάταξη ώστε να εξασφαλιστεί και στους αναπληρωτές το δικαίωμα να παίρνουν όση άδεια χρειαστεί για να αναρρώσουν, χωρίς κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους και χωρίς να τους αφαιρείται η προϋπηρεσία τους;

Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, με μπλοκάκι...) από την πρώτη μέρα δουλειάς τους και καθ' όλη τη διάρκεια τόσο της εργασίας τους όσο και της ανεργίας τους.

Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των συμβασιούχων εκπαιδευτικών;

Οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Σπύρος Χαλβατζής.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Η Χρυσή Αυγή χαφιεδίζει και απειλεί μικρέμπορους και καταναλωτές!

Χολή ενάντια στους Έλληνες βιοπαλαιστές που απασχολούν στη δουλειά τους μετανάστες εργάτες, αλλά και ενάντια στα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα που ελέω καπιταλιστικής κρίσης και ακρίβειας στρέφονται αναγκαστικά και σε μετανάστες μικροπωλητές για να προμηθευτούν τα στοιχειώδη, χύνει με δύο απαράδεκτες ανακοινώσεις της η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Κάνοντας στην πράξη αβάντες στο μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλεμπόρους, υποκινεί το λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, σπέρνει τη διχόνοια στους ανθρώπους του μόχθου, καλεί μάλιστα τον κόσμο να μπαίνει σε μαγαζιά που απασχολούν ξένους εργάτες και να απειλεί τους μικρομαγαζάτορες.

Η νεοεμφανιζόμενη «Ένωση Ελλήνων Επαγγελματιών», που έστησαν τα φασιστοειδή, διανέμει ανακοινώσεις σε μικρεμπόρους και ελευθεροεπαγγελματίες, όπου κάνει γαργάρα τον «ανταγωνισμό», ουσιαστικά την ισοπέδωση που υφίστανται από μονοπώλια, όσα θέριεψαν ελέω πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων, πολιτική που και η Χρυσή Αυγή υπηρετεί. Σκόπιμα και αποπροσανατολιστικά φορτώνει όλα τους τα προβλήματα στις «ανθελληνικές κυβερνήσεις» και τους «λαθρομετανάστες», ότι στέλνουν πολλά εμβάσματα στις χώρες καταγωγής τους, λες και γι' αυτό συνθλίβονται οι Έλληνες μικρομεσαίοι. Μαγαζάτορες που η οργάνωση φτάνει στο σημείο να τους «καρφώνει», λέγοντας ότι τα εμβάσματα «είναι παράγωγα ΥΠΟΠΤΩΝ και ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ συναλλαγών όπως και ΜΙΣΘΩΝ που σε βάρος του Έλληνα εργαζόμενου καρπούνται όλοι αυτοί που, ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ κάποιες φορές, απασχολείς στην επιχείρησή σου». Έμμεσα τους ζητά να διώξουν όσους μετανάστες βιοπαλαιστές απασχολούν, με σλόγκαν του τύπου «για να δημιουργήσουμε ξανά από την αρχή την ελληνική βιομηχανία». Να αναστήσουν, δηλαδή, οι μικροβιοτέχνες και επιτηδευματίες τις βιομηχανίες, το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγαλοκαρχαρίες που τους καταπίνουν έναν έναν, καθαρίζοντας την αγορά σε όφελός τους...

Ανάλογου ύφους και περιεχομένου ανακοίνωση διακινεί η Χρυσή Αυγή προς τους «φίλους καταναλωτές», όπως τους λέει. Ότι «κάθε ευρώ που προσφέρεις στους λαθραίους και παράνομους επαίτες των φαναριών, κάθε ευρώ που σπαταλάς αγοράζοντας λαθραία και παράνομα προϊόντα, κάθε ευρώ που δίνεις σε επαγγελματίες που ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ απασχολούν ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, κάθε ευρώ που ξοδεύεις απασχολώντας ΠΑΡΑΝΟΜΑ λαθρομετανάστες σε οικιακές εργασίες, φεύγει από τη χώρα σου (...)».

Τσιράκι του συστήματος, η Χρυσή Αυγή επίτηδες αποσιωπά ζητήματα χιλιοειπωμένα, αποδεκτά ακόμα και για υπηρεσίες του αστικού κράτους. Π.χ., υπάρχει επίσημη τοποθέτηση του ΣΔΟΕ ότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχος εισαγωγής των εμπορευμάτων του «παρεμπορίου», γιατί γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Άρα, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της «ελεύθερης αγοράς», της γνωστής ελευθερίας κυκλοφορίας εμπορευμάτων, αποτέλεσμα του Μάαστριχτ που υποστηρίζουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».

Παρακάτω η οργάνωση καλεί τους καταναλωτές: «Προτίμησε ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ προϊόντα και στήριξε τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που απασχολούν ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ εργαζόμενους (...) ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΣΟΥ Ενημέρωσε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της περιοχής που κατοικείς και απασχολούν παρανόμως λαθρομετανάστες ότι ΔΕΝ θα τους προτιμάς για τις αγορές σου. ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΣ άλλο έδαφος σε αυτούς που εγκληματούν κατά της πατρίδας και της οικογένειάς σου». Να τσακώνεται, δηλαδή, σε κάθε γειτονιά ο ένας λαϊκός άνθρωπος με τον άλλον για χάρη των φασιστοειδών και προς όφελος των μεγαλοκαρχαριών...

Θ. Παφίλης: Το φορολογικό κλέβει τον ιδρώτα του λαού και αναδιανέμει εκείνο το κομμάτι που του δίνει για να μην πεθάνει (VIDEO)

Στους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως η οικονομία προσαρμόζεται, πως αυξάνονται οι εξαγωγές και πως η χώρα μπήκε σε «λεωφόρο ανάκαμψης και δημιουργίας», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Σήμερα, που ο κόσμος παγώνει, δεν έχει να βάλει πετρέλαιο, δεν έχει να φάει, η κυβέρνηση λίγο ως πολύ εμφανίζει ότι η οικονομία πάει καλά. «Πού ζείτε; Στα πεντάστερα; Δεν βλέπετε ποια είναι η πραγματικότητα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Θ. Παφίλης σημείωσε τα τραγικά αδιέξοδα που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα, που καταδικάζει το λαό να κινδυνεύει να πεθάνει από το κρύο, τα παιδιά να πηγαίνουν μισονηστικά στο σχολείο, που γυρίζει στο μεσαίωνα της ζητιανιάς και της αλληλεγγύης. Με βάση τα παραπάνω, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης θυμίζουν το γάιδαρο του Χότζα που πέθανε από την πείνα.

Χαρακτήρισε ανέκδοτο και τραγωδία τις δηλώσεις Στουρνάρα για τα αδιάθετα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης, επισημαίνοντας πως ο λαός δεν έχει να βάλει πετρέλαιο και συνεπώς δεν έχει να πάρει επιστροφή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε πως όποιος αναζητά δίκαιο φορολογικό σύστημα στον καπιταλισμό, κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και το λαό. «Τα φορολογικά συστήματα αναδιανέμουν τον παραγόμενο πλούτο προς όφελος του κεφαλαίου. Κλέβει τον ιδρώτα του λαού και έρχεται και αναδιανέμει εκείνο το κομμάτι που του δίνει για να μην πεθάνει».

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση όλων των χαρατσιών, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, η οποία πάντως χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως εκπρόθεσμη παρότι είχε κατατεθεί εγκαίρως.


Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Σπ. Χαλβατζής: Η λαίλαπα της κυβέρνησης σαρώνει τα πάντα (VIDEO)

Στους ισχυρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως δε θα γίνει καμιά απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Τόνισε πως αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν καμιά αξία, γιατί η πολιτική λαίλαπα της κυβέρνησης σαρώνει τα πάντα σε μια περίοδο που ανατρέπονται κεκτημένα χρόνων και παράλληλα υπάρχει δέσμευση για 150.000 απολύσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα: Νέα ισχυρά αντιλαϊκά μποφόρ

Μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ, στις 21 Γενάρη, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νέο φορολογικό, να «σπάσει» το ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, να εγκριθούν οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και να ανακοινωθούν νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Ο συντονισμός του αντιλαϊκού έργου, ενόψει του Γιούρογκρουπ στις 21 Γενάρη, ήταν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όπως προβλέπεται από το 2ο μνημόνιο, στις επόμενες 12 ημέρες, η τρικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προωθήσει τις αποκαλούμενες προαπαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εκταμιευτούν από την τρόικα οι επόμενες δόσεις του δανείου, των 14,8 δισ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν ως το τέλος του ερχόμενου Μάρτη.

Οι προαπαιτούμενες αυτές δράσεις είναι οι ακόλουθες:

    * Η ψήφιση από τη Βουλή του νέου φορομπηχτικού νομοσχεδίου το οποίο ήδη συζητείται στην Ολομέλεια του Σώματος και προβλέπει νέα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από νέες φορολογίες.
    * Η προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με τα ΕΛΠΕ, τον  ΟΠΑΠ, τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ μέσα στο τρέχον  έτος θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
    * Η κατάθεση κυρωτικού νόμου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε το προηγούμενο διάστημα η συγκυβέρνηση και κατά βάση αφορούν τους δημοσιονομικούς κανόνες για την  εποπτεία της εφαρμογής του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης (υπουργεία, ΟΤΑ, ΟΚΑ, Νοσοκομεία και άλλους φορείς). Με τους     δημοσιονομικούς αυτούς κανόνες, επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στο ύψος των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε βάθος τριετίας, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου της δαπάνης, τίθενται αυτόματα σε λειτουργία «διορθωτικά» μέτρα και στο σκέλος  των εσόδων (αύξηση της φορολογίας) και στο σκέλος των δαπανών, ενώ επιβάλλονται κυρώσεις στον «παρανομούντα» Οργανισμό.
    * Έγκριση των νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος ιδιωτών στην Επιχείρηση, στην προοπτική της πλήρους ιδιωτικοποίησής της. Η συγκυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει  μεσοσταθμικές αυξήσεις περί το 11% τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.
    * Διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα, με τα κερδοφόρα στοιχεία του Ενεργητικού και του Παθητικού να πωλούνται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές (έχουν ήδη  εκδηλώσει ενδιαφέρον Εθνική, Άλφαμπανκ, Γιούρομπανκ, Αττικής) και  το ζημιογόνο τμήμα της να παραμένει στο δημόσιο.
    * Προετοιμασία της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2016, με την έλευση της τρόικας τον ερχόμενο Φλεβάρη. Από  τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα πραγματοποιήσει το τριμελές κλιμάκιο των δανειστών, θα εξαρτηθεί αν ληφθούν και νέα μέτρα δημοσιονομικής φύσης ή μέτρα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.
    * Συνέχιση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία του Νοέμβρη του 2012, οι οφειλές αυτές ανέρχονταν στα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ μικρό τμήμα τους εξοφλήθηκε στα τέλη του προηγούμενου Δεκέμβρη.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις «δράσεις ανάπτυξης 2013» της κυβέρνησης

Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ για τις δηλώσεις της κυβέρνησης για τις «δράσεις ανάπτυξης 2013».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 «Έχει κάθε λόγο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κος Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις "δράσεις για την ανάπτυξη το 2013", να επαίρονται και να νιώθουν υπερήφανοι για τα μέτρα που κατάφεραν και πήραν υπέρ της τάξης τους. Όπως ότι κατάφεραν να μειώσουν το κόστος εργασίας, τις δημόσιες δαπάνες, να αυξήσουν και να διευρύνουν τη φορολογική βάση, λεηλατώντας τα λαϊκά στρώματα, να απελευθερώσουν επαγγέλματα που η συγκέντρωση του κεφαλαίου είναι μικρή, να θεσπίσουν νέα κίνητρα και μορφές χρηματοδότησης των μονοπωλίων και των μεγαλοεργοδοτών και άλλα πολλά εξίσου ταξικά αντιλαϊκά μέτρα. Ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν λιμάνια, αυτοκινητόδρομους κλπ. Οι πολυεθνικές, οι καπιταλιστές σε Ελλάδα και Ευρώπη της αναγνωρίζουν την προσφορά της.

Η απατεωνιά βρίσκεται στον ισχυρισμό ότι από αυτά τα μέτρα, από αυτές τις κυβερνητικές "επιτυχίες" θα μειωθεί η ανεργία, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα βελτιωθούν και πως η ανάπτυξη, την οποία υπηρετούν αυτά τα μέτρα, θα ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα. Το παράδειγμα της Cosco μιλάει από μόνο του.

Αυτό είναι συνειδητό και χοντροκομμένο ψέμα που κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να το χάψει. Άλλωστε υπάρχουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τους, τα ζούμε οι εργαζόμενοι και δεν έχουμε ανάγκη άλλων μαρτύρων».

Λίστα Λαγκάρντ: Στήνουν κάλπες, ψάχνουν «στικάκια»


Στους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη προσήλθαν σήμερα με τους συνηγόρους τους, για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, η ξαδέρφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, Ε. Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Σ. Σικιαρίδης και ο άντρας της αδερφής της Μαρίνας, Α. Ρωσσώνης. Πρόκειται για τα τρία πρόσωπα των οποίων τα ονόματα υπήρχαν στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ και αφαιρέθηκαν στη συνέχεια.

Οι εξηγήσεις που τους ζητούνται είναι για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα που κατέθεσαν η Ε. Παπακωσταντίνου και ο σύζυγός της υποστήριξαν ότι οι καταθέσεις τους δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Μέχρι το 2005, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ανέρχονταν σε 4.200.000 ευρώ, ενώ μετά το 2005 ήταν 6.300.000 ευρώ.

Ο Α. Ρωσσώνης, δικαιούχος του μη ενεργού λογαριασμού, υποστήριξε ότι τον είχε κλείσει το 2005 και έφερε τα χρήματα στη χώρα, κάνοντας χρήση του νόμου Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Ο λογαριασμός, υποστήριξε, περιείχε 750.000 ευρώ, συν 150.000 δολάρια, τα οποία δήλωσε και φορολογήθηκαν.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του συνηγόρου τους, που είπε ότι «το όλο θέμα δεν αφορά τους πελάτες μου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να σχετίζεται με την αλλοίωση της λίστας, τα χρήματα ήταν όλα νόμιμα». Επιπρόσθετα, οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσαν ότι ποτέ, ούτε πριν, ούτε μετά τη διαρροή της λίστας και την ενημέρωσή από την τράπεζα, ειδοποίησαν τον πρώην υπουργό για τις καταθέσεις που διατηρούσαν στην HSBC. Επομένως, δεν θα μπορούσαν να του ζητήσουν να απαλείψει τα ονόματά τους.

Προθεσμία για τις συμπληρωματικές καταθέσεις έλαβαν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Γ. Καπελέρης, οι οποίοι κλήθηκαν επίσης σήμερα να καταθέσουν στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Διαγκωνίζονται για τις εντυπώσεις

Στο μεταξύ, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με αίτημα τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους πρώην πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο, καθώς τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνο.

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορά τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή. Την πρόταση συνυπογράφουν συνολικά 37 βουλευτές (18 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 18 της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος).

Συνεχίζεται παράλληλα η επικοινωνιακή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τον Ε. Βενιζέλο να λέει σε ομιλία του στη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να καταστήσει τη "λίστα Λαγκάρντ" μοχλό επίθεσης κατά του ΠΑΣΟΚ».

Για να βγάλει λάδι το κόμμα του στον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που σηκώνεται γύρω από τη λίστα, ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για την ουσία της υπόθεσης, αλλά για τη δημιουργία εντυπώσεων» και χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής «κείμενο που είναι πολιτικά και ηθικά κατάπτυστο, σαν προκήρυξη της βίλας Αμαλία». Όπως υποστήριξε ο Ευαγ. Βενιζέλος, η επίθεση εναντίον του και εναντίον του Γ. Παπανδρέου «γίνεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της σταθερότητας της χώρας».

Συνάντηση περίπου μιας ώρας είχαν σήμερα ο Ε. Βενιζέλος με τον Γ. Παπανδρέου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία των προτάσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή. Την επόμενη βδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα στηθούν στη Βουλή τέσσερις κάλπες για τη σύσταση προανακριτικών επιτροπών που θα αφορούν τα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών και των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Απόψε κυκλοφόρησε πληροφορία από το χώρο της εισαγγελίας σύμφωνα με την οποία το περίφημο «στικάκι» που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη δεν είναι το πρώτο αντίγραφο από το πρωτότυπο cd που περιείχε τη λίστα, αλλά αντίγραφο του αντιγράφου. Αν είναι έτσι, αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου σαν επιχείρημα ότι δεν ήταν αυτός που αφαίρεσε τα τρία ονόματα. Παράλληλα τροφοδοτεί νέα παραφιλολογία γύρω από την αναζήτηση του «πρωτότυπου στικ».

Πλανήτης... «Λαγκάρντ»!


Στις ΗΠΑ ο μεγιστάνας και μεγαλοτοκογλύφος Γουόρεν Μπάφετ - με την άνεση της τάξης του τον κυνισμό της να τον βαφτίζει «φιλαλήθεια» - δήλωνε πρόσφατα ότι πληρώνει λιγότερους φόρους απ' ό,τι πληρώνει η γραμματέας του. 

Σύμφωνα με έρευνα του «Γκάρντιαν», το 1/3 των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μόνο το διάστημα 2005 - 2006, εφαρμόζοντας το δόγμα της «δημιουργικής λογιστικής» και εν γνώσει των κυβερνώντων, δεν πλήρωσαν ούτε μια στερλίνα φόρο («Νέα», 8/12/2010).

Στο πλαίσιο των φορολογικών παραδείσων και μόνο στα νησιά Καϊμάν υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις ξεπερνούν το 1,4 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbs», περίπου 20 τρισ. δολάρια είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες που έχουν την έδρα τους στους φορο-παραδείσους. Οσο για τον «Γκάρντιαν» και πάλι, σημειώνει ότι «σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου διατηρείται σε φορολογικούς παραδείσους, όπου πραγματοποιείται το 80% των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών. Περισσότερα από τα μισά κεφάλαια των διεθνών χρηματιστηρίων "σταθμεύουν" εκεί σε κάποιο σημείο της διαδρομής τους» («Νέα», 7/1/2011).

Στην όμορφη πατρίδα μας το 2002 αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες έβρισκαν σε μεγαλοκαταθέτες τους «παράθυρα» και τους προέτρεπαν σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω «οφ σορ» εταιρειών. «Σέρβις σε "οφ σορ" από τράπεζες. Διευκολύνουν μεγαλοκαταθέτες να γλιτώνουν φόρο καταθέσεων και ακινήτων» σημείωναν τότε τα ρεπορτάζ στον Τύπο («Ελευθεροτυπία», 3/5/2002). Υποτίθεται ότι από το υπουργείο Οικονομικών για την εξιχνίαση αυτού του τεραστίων διαστάσεων οικονομικού σκανδάλου διεξήχθη έρευνα. Δέκα και πλέον χρόνια αργότερα, ουδείς έχει πληροφορηθεί κάτι για τα αποτελέσματά της...

Έγκριση του σχεδίου πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ και του ακινήτου του «Αστέρα Βουλιαγμένης»


Το σχέδιο πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ ενέκρινε σε σημερινή του συνεδρίαση το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Το σχέδιο αυτό θα διανεμηθεί στους προεπιλεγέντες επενδυτές μαζί με την επιστολή διαδικασίας για τη Β’ Φάση του διαγωνισμού και θα οδηγήσει στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Επίσης, προχωρά και η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου «Αστέρα Βουλιαγμένης». Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε το ποσοστό επί του τιμήματος που θα λάβουν η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ, αντίστοιχα, από την αξιοποίηση του ακινήτου, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία της αξιοποίησής του.

Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση μιας σειράς δημόσιων οργανισμών και κτιρίων στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συναποφασίσει με την τρόικα. Στόχος, η παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της ανάπτυξης, που εξασφαλίζει κέρδη για τα μονοπώλια, μισθούς πείνας και σφαγή δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους. 

ΚΚΕ: Απαράδεκτα τα νέα μέτρα και η προώθησή τους με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ  θεωρεί απαράδεκτη και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική και τη διαδικασία  μέσα από την οποία η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προωθεί για ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος 7 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα (απολύσεις υπαλλήλων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).

Η διαδικασία αυτή συνιστά μια ακόμη απόδειξη και ξεμπροστιάζει τον πραγματικό ταξικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα εκφράσει τη διαμαρτυρία της στο προεδρείο της Βουλής και θα καθορίσει τη στάση της για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το λαό που θα πρέπει να αντιταχθεί και να μη νομιμοποιήσει αυτήν τη διαδικασία.


Συντρίμμια ο λαός απ' την κρίση και την αστική διαχείριση

Οι νέοι τα πρώτα θύματα. Αυξάνονται τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν ζωτικές ανάγκες
Εικόνες διαδεδομένες πλέον στις μεγαλουπόλεις όλης της καπιταλιστικής ΕΕ. Τα μονοπώλια ευημερούν και οι λαοί βυθίζονται στη φτώχεια
Τα συντρίμμια που αφήνει πίσω της για το λαό η κρίση και η προσπάθεια των αστών να τη διαχειριστούν προς όφελός τους περιγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2012,που παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Απασχόλησης, Λάζλο Αντορ.
Παρά το γεγονός ότι οι «πληγές» στους ευρωπαϊκούς λαούς περιγράφονται με την ψυχρή γλώσσα της στατιστικής και υπό το πρίσμα των καπιταλιστικών επιτελείων, η ζοφερή πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, αφού η έκθεση περιγράφει μια κατάσταση γενικευμένης φτώχειας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο επίσημο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται συνεχώς, με ορισμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι άνεργες γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες, να απειλούνται περισσότερο.
Ειδικότερα, την περίοδο 2008 - 2011, ο κίνδυνος της στατιστικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τους νέους αυξήθηκε στην Ελλάδα και στην Ισπανία κατά 6% - 7%, στη Δανία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στη Λιθουανία και στη Μάλτα από 8% - 12%, στη Βουλγαρία και τη Λετονία κατά 17%. Επίσης, αναφέρεται ότι το 80% των ανέργων στην Ελλάδα και τη Σλοβακία παραμένει στο ίδιο καθεστώς μετά από 12μηνη αναζήτηση εργασίας.
Η εξέλιξη των μισθών
Αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πραγματικών μισθών στα κράτη - μέλη η Επιτροπή αναφέρει ότι τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν την περίοδο 2001 - 2007, με εξαίρεση τη Γερμανία, διαδέχθηκαν ισχυρές μειώσεις των μισθών.
Αναλυτικά: Την περίοδο 2001 - 2007, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε πραγματικούς μισθούς παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (18,8%), ενώ ακολούθησαν η Μ. Βρετανία (16,2%), η Φινλανδία (15,2%), η Σουηδία (12,2%), η Ελλάδα (12,1%) και η Δανία (10,4%). Στα υπόλοιπα κράτη - μέλη παρατηρήθηκαν αυξήσεις των μισθών μεταξύ 0,5% στην Πορτογαλία και 9,3% στη Μάλτα. Η Γερμανία ήταν το μόνο κράτος - μέλος της ΕΕ που την ίδια περίοδο μείωσε τους πραγματικούς μισθούς κατά 4,5%.
Ωστόσο, με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης 2008 - 2011, παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις των πραγματικών μισθών σε 13 κράτη - μέλη, με σημαντικότερες στη Λιθουανία (12,7%), στην Ελλάδα (12%), στην Εσθονία (11,7%), στη Λετονία (10,5%), στη Μ. Βρετανία (6,3%) και στην Ουγγαρία (5,9%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια περίοδο οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 25,7% στη Βουλγαρία, ενώ σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην Πολωνία (7,1%) και στη Σλοβακία (6,5%), στη Γαλλία (1,7%) και στη Γερμανία (1,5%). Σε όλες τις χώρες πλην της Γερμανίας, το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλό, γι' αυτό και το ποσοστό της αύξησης εμφανίζεται μεγάλο.
Η καπιταλιστική κρίση είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Την περίοδο 2008 - 2011 το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους κατά 16% στη Λετονία και κατά 13% στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στην Εσθονία, στη Λιθουανία, στη Ρουμανία και στην Ισπανία. Επισημαίνεται ακόμα ότι η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία και την Ισπανία.
Εξάλλου, το 11% των Ελλήνων δήλωνε το 2011 ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, ή στην κάλυψη του ενοικίου οικίας. Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Ισπανία ήταν οι χώρες της ΕΕ όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αυξήσεις στο ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα κάτω από το 40% του εθνικού μέσου όρου.

Βίντεο που όλοι πρέπει να δουν. Τι είναι η Καπιταλιστική οικονομική κρίση;

Πρέπει όλους να μας συνεγείρει πιο αποφασιστικά και να γίνει ο οδηγός μας η δίψα για τη λαϊκή νίκη. Η δίψα για νίκη ενός λαού που όταν θέλει μπορεί.
Η αστική πολιτική εξουσία δεν είναι παντοδύναμη, δεν παντοδύναμος ο καπιταλισμόςΑνακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Ανακοίνωση για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει την δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιέχονται στην «λίστα Λαγκάρντ» και την διενέργεια ελέγχου με όλους τους τρόπους. Οι πολιτικές ευθύνες των κατ’ εξοχήν αρμοδίων υπουργών είναι προφανείς, σημειώνει και προσθέτει πως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους δύο υπουργούς, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η έρευνα της υπόθεσης δεν πρέπει να περιορισθεί μόνον στους πιο πάνω αναφερόμενους αλλά θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες και κάθε άλλου εμπλεκόμενου, και ιδιαίτερα του Γεωργίου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου που ως πρωθυπουργοί είχαν την πρώτη τουλάχιστον πολιτική ευθύνη. Ο λαός, τονίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, διεκδικώντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, πρέπει ταυτόχρονα να κλιμακώσει την πάλη του για της ανατροπή αυτής της πολιτικής, να διεκδικήσει την δική του εξουσία, τον πλούτο που παράγει.Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει την δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιέχονται στην "λίστα Λαγκάρντ" και την διενέργεια ελέγχου με όλους τους τρόπους.

Η προσπάθεια συγκάλυψης από τις κυβερνήσεις που χειρίσθηκαν την υπόθεση, είναι πρόκληση απέναντι στον λαό που όλα αυτά τα χρόνια δέχεται μια ανελέητη επίθεση.

Οι πολιτικές ευθύνες των κατ’ εξοχήν αρμοδίων υπουργών είναι προφανείς. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους δύο υπουργούς: Γεώργιο Παπακωνσταντίνου (νόθευση εγγράφου, υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία) και Ευάγγελο Βενιζέλο (υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος) για τα οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα τοποθετηθεί αναλυτικά στην Βουλή.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η έρευνα της υπόθεσης δεν πρέπει να περιορισθεί μόνον στους πιο πάνω αναφερόμενους αλλά θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες και κάθε άλλου εμπλεκόμενου, και ιδιαίτερα του Γεωργίου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, που ως πρωθυπουργοί είχαν την πρώτη τουλάχιστον πολιτική ευθύνη.

Η ανάγκη αναζήτησης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών κάθε εμπλεκόμενου δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίσει τον λαό να δει ότι η υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" δεν είναι παρά μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

Εκείνοι που τα ονόματα τους φιγουράρουν στις διάφορες λίστες δεν είναι εργαζόμενοι άνθρωποι του μόχθου. Είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, κεφαλαιοκράτες και τα χρήματα που μετέφεραν σε ξένες τράπεζες είτε με νόμιμο, είτε με λιγότερο νόμιμο τρόπο, είναι ένα μόνον μέρος από τον τεράστιο πλούτο που έχουν συγκεντρώσει, ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά τον λαό. Για αυτούς δουλεύει το αστικό κράτος με τους νόμους του και η ΕΕ. Τις δικές τους ανάγκες υπηρετεί η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων που κατοχυρώνει η ΕΕ και οι Ευρωπαϊκές συνθήκες που δεν σηκώνουν καμία βελτίωση, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται αυτοί που σήμερα σηκώνουν την ρομφαία κατά της διαφθοράς.

Τα κόμματα αυτά υποκρίνονται ότι με την διερεύνηση της υπόθεσης θέλουν να χτυπήσουν την φοροδιαφυγή, την οποία θεωρούν αποπροσανατολιστικά ως αιτία της κρίσης. Στην πράξη χρησιμοποιούν την φοροδιαφυγή ως πρόσχημα για να εντείνουν την φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Ενώ αντίθετα δίνουν νέα προνόμια, φοροελαφρύνσεις και διάφορες άλλες απλόχερες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη στήριξη της "υγιούς επιχειρηματικότητας".

Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που του στήνουν για να καλλιεργήσουν τον αποπροσανατολισμό και την χειραγώγηση ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Διεκδικώντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται, πρέπει ταυτόχρονα να κλιμακώσει την πάλη του για της ανατροπή αυτής της πολιτικής, να διεκδικήσει την δική του εξουσία, τον πλούτο που παράγει».

Είναι ο καπιταλισμός

Η πρόταση του Π. Δούκα (υψηλόβαθμος υπάλληλος διαφόρων πολυεθνικών, στέλεχος της ΝΔ, πρώην υπουργός, διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών κ.λπ.) να δουλεύουν τζάμπα οι άνεργοι αφού ούτως ή άλλως δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν («να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή») όσο κυνική κι ακραία κι αν ακούγεται, δεν διεκδικεί εύσημα πρωτοτυπίας παρά μόνο ως προς την ωμότητα της διατύπωσής της.
Η προσπάθεια συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης στο μη περαιτέρω ανάγεται πλέον σε ζήτημα ζωής και θανάτου για τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι την υπηρετούν με αξιοζήλευτη αφοσίωση. «Ταξιαρχίες εργασίας» εισηγείται ο Π. Δούκας, ήταν ο ΛΑ.Ο.Σ. προηγούμενα που εισηγούνταν μαζικό εκτοπισμό ανέργων ακόμα και «περιττών» δημοσίων υπαλλήλων και διάθεσή τους για εκτέλεση έργων σε παραμεθόριες περιοχές ή για γεωργικές εργασίες, είναι η Ουγγαρία όπου τα «τάγματα εργασίας» και η καταναγκαστική εργασία είναι εφιαλτική πραγματικότητα. Μάλιστα, η ουγγρική κυβέρνηση είναι ένα βήμα μπροστά απ' τον Π. Δούκα καθώς στις προθέσεις της είναι και η δημιουργία στρατοπέδων όπου θα κατευθύνονται άνεργοι για βαριές χειρωνακτικές εργασίες, θα διαμένουν σε τροχόσπιτα και θα παρακολουθούνται από συνταξιούχους αστυνομικούς! Κι όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί κυριολεκτικά. Η Ουγγαρία, επιπροσθέτως, ήταν αυτή που σκέφτηκε να τιμωρήσει τους αστέγους επιβάλλοντάς τους πρόστιμο επειδή είναι άστεγοι!
Ειρωνεία! Πριν η Ουγγαρία προσφύγει εκ νέου στο ΔΝΤ, είχε γίνει παντιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς παντιέρα του έχουν γίνει σήμερα η Βραζιλία των τενεκεδομαχαλάδων και η Αργεντινή της εξαθλίωσης και των θέσεων εργασίας με ...ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας: «Να ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο. Να αναδιαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας (...) Η Ουγγαρία που ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο, και μάλιστα με μια κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αριστερή, δεν φαίνεται να έχει πάθει κάποια τραγική ζημιά (...) Είδα ότι οι Ούγγροι έφυγαν από το μνημόνιο και δε χύθηκε αίμα στη Βουδαπέστη ή στην Ουγγαρία».
Τι επιβεβαιώνεται για εκατομμυριοστή φορά; Ότι είναι ο καπιταλισμός η αιτία κάθε εφιάλτη που κατατρέχει τους ανθρώπους του μόχθου. Δεν αρκεί να κόψουν τα κλαδιά, πρέπει να ξεριζώσουν το δέντρο για να απαλλαγούν απ' τους δηλητηριώδεις καρπούς του.

Πογκρόμ κατά μεταναστών σε όλη τη χώρα

Το πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων του ιμπεριαλισμού, όπως εξελίσσεται καθημερινά από τις αρχές καταστολής, κατ' εντολή ΕΕ και κυβέρνησης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποτυπώνεται στις εκατοντάδες συλλήψεις που ανακοίνωσαν για τον Δεκέμβρη οι αστυνομικές διευθύνσεις στα γεωγραφικά διαμερίσματα - πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.
Ενδεικτικά:
- Συγκεντρωτικά για τον τελευταίο μήνα του 2012 οι αστυνομικές διευθύνσεις Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Χίου και Σάμου) ανακοίνωσαν συνολικά συλλήψεις 624 ατόμων. Η συντριπτική πλειοψηφία (544 άτομα) συνελήφθησαν «για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών) από έναντι Τουρκικά παράλια». Επίσης συνελήφθησαν άλλα 37 άτομα επίσης «για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα».
- Στο Νότιο Αιγαίο οι αστυνομικές διευθύνσεις Κυκλάδων, Α΄ Δωδεκανήσου και Β΄ Δωδεκανήσου ανακοίνωσαν για τον Δεκέμβρη συλλήψεις συνολικά 216 ατόμων. Οι 52 ήταν συλλήψεις «για παραβάσεις του Νόμου περί αλλοδαπών».
- Στην άλλη πλευρά της χώρας, οι υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συνέλαβαν συνολικά 308 άτομα, οι 148 ως «μη νόμιμοι μετανάστες».
- Οι αστυνομικές διευθύνσεις Αχαΐας, Ηλείας, Ακαρνανίας και Αιτωλίας συνέλαβαν συνολικά 498 άτομα. Οι 149 για «παράνομη είσοδο στη χώρα».
- Οι αστυνομικές διευθύνσεις Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας ανακοίνωσαν 531 συλλήψεις, όπου οι 149 αφορούσαν και εδώ «παραβάσεις του Νόμου περί αλλοδαπών».
- Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου ανακοίνωσε για τον Δεκέμβρη 405 συλλήψεις «λαθρομεταναστών».

Ραγδαία αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα

372.000 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ

 
Το 2011 τα άτομα που βρέθηκαν υπό συνθήκες «επίσημης» φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού έφθασαν τα 3,403 εκατομμύρια, όταν το 2010 ήταν 3,031 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Αυξήθηκαν δηλαδή κατά τουλάχιστον 372.000 σε ένα χρόνο.
Με δεδομένο, ότι και πέρυσι εφαρμόστηκαν μέτρα που οδήγησαν στην περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και ότι νέα αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται φέτος, το τμήμα του πληθυσμού που βρίσκεται σε καθεστώς πραγματικής φτώχειας είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό των παραπάνω στοιχείων η ΕΛΣΤΑΤ ορίζει ότι σε καθεστώς φτώχειας βρέθηκαν το 2011 όσοι είχαν εισόδημα μικρότερο των 5.951 ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2010 ήταν στα 7.178 ευρώ.
Η «επίσημη» φτώχεια, σύμφωνα με την έρευνα, δείχνει αύξηση από το 19,7% το 2009, σε 20,1% το 2010 και 21,4% το 2011. Τα ποσοστά αυτά είναι μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή ΕΚΑΣ, εισοδηματικές ενισχύσεις, επιδόματα ανέργων, οικογενειακά και άλλα επιδόματα ή βοηθήματα.
Πριν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα και φτάνουν το 22,7% το 2009, σε 23,8% το 2010 και 24,8% το 2011.
Η φτώχεια είναι εντονότερη στις γυναίκες, καθώς ο σχετικός δείκτης ανήλθε από το 16,8% το 2010 στο 23,5% του συνολικού πληθυσμού γυναικών το 2011. Ενώ, στις οικογένειες με έναν ενήλικα και εξαρτώμενα παιδιά, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από το 33,4% το 2010 στο 43,2% του συνόλου το 2011.
Όσον αφορά στις υλικές στερήσεις (πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών, δόσεων δανείου κλπ., ενώ στερούνται, κατά περίπτωση, πρόσβαση σε σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών), το ποσοστό ανήλθε από 24,1% το 2010 στο 28,4% το 2011.
Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 9,5% το 2009, στο 12,5% το 2010, έτος έναρξης του «προγράμματος προσαρμογής» και 17,7% το 2011. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου, φτάνοντας στο 24,8% το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Όπως επιβεβαιώνει η έρευνα, η ανεργία πλήττει περισσότερο τους νέους 15-29 χρόνων καθώς και τις γυναίκες. Οι μακροχρόνια άνεργες εξ αυτών αυξήθηκαν από περίπου 166.000 το 2009 σε 280.000 το 2011. Αντιστοίχως, οι μακροχρόνια άνεργοι άνδρες ανήλθαν από περίπου 106.000 το 2009 σε 239.000 το 2011.

Ο Θανάσης Παφίλης για την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ (Video)in memoriam...


Ήλθε στο σχολείο μας στα μισά του χρόνου, κόντευε το Πάσχα. Μας φάνηκε τότε παράξενο, δεν συνηθίζονταν κείνα τα χρόνια και ειδικά στα σχολεία των χωριών να έρχεται στη μέση του χρόνου νέος μαθητής. Το εξήγησαν οι γονείς μας πως ήλθε πάνω στα φυτέματα, ξενοδούλι στις διακοπές του Πάσχα και του καλοκαιριού. Παιδικά χέρια στα χωράφια των άλλων, μιας και ο μπάρμπα Γιάννης δεν είχε στρέμμα δικό του. Συνηθιζόταν τότε πολλοί από το απέναντι νησί να έρχονται στην περιοχή να βρούν ένα μεροκάματο. Μετά μάθαμε. Παιδί από πάμπτωχη οικογένεια, ήλθε να "φιλοξενηθεί" στην οικογένεια του θείου του, του μπάρμπα-Γιάννη. Αριστερός ο μπάρμπα-Γιάννης σάπιος από το ξύλο της εθνικοφροσύνης και το αλκοόλ με εφτά παιδιά στην πλάτη του κι' ένα το φιλοξενούμενο.

Ο νέος μας συμμαθητής γράφτηκε στην τέταρτη τάξη. Ψηλό παιδί, ευγενικό, έξυπνο. Η υποδοχή του από τους χωριανούς συμμαθητές μα και τους μεγάλους αντίστοιχη με αυτήν με την οποία "έλουζαν" χρόνια τώρα τη νέα του οικογένεια. Μα το "αποπαίδι" γρήγορα κέρδισε τις καρδιές μας, μα και την καρδιά του διευθυντή του σχολείου μας. Η δικτατορία δεν είχε έλθει ακόμη. Και μπορούσε να πηγαίνει τ' απογεύματα στα σπίτια των συμμαθητών και να βοηθά τα "στουρνάρια" της αριθμητικής.

Δεν έμεινε για πολύ στο μικρό μας σχολείο. Κάποιοι άλλοι συγγενείς, φρόντισαν και τον πήραν στην Πάτρα. Τον χάσαμε. Μα πιο πολύ τον έχασαν τα αδέλφια του και ο στερνός του πατέρας. Που κάτι ο κατατρεγμός της νέας εξουσίας και η εξ' αυτού η φτώχεια μα και η λύπη της οικογένειας για τον νέο αναγκαστικό ξεριζωμό του, έσπερναν θάνατο καθημερινά. Σκοτεινοί καιροί, ανεξιχνίαστες και ανομολόγητες διαδρομές. Τόσο που η οικογένεια ξεχάστηκε, σαν να σβήστηκε από τα κιτάπια του ληξιαρχείου.

Αργότερα έμαθα από τον διευθυντή του σχολείου μας, που έγινε κουμπάρος στην οικογένειά μου, πως ο πρώην συμμαθητής μας είναι ο καλύτερος μαθητής στην Πάτρα. Και αυτό είχε κατασταλλάξει μέσα μου: ο παιδικός μου φίλος βρήκε το αραξοβόλι του.

Χρόνια μετά, λίγες μέρες μετά τον άδικο χαμό του πήγα τη σακαράκα μου για σέρβις στον Τρύφωνα, συμμαθητής και φίλος κι' αυτός στο Δημοτικό. Κι' Καλημέρα του με πάγωσε: Τον φάγανε τον Νίκο, οι μπάσταρδοι τον Νίκο βρήκαν να φάνε ;

Ούτε αριστερός, ούτε ΠΑΣΟΚ ο Τρύφωνας. Έντιμος δεξιός θάλεγα. Είχα μάθει τα νέα για την δολοφονία ενός καθηγητή μαθηματικών στην Πάτρα. Ποτέ δεν πήγε το μυαλό μου σ' αυτόν. Ακόμη και όταν είδα τη φωτογραφία του. Μου θύμισε τότε ο Τρύφωνας όλη την κοινή μας ιστορία. Την ιστορία των δύο χρόνων που τον είχαμε συμμαθητή. Την αλητεία μας στα αμπέλια, τις βόλτες χειμωνιάτικα στη θάλασσα, τα σκαρφαλώματα στα ξένα δέντρα για τον επιούσιο, ακόμη και τα μικρά μας μεθύσια. Και έχοντας μάθει την ιστορία των αγώνων του και το σκηνικό της δολοφονίας του (εξήγησα και το γιατί παραιτήθηκε ο συντοπίτης μας υπουργός Παιδείας τότε) και των αγώνων του, βούρκωσα.

Δεν ξαναπέρασα από τον δρόμο μπροστά από το σπίτι που έζησε για δυό χρόνια στο μικρό μας χωριό. Και όταν πηγαίνω στην θάλασσα, εκεί που στα σπλάχνα της άδειαζε το μικρό μας ποτάμι, απέναντι από το νησί του, αφήνω μερικά κρινάκια των αμμόλοφων. Γιατί εκεί, στο ξέπνοο του ποταμιού, ο Νίκος μας άνοιγε, παιδόπουλο 10 χρονών, την καρδιά του. Είχε βιαστεί να μιλήσει σαν σοφός άνδρας. Ίσως και νάξερε από τότε για το τραγικό του τέλος.

…και τα παραμυθένια του λόγια, γιομάτα σοφία και ελπίδα, μας ταξίδευαν τότε πέρα από τον ωκεανό. Βλέπετε ; μας έλεγε ; Πέρα μακρυά είναι το Γιβραλτάρ και μετά ωκεανός.

Και με ταξιδεύουν ακόμη τα παραμύθια του Νίκου Τεμπονέρα.
Καλή αντάμωση Νίκο, θα τα πούμε σταυς αμμόλοφους τ' ουρανού.
θ.

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Το «απορρυπαντικό», παιδιά...


Γράφει:

Εδώ και τριάντα χρόνια η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς... «κάθαρσης»! Ζούμε μια «κάθαρση» διαρκείας! Μια «κάθαρση» που δεν τελειώνει ποτέ!


«Κάθαρση» για τις υποκλοπές επί Τόμπρα.
«Κάθαρση» επί Κοσκωτά.
«Κάθαρση» για την ΑΓΕΤ.
«Κάθαρση» για το ξεπούλημα του ΟΤΕ.
«Κάθαρση» για τις φούσκες του χρηματιστηρίου.
«Κάθαρση» για τα Βατοπέδια.
«Κάθαρση» για τους «κουμπάρους» και τους «Πανάγους».
«Κάθαρση» για τα παραεκκλησιαστικά του Βαβύλη και τα παραδικαστικά του - πώς τονε λέγανε.
«Κάθαρση» για τα «διπύθμενα», «κάθαρση» και για τα μονοπύθμενα των εφοπλιστών.
«Κάθαρση» για τα δομημένα, «κάθαρση» και για τα... αδόμητα ομόλογα.
«Κάθαρση» για τη «Ζήμενς».
«Κάθαρση» για τα υποβρύχια.
«Κάθαρση» για τις επόμενες υποκλοπές, του τριγώνου περί την αμερικάνικη πρεσβεία.
«Κάθαρση» για τα «κότερα», «κάθαρση» και για τα «αναψυκτήρια».
«Κάθαρση» για τα «φρουτάκια».
«Κάθαρση» για τους χαμένους φακέλους της «Φαράν», «κάθαρση» και για το έγκλημα του «Σαμίνα», «κάθαρση» και για το έγκλημα του «Sea Diamond».
«Κάθαρση» για τους βιντεοκομιστές, «κάθαρση» και για τους «εθνικούς εργολάβους και νταβατζήδες».
«Κάθαρση» θα 'χουμε και τώρα με τις λίστες...
*
«Κάθαρση», «κάθαρση», κάθαρση» κι, όμως, αδερφάκι μου η βρώμα βρώμα!
Πουθενά αλλού στον κόσμο τόσοι πολλοί λακέδες του συστήματος της πολιτικής και μιντιακής αποφοράς και της δυσωδίας δεν έχουν αφιερωθεί τόσο ολόψυχα και τόσο μακροχρόνια στην καταπολέμηση των «λεκέδων». Αλλά οι λεκέδες λεκέδες!
Τίποτα δεν τους καθαρίζει. Τίποτα. Λέτε να φταίει το «απορρυπαντικό»; Εκείνο με τους μπλε και πράσινους κόκκους...

Ο βρώμικος ρόλος της Κουβελικής «αριστεράς»

Βενιζέλος: Το νέο σύνορο της αριστεράς - κατά Κουβέλη. Ο Φώτης Κουβέλης έθεσε λοιπόν εμπράκτως, με τη διαγραφή των δύο μέχρι πρότινος βουλευτών του, το όριο της αριστεράς κατά τον ίδιο, πέραν του οποίου κάποιος δε θεωρείται πλέον “δημοκράτης και αριστερός”. Θα περίμενε κανείς να πρόκειται για κάποιο βαθύ πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα. “Παρωχημένες ανοησίες” θα μας απαντούσε ο “σύντροφος” Κουβέλης. Δε διαγράφει κανέναν από την κοινοβουλευτική του ομάδα επειδή για παράδειγμα έχει άλλη θέση για τον προϋπολογισμό ή για τα μνημόνια. Για το σοσιαλισμό ή για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αυτά είναι προφανώς δευτερευούσης αξίας ζητήματα, κατά Κουβέλη.
Το όριο για το αν κανείς θεωρείται δημοκράτης αριστερός είναι η σωτηρία Βενιζέλου. Αν είσαι αποφασισμένος να προστατέψεις τη συγκυβέρνηση και άρα το Βενιζέλο μπορείς να διαφωνήσεις σε ό,τι άλλο θες με την κομματική γραμμή. Σε οποιοδήποτε στρατηγικό ζήτημα, οποιουδήποτε μεγέθους. Αν όχι, αν αποφασίσεις να κινηθείς βάσει της συνείδησής σου σε θέματα διαφάνειας και δεδομένων των όσων έχει καταθέσει ο ίδιος ο Βενιζέλος, τότε παύεις να ανήκεις στην “Κουβέλιο” αριστερά.
Τι κι αν ο Ε. Βενιζέλος έχει ομολογήσει- το τονίζω - έχει ομολογήσει ταυτόσημα αδικήματα με το Γ. Παπακωνσταντίνου; Ότι για παράδειγμα γνωμοδότησε καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του για τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός εγγράφου που περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο, ότι πήρε και αντέγραψε ένα προϊόν υποκλοπής - παραβίαση προσωπικών δεδομένων - ότι χάθηκε το πρωτότυπο, ότι αντέγραψε δημόσιο έγγραφο και το απομάκρυνε από το υπουργείο ώστε να το εντάξει στο ιδιωτικό του αρχείο; Τι κι αν ο υπεύθυνος υπηρεσιακός παράγοντας Διώτης δηλώνει ότι ουδέποτε έλαβε εντολή Βενιζέλου για έρευνα βάσει της λίστας; Όλα αυτά για το μεν Βενιζέλο θεωρούνται πολιτική ευθύνη, για το δε Παπακωνσταντίνου ενδείξεις ποινικής ευθύνης. Και επιπλέον ορίζουν κατά Κουβέλη προφανώς, ποιός είναι αριστερός και ποιός όχι.
Πρόκειται για έκπληξη; Καθόλου. Απλά επιβεβαιώνει για ποιό λόγο φτιάχτηκε το κόμμα Κουβέλη: για να αποτελέσει ένα χρήσιμο υποστήλωμα και άλλοθι της ενιαίας δεξιάς. Ως ποδηγετούμενο και ελεγχόμενο κόμμα λοιπόν από τον παρασιτισμό δε θα μπορούσε παρά να πειθαρχήσει στις απαιτήσεις για κυβερνητική σταθερότητα τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με κάθε κόστος.
Τι κι αν διαλαλούσε ο “σύντροφος” Κουβέλης ότι στο δικό του κόμμα δεν υπάρχουν διαγραφές; μήπως ο ίδιος δεν ήταν που διεκήρυττε ότι δε θα κυβερνήσει μόνο με τους δύο- κόμμα Βενιζέλου και ΝΔ; Οι δηλώσεις αυτού του είδους και τα συναφή τιτιβίσματα είναι για τους αφελείς που δεν ήθελαν να δουν εξ αρχής ποιοί είχαν πλευρίσει το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ, ποιοί το υποστήριξαν και ποιά γραμμή προέτασσε. Και φυσικά για εκείνους που έψαχναν έναν “αριστερό” Αβραμόπουλο, όλο στομφώδη, κενή σοβαροφάνεια ως προκάλυμμα μιας απολύτως συστημικής, δεξιάς αντίληψης.
Το μήνυμα από αυτήν τη διαγραφή είναι εν τέλει απλό και διόλου κρυφό: η διαφάνεια είναι μια υπόθεση που πάει μέχρι εκεί που παραμένει ακίνδυνη για τα συμφέροντα του κατεστημένου. Ακριβώς διότι αντίστοιχα η μεγάλη διαφθορά εκπορεύεται από τον εσώτερο πυρήνα, δηλαδή δομικά από το ίδιο το κατεστημένο. Και επειδή κανένα κατεστημένο δεν αυτοκτονεί είναι απολύτως λογικό τα όργανά του στην πολιτική, στη δημοσιογραφία και αλλού να διέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να προστατεύσουν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά του. Αυτό κάνει και ο “σύντροφος” Κουβέλης. Διαγράφει τους δύο και στέλνει το μήνυμα ότι η “πλάκα” κόβεται μπροστά στην κυβερνητική και άρα συστημική σταθερότητα. Μήπως κάπως έτσι δε μας τα είπαν και οι Σαμαράς- Βενιζέλος; Τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα κανείς δε μας είπε ψέμματα ως προς το ποιος παραπέμπεται και γιατί.

 TVXS Σωματείο Coca Cola 3Ε Πάτρας: Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στις απολύσεις

Ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε μορφής πάλη για την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου που απολύθηκε επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις, δηλώνει το Σωματείο των εργαζόμενων στο εργοστάσιο της Coca Cola στην Πάτρα.

Ο εργαζόμενος, Ανδρέας Κανελλόπουλος, απολύθηκε γιατί δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των «εθελούσιων» αποχωρήσεων.  Προσέφυγε στα δικαστήρια και πέτυχε την πρώτη απόφαση για να γυρίσει στη δουλειά του, ενώ η προσφυγή του συζητιέται στις 13 Φλεβάρη.

«Στα σχέδια της εταιρείας για "εθελούσια" -στην πραγματικότητα απόλυση- δεκάδων συναδέλφων μας και με την ανεργία να φλερτάρει με το εφιαλτικό 30%» το σωματείο είχε ένα και μόνο σύνθημα: καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο και επισημαίνει:

«Ο πολυεθνικός όμιλος  Coca Cola 3Ε αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο της ΕΕ της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και με πρόσχημα την κρίση έχει απολύσει το τελευταίο χρόνο 1.400 συναδέλφους πανελλαδικά δίνοντας 140 εκατ. ευρώ για κίνητρα «εθελούσιας» αποχώρησης. Από τη μία μας λένε ότι ο όμιλος δεν αντέχει τόσους εργαζόμενους και από την άλλη δίνουν 140 εκατ. ευρώ για τις εθελούσιες, κι αυτό γιατί θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους με 500 ευρώ μισθό. Στα σχέδια της εταιρείας αντιστάθηκε ο συνάδελφος Ανδρέας Κανελλόπουλος που δεν δέχτηκε τις προτάσεις της εταιρείας και για το λόγο αυτό απολύθηκε. Το ΔΣ του σωματείου και οι συνάδελφοι με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας αποφασίσαμε να αντισταθούμε στην απόλυσή του και να διεκδικήσουμε την επαναπρόσληψή του. Σε πρώτη φάση, με απόφαση του δικαστηρίου ο συνάδελφος γύρισε πίσω στην δουλειά  του.

Το σωματείο μας στηρίζει αυτό το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα του συναδέλφου μας, το δικαίωμα στη δουλειά και θα βρεθεί στο πλευρό του με κάθε μορφής πάλη για την επαναπρόσληψή του. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες του σωματείου για να ακυρώσουμε τα σχέδια της εταιρείας. Να επιδείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να στηρίξουμε με την παρουσία μας στο δικαστήριο στις 13 του Φλεβάρη το αυτονόητο δικαίωμα του συνάδελφου στη δουλειά».