Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Ποιοι νοιάζονται για τα νησιά και τις συγκοινωνίες;

Πρόκληση που ξεπερνάει κάθε όριο απέναντι στους ναυτεργάτες, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες των νησιών και συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας αποτελούν τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, προς τα ναυτεργατικά σωματεία.

Με στόχο να συκοφαντήσει, να λοιδορήσει την απεργία στα καράβια δουλεύοντας για λογαριασμό των εφοπλιστών, ξαφνικά τον πήρε ο πόνος «για την αναγκαιότητα της εύρυθμης κι απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων ενδομεταφορών»! Ενώ «ανακάλυψε» ότι: «η αποκοπή των κατοίκων της νησιωτικής χώρας από την ηπειρωτική Ελλάδα με σύνοδες συνέπειες την ομαλή διαβίωση των κατοίκων, την έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, προκαλεί και οξύνει τα προβλήματα στις ήδη βεβαρυμένες από την οικονομική κρίση τοπικές κοινωνίες των νησιών μας»!

Είναι προφανές ότι ο υπουργός και η συγκυβέρνηση έχουν αναγάγει σε τέχνη, την αντιστροφή της πραγματικότητας για να περάσουν τους άθλιους σχεδιασμούς τους, που αποκλειστικό γνώμονα έχουν την υπεράσπιση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Ο υπουργός εμφανίζεται ευαίσθητος «για την εύρυθμη και απρόσκοπτη» λειτουργία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όταν η κυβέρνησή του, συνεχίζοντας και εντείνοντας τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, με το νομοσχέδιο για την «ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», το οποίο οι ναυτεργάτες απεργούν για να μην περάσει, αποδιαρθρώνει πλήρως τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Δίνει το ελεύθερο στους εφοπλιστές να δρομολογούν και να αποδρομολογούν πλοία ανάλογα με το συμφέρον τους, απειλώντας νησιά με πλήρη αποκλεισμό. Πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι εφοπλιστές έχουν αρχίσει να το εφαρμόζουν. Για παράδειγμα εδώ και 15 μέρες η ΝΕΛ με το «έτσι θέλω» έχει αποδρομολογήσει δύο πλοία της, τα «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» και «EUROPEAN EXPRESS». Αφησε νησιά π.χ. Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος να καλύψουν τις ανάγκες τους, να εξασφαλίσουν τα «είδη πρώτης ανάγκης» με ένα καράβι, το «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», και αυτό όποτε «πιάσει». Καταδίκασε το Β. Αιγαίο να εξυπηρετείται επίσης από ένα καράβι, το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», για το οποίο μάλιστα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να το αποδρομολογήσει γιατί «δε βγαίνει». Επιπρόσθετα η εταιρεία σταμάτησε τα πλοία, ενώ οφείλει στους ναυτεργάτες μισθούς ως και 6 μηνών.

Ο Κ. Μουσουρούλης κάνει λόγο για την «ομαλή διαβίωση των κατοίκων» των νησιών οι οποίοι πριν ακόμα εφαρμοστούν τα νέα ακόμα χειρότερα μέτρα, βλέπουν καράβι με το κιάλι, πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια και ναύλα, τιμές που μετακυλίονται στα εμπορεύματα κάνοντας ακόμα πιο δυσβάσταχτη τη ζωή τα νησιά. Χώρια ότι, όχι μόνο «χρυσοπληρώνουν» αυτές τις «υπηρεσίες» των εφοπλιστών - τόσο με τα εισιτήρια, όσο και με τις επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές που και αυτές βγαίνουν από τις τσέπες τους - αλλά καλούνται να ταξιδέψουν και με σαπιοκάραβα, όπως το 40χρονο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ».

'Οσο για το ποιος πλήττει την υγεία των νησιωτών, για την οποία ο υπουργός εκφράζει την ανησυχία του, την απάντηση την έδωσαν οι κινητοποιήσεις των ίδιων των νησιωτών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που όχι μόνο εγκαταλείπει τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας χωρίς προσωπικό και υλικά, αλλά τώρα τα συγχωνεύει κιόλας.

Η αλήθεια λοιπόν είναι διαφορετική από αυτή που η κυβέρνηση παρουσιάζει. Εκείνοι που πραγματικά νοιάζονται για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών, για να μην ερημώνουν τα νησιά, για να κυκλοφορούν τα πλοία με ασφάλεια και όχι με εξαντλημένα πληρώματα, για να υπάρχουν φτηνές και τακτικές θαλάσσιες συγκοινωνίες για το λαό, είναι οι ναυτεργάτες που αντιπαλεύουν την πολιτική που υπηρετεί τους εφοπλιστές. Πολιτική που ακριβώς επειδή υπηρετεί το κεφάλαιο δε θα μπορέσει ποτέ να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Γι' αυτό «όλοι στους καταπέλτες»!

Το ΠΑΜΕ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ (Video)

ΚΚΕ: Ερώτηση για τις αλλαγές στις μεταθετικές περιοχές των εκπαιδευτικών

Ερώτηση για τις αλλαγές στις μεταθετικές περιοχές των εκπαιδευτικών, κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ,Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Θανάσης Παφίλης.

Ζητούν να αποσυρθεί η σκανδαλώδης εγκύκλιος υπ’ αρ. 10967/Δ2/ 25-1-13, καθώς και η εγκύκλιος υπ’ αρ. 152263/Δ2/ 4-12-12, με την οποία γίνεται επανακαθορισμός των μεταθετικών περιοχών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

«Με την υπουργική απόφαση υπ’ αρ.152263/Δ2/ 4-12-12 του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου γίνεται επανακαθορισμός των περιοχών μετάθεσης των εκπαιδευτικών, εν’ αγνοία των συνδικαλιστικών τους οργάνων και των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ). Το βασικό χαρακτηριστικό του επανακαθορισμού είναι η ενοποίηση 2 ή 3 μεταθετικών περιοχών σε μια περιοχή που συνήθως φτάνει στα όρια του Νομού. Αυτό θα έχει εργασιακές επιπτώσεις σε όλους τους εκπαιδευτικούς και κυρίως σ’ αυτούς που είναι στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ.

Στον Πειραιά οι 3 μεταθετικές περιοχές γίνονται 2, με το Δήμο Σαλαμίνας να εντάσσεται στην Α΄ μεταθετική περιοχή (ήταν στη Β΄) και τα Κύθηρα να εντάσσονται στη Β΄ (αποτελούσαν τη Γ΄ Πειραιά). Οι μεν εκπαιδευτικοί που είναι στη διάθεση της Α΄ περιοχής μπορεί τώρα να τοποθετηθούν στη Σαλαμίνα και αυτοί της Β΄ στερούνται τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε σχολεία της Σαλαμίνας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βρεθούν στα Κύθηρα, που μέχρι τώρα αποτελούσαν τη Γ΄ Πειραιά.

Στη συνέχεια εκδόθηκαν νέοι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας, αρ. 10967/Δ2/ 25-1-13 και οι 12576/Δ2/29-1-13, που ανατρέποντας την προηγούμενη εγκύκλιο, αριθμ. 4728/Δ2/14-1-13, δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που είναι προσωρινά τοποθετημένοι στους Δήμους Σαλαμίνας και Αμπελακίων να κάνουν δήλωση τοποθέτησης στην Α΄περιοχή Πειραιά. Η ρύθμιση αυτή είναι απαράδεχτη και σε βάρος δεκάδων εκπαιδευτικών που είναι στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ, κυρίως αυτών που είναι προσωρινά τοποθετημένοι στους άλλους δήμους της Β΄ περιοχής (Τροιζηνίας, Πόρου, Σπέτσες, Ύδρας, Αίγινας) και εργάζονται σε δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας, προσδοκώντας να συγκεντρώσουν μόρια για μια καλύτερη εργασιακή πορεία-τοποθέτηση.

Η φωτογραφική-ρουσφετολογική αυτή απόφαση καταστρατηγεί τη σειρά κατάταξης και τοποθέτησης των εκπαιδευτικών με βάση τα μόριά τους, όπως καταγγέλλει και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Αν θ’ αποσύρει τη σκανδαλώδη εγκύκλιο υπ’ αρ. 10967/Δ2/ 25-1-13, καθώς και την εγκύκλιο υπ’ αρ.152263/Δ2/ 4-12-12 με την οποία γίνεται επανακαθορισμός των μεταθετικών περιοχών.

Οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Θανάσης Παφίλης»

Στάλινγκραντ

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

getImageΣαν σήμερα, πριν 70 χρόνια, στις 2 Φλεβάρη 1943, ο Ι. Β. Στάλιν απηύθυνε ημερήσια διαταγή προς τα στρατεύματα του Ντον, όπου έλεγε:

«Στον αντιπρόσωπο του Αρχηγείου της Ανωτάτης διοίκησης του στρατού, στρατάρχη του πυροβολικού σ. Βορόνοφ. Στον διοικητή των στρατευμάτων του μετώπου του Ντον, στρατηγό σ. Ροκοσόφσκι.

Συγχαίρω εσάς και τα στρατεύματα του μετώπου του Ντον για το επιτυχημένο ξεκαθάρισμα των εχθρικών στρατευμάτων που είχαν κυκλωθεί κοντά στο Στάλινγκραντ. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους μαχητές, διοικητές και πολιτικούς καθοδηγητές του μετώπου του Ντον για τις εξαιρετικές αυτές πολεμικές επιχειρήσεις».

Λίγες μέρες αργότερα, στην 25η επέτειο της ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού, ο Στάλιν θα χαρακτηρίσει τη μάχη του Στάλινγκραντ ως

«τη μεγαλύτερη στην ιστορία των πολέμων».

*

Ας δούμε τι ήταν αυτό που συντελέστηκε στο Στάλινγκραντ:

Το καλοκαίρι του 1942, τα γερμανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στο Νότιο Τομέα του Ανατολικού Μετώπου. Ενα τμήμα κινήθηκε προς το Στάλινγκραντ και έφτασε στα άκρα της πόλης. Διακηρυγμένος στόχος των γερμανικών στρατευμάτων ήταν η συντριβή της σοβιετικής αντίστασης και η κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των βασικών στρατιωτικών και οικονομικών κέντρων της ΕΣΣΔ.

Για τη ναζιστική επίθεση προετοιμάστηκαν 8 στρατιές, πέντε γερμανικές, μια ρουμάνικη, μια ιταλική και μια ουγγρική, αφού η ευρύτερη περιοχή του Στάλινγκραντ, όπως και η ίδια η πόλη, έπαιζε σημαντικό ρόλο στο πολεμικο-οικονομικό δυναμικό της Σοβιετικής Ενωσης.

*

Παρά τη σημασία που είχε η μάχη του Στάλινγκραντ για την έκβαση ολόκληρου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ΕΣΣΔ έδωσε αυτήν τη μάχη εντελώς μόνη και αβοήθητη, εγκαταλελειμμένη, φτάνοντας πολλές φορές στο χείλος της καταστροφής. Βλέποντας το συσχετισμό δυνάμεων εκείνης της εποχής ανάμεσα στη Σοβιετική Ενωση και τη Γερμανία, δεν μπορεί παρά να μιλήσει κανείς για θαύμα. Το θαύμα, όπως αποδείχτηκε, συνίστατο στα τεράστια αποθέματα δύναμης του σοβιετικού λαού και στις απεριόριστες δυνάμεις που έκρυβε το σοσιαλιστικό σύστημα.

Οι δυτικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Αγγλία, αντιμετώπισαν τη μάχη του Στάλινγκραντ ως ευκαιρία να υπάρξει, το λιγότερο, μια αμοιβαία εξασθένηση της ΕΣΣΔ και της Γερμανίας, ώστε αφενός να ξεμπερδεύουν με το σοσιαλισμό και αφετέρου να διαμοιράσουν τις παγκόσμιες αγορές μεταξύ τους, χωρίς την εμπλοκή του άλλου μεγάλου ιμπεριαλιστή ανταγωνιστή τους, της Γερμανίας. Ετσι, αρνήθηκαν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη κατά των δυνάμεων του γερμανικού φασισμού κι έδωσαν τη δυνατότητα στον Χίτλερ να συγκεντρώσει στο ανατολικό μέτωπο τεράστιο αριθμό δυνάμεων και πολεμικού υλικού.

Μάλιστα, ο Τσόρτσιλ, με αφορμή το ταξίδι του στην ΕΣΣΔ μέσα στο 1942, γράφει:

«Σκεπτόμουν την αποστολή που με έφερνε στο θλιβερό αυτό μπολσεβικικό κράτος. Αλλοτε, είχα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις μου, να το στραγγαλίσω στη γέννησή του και ως την εμφάνιση του Χίτλερ το θεωρούσα θανάσιμο εχθρό της ελευθερίας και του πολιτισμού. Ποιο ήταν τώρα το καθήκον μου; Ο στρατηγός Ουέιβελ, που είχε φιλολογική διάθεση, τα ανακεφαλαίωσε όλα σε ένα ποίημα με πολλές στροφές, που τελείωνε με τις λέξεις: "Οχι δεύτερο μέτωπο το 1942"».

*

Η μάχη για την πόλη του Στάλινγκραντ άρχισε στις 17 Ιούλη του 1942 στον ποταμό Τσιρ. Το αμυντικό της στάδιο κράτησε έως τις 18 Νοέμβρη 1942. Ειδικά το Σεπτέμβρη η πόλη κινδύνεψε να κυριευτεί από τον εχθρό, αφού αυτός κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό της και να φτάσει ως το κέντρο της. Μάλιστα, το ραδιόφωνο του Βερολίνου έσπευσε να ανακοινώσει πως το Στάλινγκραντ έπεσε. Αντίστοιχες ανακοινώσεις βγήκαν και στις κατεχόμενες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, όπου κυκλοφόρησε προκήρυξη με τίτλο«ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ»...

Ομως, στις 19 Νοέμβρη του 1942, ο σοβιετικός στρατός περνά στην αντεπίθεση. Ως τις αρχές του Γενάρη του 1943 είχε καταφέρει να αντιστρέψει πλήρως την κατάσταση. Οι σοβιετικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν την επίθεση για την ολοκληρωτική συντριβή του εχθρού. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 2 Φλεβάρη.

«Η νίκη των στρατευμάτων μας στο Στάλινγκραντ - γράφει ο στρατάρχης Ζούκοφ -αποτέλεσε την αρχή της ριζικής καμπής του πολέμου υπέρ της ΕΣΣΔ...».

Ηταν μια νίκη, που κερδήθηκε με σκληρές μάχες σώμα με σώμα «από κτίριο σε κτίριο, όπου το κάθε κτίριο της πόλης γινόταν ερείπια».

Στη διάρκεια της σοβιετικής αντεπίθεσης καταστράφηκαν δύο γερμανικές, μια ιταλική και δύο ρουμανικές στρατιές. Εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά 32 γερμανικές μεραρχίες και 3 ταξιαρχίες. Αλλες 16 μεραρχίες έχασαν το 50%-75% της δύναμής τους και έπαψαν να είναι αξιόμαχες. Οι απώλειες των φασιστικών στρατευμάτων στην περίοδο της σοβιετικής αντεπίθεσης ξεπέρασαν τους 800 χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές πολεμικού υλικού.

Το μέγεθος των απωλειών επέδρασε αποφασιστικά στη γενική στρατηγική κατάσταση,συγκλόνισε όλη την πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας.

*

Ο ηρωικός αγώνας των κατοίκων του Στάλινγκραντ και του σοβιετικού στρατού απέσπασε τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Ηταν μια νίκη, στην οποία υποχρεώθηκαν να υποκλιθούν όλοι και προπαντός οι Αγγλοαμερικανοί.

«Είναι μία καταπληκτική νίκη», αναγκαζόταν να γράψει ο Τσόρτσιλ στον Στάλιν.

Ο Ρούζβελτ, στο δικό του μήνυμα, χαρακτήρισε το γεγονός «ως ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια του πολέμου των λαών που ηνώθησαν εναντίον του ναζισμού και των μιμητών του».

Την εικόνα, όμως, ολοκληρώνουν τα λόγια ενός εκ των πρωταγωνιστών της νίκης, του στρατάρχη Α. Μ. Βασιλιέφσκι, ο οποίος έγραψε:

«Η ψυχή της άμυνας του Στάλινγκραντ ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το κόμμα ήταν, που κατηύθυνε όλες τις προσπάθειες του λαού και του στρατού στην υπεράσπιση της γραμμής του Βόλγα, ενέπνευσε τους μαχητές σε ηρωικά κατορθώματα».

Εως τη μάχη του Στάλινγκραντ στην Ιστορία δεν υπήρχε παρόμοια περίπτωση κύκλωσης και ολοκληρωτικής καταστροφής τόσο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης.

Η συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα σήμανε την αρχή της αποφασιστικής στροφής στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και σε όλο το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σοβιετικός στρατός αποσπά τη στρατηγική πρωτοβουλία και δεν την αφήνει μέχρι την οριστική συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας.

Η μάχη του Στάλινγκραντ αποτελεί το ορόσημο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς από εκεί και πέρα αρχίζει η εκδίωξη των εισβολέων από το σοβιετικό έδαφος και η απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης από το χιτλεροφασιστικό ζυγό.

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Χρυσή Αυγή: Μια ζωή φιλαράκια των βασανιστών του λαού…


Της Κικής Αλεξάνδρου

Η κηδεία του δολοφόνου χουντικού στρατηγού Ντερτιλή αποτέλεσε αφορμή για να μαζευτούν οι νοσταλγοί της στρατιωτικής δικτατορίας. Από το νεκροταφείο παρέλασαν όλα τα εναπομείναντα απολιθώματα της επταετίας, ανάμεσά τους και ο διοικητής του ΕΑΤ–ΕΣΑ αρχιβασανιστής Θ. Θεοφιλογιαννάκος που έκανε και τον επικήδειο. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το μάζεμα των φασιστών πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής και του ΛΑ.Ο.Σ. Δίπλα δίπλα τα «αντισυστημικά» και «υπέρ του λαού» στελέχη της Χρυσής Αυγής με τους στυλοβάτες του συστήματος χουντικούς και βασανιστές και δολοφόνους του ελληνικού λαού.

Η σχέση της Χρυσής Αυγής με τη στρατιωτική δικτατορία είναι μια σχέση αγάπης και συμπόρευσης από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα.

Να θυμίσουμε το εξής περιστατικό: 16 Δεκεμβρίου του 1976. Κηδεία του Ευ. Μάλλιου, ενός από τους πιο γνωστούς βασανιστές της χούντας, ο οποίος δυο μέρες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί από τη «17Ν». Θερμόαιμοι φασίστες που παραβρίσκονται στην κηδεία λιντσάρουν τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το γεγονός. Πέντε δημοσιογράφοι καταλήγουν στο νοσοκομείο, με σοβαρά τραύματα όπως βαριά εγκεφαλική διάσειση, κατάγματα ρινικών οστών, κακώσεις σε πολλά σημεία του σώματος, θλαστικά τραύματα, συντριπτικά κατάγματα στα άκρα κ.ά. και άλλοι δυο τραυματίζονται ελαφρά. Εντοπίζονται ορισμένοι δράστες από φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες. Ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σημερινός φυρερίσκος της Χρυσής Αυγής και άλλα φασιστοειδή, όπως ο Αριστοτέλης Καλέντζης. Στις 23 Δεκέμβρη 1976 ο Ν. Μιχαλολιάκος συλλαμβάνεται μαζί με άλλους φασίστες. Ο Ν. Μιχαλολιάκος φυλακίζεται. Στις 12/1/1977 η αίτηση αποφυλάκισής του απορρίπτεται. Σιγά-σιγά όμως, όλοι οι προφυλακισμένοι για αυτήν την υπόθεση αφήνονται ελεύθεροι (αποδεικνύοντας και πόσο «εχθροί του συστήματος» είναι…).

Στις 7 Ιούλη 1977, 29 άτομα (12 πολίτες και 17 αστυνομικοί) παραπέμπονται για τα επεισόδια στην κηδεία του Μάλλιου. Ανάμεσά τους και ο Ν. Μιχαλολιάκος. Η δίκη ξεκινάει στις 9 Μάη 1978. Ωστόσο, η δίκη έχει διαχωριστεί για τον Ν. Μιχαλολιάκο, ο οποίος πλέον έχει καταταγεί στο στρατό και το δικαστήριο κρίνει ότι δεν είχε κληθεί εμπρόθεσμα. Οπότε, η μαρτυρία ενός θύματος που αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Ν. Μιχαλολιάκου έναν από αυτούς που παραλίγο να τον στείλουν στον τάφο, δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τον Ν. Μιχαλολιάκο. Τελικά, μόνο πέντε από τους 29 καταδικάζονται σε ποινές λίγων μηνών. (Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο του Δ. Ψαρρά, «Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής», σελ. 15-20).

Αυτός είναι ο σκοπός της Χρυσής Αυγής: Να επιβάλει ξανά στο λαό τη σιδερένια μπότα ενός ωμού αυταρχικού καθεστώτος, που είτε με είτε χωρίς κοινοβουλευτικό μανδύα θα εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις επιταγές της πλουτοκρατίας, θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή λαίλαπα και θα τσακίσει απροκάλυπτα (όπως οι χουντικοί) τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με ακραιφνή βία (απαγορεύσεις, διώξεις και φυλακίσεις αγωνιστών, βασανισμοί, δολοφονίες). Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και ο λαός πρέπει να τους απομονώσει.

Στα μπλόκα του αγώνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας (VIDEO)


Αγωνιστικά και αποφασιστικά, ακόμη και με τις οικογένειές τους, κατέβηκαν στα μπλόκα της Εθνικής Οδού Μυκηνών-Ναυπλίου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας. Περιμένουν, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, ανταπόκριση στα αιτήματά τους από την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή νέων, αγροτόπαιδων, που θέλουν να μείνουν στα χωράφια, που για χρόνια καλλιεργούν οι γονείς και οι παππούδες τους, που θέλουν να ζουν από τα ζωντανά τους.

Για να γίνει αυτό, όπως τονίζουν οι ίδιοι στο βίντεο που επισυνάπτεται, μόνη λύση είναι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, που τους θέλει κολίγους στους νέους τσιφλικάδες.

Το βράδυ της Τετάρτης, στο πλευρό τους, μέσα στο κρύο που έσπαγε από την αυτοσχέδια «σόμπα» βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, του ΠΑΜΕ, εργατικών σωματείων της περιοχής.

«Όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των πλουτοκρατών, με κάθε μέσο, και να επιβάλλουμε εμείς τη δική μας εξουσία», επισήμαναν.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Κατήγγειλε την αθλιότητα του Υπουργού Εργασίας ο Θ. Παφίλης με παρέμβαση του στο δελτίο του ΣΚΑΪ (VIDEO)


Για αθλιότητα κατήγγειλε τον υπουργό Εργασίας με παρέμβαση του ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι οι συνδικαλιστές έκαναν κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες και προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση του θ. Παφίλη.
Αμέρικα - Αμέρικα. Βίντεο της ΚΝΕ για το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ«Κατάληψη» στο υπ. Εργασίας από δυνάμεις του ΠΑΜΕ που απαιτούν συνάντηση με τον Γ. Βρούτση (VIDEO)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΘΡΑΣΥΤΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δυναμική και άμεση η αντίδραση του ΠΑΜΕ στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ισχυρίστηκε με απύθμενο θράσος ότι το ασφαλιστικό σύστημα οικοδομήθηκε στη βάση των πελατειακών σχέσεων. Απαντούν με το σύνθημα «Δεν είμαστε πελάτες, είμαστε εργάτες, και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες».
Εδώ και λίγη ώρα μέλη του ΠΑΜΕ, ταξικών Ομοσπονδιών και Σωματείων έχουν «καταλάβει» τον 8ο όροφο του Υπουργείου Εργασίας, στη Σταδίου, και παρά τους προπηλακισμούς που δέχθηκαν από την ασφάλεια του Γιάννη Βρούτση, παραμένουν εκεί και απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό.
Βροντοφωνάζουν συνθήματα όπως «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με παρέμβασή του, έθεσε το αίτημα στον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να συναντηθεί μια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων με τον Υπουργό Εργασίας, αίτημα, το οποίο μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει δεκτό.
Αντί αυτού, η έντονη αστυνομική παρουσία στον 8ο όροφο του υπουργείου Εργασίας ενισχύεται συνεχώς, για να αντιμετωπιστεί ο εχθρός-εργάτης...

Υπ. Εργασίας: Ξεκίνησε την προετοιμασία νέων αντιασφαλιστικών μέτρων

Τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές έβαλε μπροστά η συγκυβέρνηση. Στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, η πρώτη συνάντηση της επιτροπής για την «οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ)» και την προς τα κάτω εξίσωση συντάξεων και παροχών, με νέες μειώσεις.
Στόχος της κυβέρνησης, πίσω από την επίκληση «αδικιών» και «στρεβλώσεων», είναι ένα ενιαίο σύστημα για όλους τους εργαζόμενους, με εκ νέου μείωση συντάξεων και παροχών και με 40 χρόνια δουλειάς για πλήρη συνταξιοδότηση.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι «Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων». Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια «εξορθολογισμού, απλούστευσης και εξυγίανσης, διοικητικών και οργανωτικών στρεβλώσεων» με σκοπό «ενιαίους κανόνες μέσα σε κάθε φορέα κύριας ασφάλισης».
Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε νέο αντιασφαλιστικό νόμο και ανέφερε ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να υποπέσουμε στα ίδια γνωστά λάθη, αφήνοντας τις δύσκολες αποφάσεις για το αύριο (...) σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αδράνειας και της αναβλητικότητας που επιδείξαμε στο παρελθόν».
Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, χαρακτήρισε την υλοποίηση των νέων αντιασφαλιστικών σχεδίων ως «εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας η «Επιτροπή Συντονισμού», υπό την προεδρία Βρούτση και με τη συμμετοχή των διοικητών και προέδρων των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων, θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ώστε «με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους τα τελικά παραδοτέα να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο νομοθέτημα».
Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασ φαλί σεων, Π. Κοκκόρης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργος.

ΚΚΕ: Μέχρι εδώ η κοροϊδία και τα ψέματα
Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο υπουργός Εργασίας με το "θράσος του ληστή" κατηγορεί τους επί δεκαετίες ληστευόμενους εργαζόμενους από τις κυβερνήσεις, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις τράπεζες που ρήμαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ότι οι συντάξεις και οι όποιες παροχές είχαν οι εργαζόμενοι, ήταν αποτέλεσμα "πελατειακών αντιλήψεων". Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νέα γενιά πρέπει να εξεγερθούν, προκειμένου να βάλουν τέλος σ’ ένα συνεχές έγκλημα που γίνεται σε βάρος τους. Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ ήταν και είναι ένας: Να μην έχουν στοιχειώδη ασφάλιση και παροχές και αντί για σύνταξη να παίρνουν επίδομα στα βαθιά γεράματα. Μέχρι εδώ η κοροϊδία και τα ψέματα».

ΠΑΜΕ: Η κυβέρνηση προκαλεί τους εργαζόμενους, να πάρει την απάντηση που της αξίζει
Το ΠΑΜΕ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σημειώνει:
«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις συντάξεις και στη διάλυση σε ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν οικοδομήθηκε στη βάση των πελατειακών σχέσεων όπως δήλωσε με απύθμενο θράσος ο Υπουργός Εργασίας. Προκαλούν ξετσίπωτα την εργατική τάξη. Το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε πάνω στον ιδρώτα και τον κόπο χιλιάδων εργαζόμενων. Η κοινωνική ασφάλιση συμπυκνώνει τις κατακτήσεις πολύχρονων, σκληρών και αιματηρών αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού μας, για να έχει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, κοινωνική πρόνοια και προστασία.
Οι κυβερνήσεις διαδοχικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι βιομήχανοι και όλο το σκυλολόι των καπιταλιστών, έκλεψαν, λεηλάτησαν και έπαιξαν στον τζόγο τον ιδρώτα των εργαζομένων, "κούρεψαν" την περιουσία των ταμείων, απάλλαξαν τους εργοδότες από τις εισφορές τους. Επιβάλουν συντάξεις των 350 ευρώ, κάνουν τις επικουρικές συντάξεις επίδομα, απαλλάσσουν το κράτος και την εργοδοσία από την ευθύνη τους να καλύπτουν τα ελλείμματα που δημιούργησαν.
Η παραπάνω δήλωση του Βρούτση αλλά και το τσάκισμα των συντάξεων, αποτελούν πρόκληση για όλους τους εργαζομένους και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απάντηση που της αξίζει.
Καλούμε τα συνδικάτα να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Να αντιδράσουν και να δώσουν οργανωμένη απάντηση στις αθλιότητες της κυβέρνησης και του υπουργού της».

Τι γυρεύει ο Σαμαράς στο Κατάρ;

Tης Κικής Αλεξάνδρου

Την ίδια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει στο Κατάρ με τον ΣΕΒ και μια ντουζίνα μεγαλοεπιχειρηματίες, στέλνει στον κάμπο της Θεσσαλίας τα ΜΑΤ για να «πατάξουν την ανομία» δηλαδή τους αγρότες που διαμαρτύρονται. Γεγονότα άσχετα θα πει κανείς. Και όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Τι ζητάει στο Κατάρ ο Σαμαράς; Επενδύσεις. Και θα επιχειρήσει να πείσει τους εμίρηδες να επενδύσουν με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα «ασφαλή για επενδύσεις». Τι σημαίνει αυτό στα απλά ελληνικά;

Πρώτον, ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα, όπου κάνοντας επενδύσεις θα βγάλουν πολλά, πολλά κέρδη. Τι τους υπόσχεται δηλαδή; Πρώτα απ’ όλα φτηνούς εργάτες. Μισθούς στα τάρταρα και εργασιακά δικαιώματα ανύπαρκτα, παροχές για ασφάλιση, υγεία κ.λπ. μόνο συμβολικές. Και ας μην αναφερθούμε σε προνόμια φορολογικά και άλλα που θα τους εξασφαλίσει.

Το δεύτερο που τους υπόσχεται, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ως επιχείρημα το ότι η ΕΕ μίλησε θετικά για την Ελλάδα, είναι «σταθερότητα». Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα καθαρά, ότι η βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει ο λαός θα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Δια πυρός και σιδήρου. Και όποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι, θα βρίσκει απέναντί του τα ΜΑΤ, τα δικαστήρια που θα κηρύσσουν τις απεργίες παράνομες, τις επιτάξεις κ.ο.κ.

Χέρι, χέρι λοιπόν θα πηγαίνουν οι «επενδύσεις» με το τσάκισμα των δικαιωμάτων και με την καταστολή.

Και ένα τελευταίο: Ας μην μας πουν κάποιοι ότι για τους ξένους, εμίρηδες, Κινέζους ή όποιους άλλους, η κυβέρνηση θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιτίθεται στις κινητοποιήσεις τους. Γιατί τότε τι τους θέλει μαζί του ο Σαμαράς τόσους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες; Και ο πιο άπειρος μπορεί να απαντήσει: Για συμπράξεις. Και για δικά τους επίσης κέρδη…

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ένωση: Όλοι είναι ύποπτοι για «εξτρεμισμό» και τρομοκρατία!


Με απόψεις και πρακτικές που χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου για το λαό, η ΕΕ επιχειρεί να ποινικοποιήσει ιδεολογίες και να καταστήσει ύποπτο για συμμετοχή σε πράξεις «βίαιου εξτρεμισμού» τον καθένα, με κριτήριο τη συμπεριφορά του, τα πολιτικά και θρησκευτικά του «πιστεύω».
Για το λόγο αυτό και με πρόσχημα την πρόληψη και καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», την οποία ταυτίζει σκόπιμα με το ριζοσπαστισμό, στήνει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από κρατικές και μη κρατικές δομές, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα παρακολουθούν, θα εντοπίζουν κατά την κρίση τους και θα παρεμβαίνουν προληπτικά, προκειμένου να μην εκδηλωθεί βίαια μια «ριζοσπαστική» συμπεριφορά.
Αυτό είναι το «ζουμί» της «διάσκεψης υψηλού επιπέδου», που διοργάνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν, με θέμα την «πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού στην Ευρώπη». Στη διάσκεψη συζητήθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα του «Δικτύου ευαισθητοποίησης για τη ριζοσπαστικοποίηση (RAN)», το οποίο ίδρυσε η ΕΕ το Σεπτέμβρη του 2011, σαν «ομπρέλα» για τη νομιμοποίηση των αντιδραστικών κατευθύνσεων που δίνει στα κράτη-μέλη, με πρόσχημα τον «εξτρεμισμό» και την τρομοκρατία.
Από το ανακάτεμα και μόνο των όρων «εξτρεμισμός» και «ριζοσπαστικοποίηση» γίνεται αντιληπτό ότι η ΕΕ επιδιώκει τη συκοφάντηση κομμάτων και λαϊκών κινημάτων που αμφισβητούν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, μέσα από την ταύτισή τους με ακροδεξιές ή «τρομοκρατικές» οργανώσεις και κατ' επέκταση τη στοχοποίηση και ποινικοποίηση της δράσης τους, σαν απειλή «για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ».
Χαρακτηριστικά γι' αυτό είναι τα όσα είπε η αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, προαναγγέλλοντας τη χτεσινή διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους «εμπειρογνώμονες» (!), όπως τους αποκαλεί η Κομισιόν, οι υπουργοί Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης του Βελγίου, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, εκπρόσωποι από άλλες χώρες.
Ποινικοποιούν την ιδεολογία
Σύμφωνα με την επίτροπο, «δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού είναι στην καρδιά της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι λίγα μόνο κράτη-μέλη έχουν αναπτύξει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος αρκετά σοβαρά».
Είναι φανερή η διάθεση της καπιταλιστικής ΕΕ να τσουβαλιάσει το ριζοσπαστισμό με την τρομοκρατία και να ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο απέναντι σε πεποιθήσεις, κινήματα και ομάδες που η ίδια βαφτίζει «εξτρεμιστικά».
Το σπέρμα για ποινικοποίηση της ιδεολογίας ρίχνεται με τη διαπίστωση από την πλευρά της Κομισιόν ότι «οι προϋποθέσεις για βίαιο εξτρεμισμό υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες μορφές, είτε πρόκειται για δεξιό ή αριστερό εξτρεμισμό, είτε ενυπάρχουν αποσχιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα εξτρεμισμού. Πάντα όμως χαρακτηρίζεται από την αιματοχυσία και τα σημάδια που αφήνει στην κοινωνία».
Η ΕΕ αναπαράγει ωμά την αντιδραστική θεωρία των άκρων, όπως κάνει η κυβέρνηση και στην Ελλάδα, προκειμένου να συκοφαντήσει τους εργατικούς αγώνες και ιδιαίτερα τους ταξικούς, αναγορεύοντάς τους σε «εκκολαπτήριο» της τρομοκρατίας. Με δεδομένο αυτό, η αρμόδια επίτροπος απευθύνεται στα κράτη-μέλη και ζητάει «να γίνουμε καλύτεροι στην ανίχνευση και την πρόληψη αυτών των απειλών, και αυτός είναι ο λόγος για το Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση που έχει την ευθύνη της συλλογής των βασικών παραγόντων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης σε όλη την ΕΕ». Δηλαδή, στήνει δίκτυο χαφιέδων για να στήνει κατηγορίες άρα και διώξεις σε ανθρώπους μόνο και μόνο για την ιδεολογία τους, για την προπαγάνδιση των απόψεών τους, στοχοποιώντας αυτούς που οργανωμένα διεκδικούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στο κεφάλαιο, δηλαδή ηγεσίες του εργατικού κινήματος που παλεύει σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και τους κομμουνιστές.
Επιτηρητές σε σχολεία και γειτονιές
Ανάμεσα σ' αυτούς που αναλαμβάνουν αυξημένα καθήκοντα στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού είναι «οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι θρησκευτικοί ηγέτες, ομάδες πολιτών, οι ηγέτες της νεολαίας, οι αστυνομικοί, οι ερευνητές, οι ηγέτες της κοινότητας, ΜΚΟ και όσοι εργάζονται στο έδαφος σε ευάλωτες κοινότητες κι έχουν εργαστεί από κοινού στην ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών».
Με άλλα λόγια, μια σειρά από κρατικοί και «μη κυβερνητικοί» φορείς θα επιτηρούν σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και μέσα στα σχολεία, τη συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις του καθένα και θα κάνουν διάγνωση για το κατά πόσο «κινδυνεύει» να «κυλήσει» στο ριζοσπαστισμό και στο βίαιο εξτρεμισμό! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο καθένας είναι ύποπτος, πολύ περισσότερο αν στο σχολείο, στη γειτονιά, στο πανεπιστήμιο ή τη δουλειά του εμφανίζεται να διεκδικεί και να παλεύει, προβάλλοντας ριζοσπαστικά αιτήματα.
Οι οδηγίες μάλιστα που δίνει η Κομισιόν στους τυπικούς και άτυπους φορείς που συγκροτούν το παραπάνω δίκτυο, είναι ότι «πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στην αστυνομία και στην κατάρτιση των τοπικών κοινοτήτων για το πώς θα προλαμβάνουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Όντας ενεργοί φορείς στις κοινότητες, η τοπική αστυνομία ή η κοινότητα είναι σε θέση να ανιχνεύουν τη ριζοσπαστικοποίηση, να παρατηρήσουν τα πρώτα σημάδια προς τον βίαιο εξτρεμισμό και θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να ασχοληθούν με περιπτώσεις που προκαλούν ανησυχία».
Έμφαση στους μετανάστες
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, «η διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης τροφοδοτείται συχνά από βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια ή συγκρούσεις, συνδέεται με την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να συμμετάσχουν οι κοινότητες της διασποράς για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις δυσαρέσκειες και την ενσωμάτωση στην κοινωνία, προκειμένου να αφοπλίσει τις προσπάθειες για ριζοσπαστικοποίηση».
Με άλλα λόγια, η Κομισιόν αποφαίνεται ότι η δυσαρέσκεια του λαού για την κυρίαρχη πολιτική οδηγεί στο ριζοσπαστισμό, τον οποίο επιμένει να τσουβαλιάζει με την τρομοκρατία και καλεί ακόμα και τις κοινότητες των μεταναστών να βελτιώσουν το ρόλο τους στην ενσωμάτωση του όποιου ψήγματος ριζοσπαστισμού δείχνουν τα μέλη τους.

Το «κήτος» έκανε... «λάθος»


Καμιά φορά τα «κήτη» δείχνουν «κατανόηση». Να μια απόδειξη: Το ΔΝΤ (το «κήτος», δηλαδή), «κατανοεί» την ανάγκη για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το είπε ο κ. Τσίπρας. Χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν ο ίδιος κατανοεί ποιος θα κληθεί να πληρώσει και το νέο «κούρεμα» (την ανάγκη του οποίου «κατανοεί» το ΔΝΤ).
Αλλά τα «κήτη» (ακόμα και εκείνα τα «κήτη» που δείχνουν «κατανόηση») πότε πότε κάνουν και «λάθη». Αυτό αναφέρει στην έκθεσή του για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο κ. Μπλανσάρ. Οτι το ΔΝΤ έκανε «λάθος». Στον... «πολλαπλασιαστή».
Με αφορμή, λοιπόν, τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μπλανσάρ, στο εσωτερικό της χώρας έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για το ρόλο του ΔΝΤ.
Στη συζήτηση αυτή το ΔΝΤ, και παρά την «κατανόηση» που ενίοτε επιδεικνύει, παρουσιάζεται
άλλοτε ως ένας οργανισμός που δεν παύει τελικά να είναι ένα «κήτος» (που τρώει λαούς) και άρα να του καταλογίζεται η πρώτη και κύρια ευθύνη για την ελληνική τραγωδία, και
άλλοτε το ΔΝΤ εμφανίζεται να εμπλέκεται «κατά λάθος» στην ελληνική τραγωδία, αφού αυτή η τραγωδία δεν είναι παρά το αποτέλεσμα που προέκυψε από ένα καταραμένο υπολογιστικό «λάθος». Ως εκ τούτου, τα όσα δραματικά βιώνει ο ελληνικός λαός τρία χρόνια τώρα, οφείλονται σε ένα «λάθος» στην εξίσωση της «σωτηρίας»...
Εξ αρχής εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι η συνέπεια εκείνων που με κάθε τρόπο θέλουν να απαλλάσσουν την εγχώρια πλουτοκρατία για τα δεινά του ελληνικού λαού.
Οι «συνήγοροι» της άρχουσας τάξης θεωρούν ότι ένας «περίτεχνος» τρόπος για να πετύχουν την «απαλλαγή της» είναι να αναγορεύουν κάποιον «τρίτο», άλλοτε το ΔΝΤ, άλλοτε τη Γερμανία, ως τον βασικό ένοχο για την πολιτική του λαϊκού αφανισμού.
Επομένως - λένε οι «συνήγοροι» - αν θέλετε να τα βάλετε με κάποιον, βάλτε τα με το ΔΝΤ. Βάλτε τα με τη Γερμανία. Διότι είτε εκουσίως, είτε ακουσίως, αυτοί φταίνε. Ετσι λένε...
Η παραπάνω, όταν δεν συνιστά, ως συνήθως, συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, συνιστά, σπανιότερα, λάθος προσέγγιση.
Ας πάρουμε, ειδικά, την περίπτωση του ΔΝΤ.
Εχουμε το παράδειγμα της Ισπανίας. `Η και της Βρετανίας. `Η και της Ιταλίας. Στις χώρες αυτές - και όχι μόνο - που οι λαοί τους υφίστανται δεινά ανάλογα του ελληνικού, δε χρειάστηκε η εισβολή του ΔΝΤ. Επομένως: Μόνο όποιος δε θέλει να δει δε βλέπει ότι η σταυροφορία του ελληνικού καπιταλισμού εναντίον των εργαζομένων ήταν προαποφασισμένη και θα εξελισσόταν με ή χωρίς το ΔΝΤ.
Αυτό φυσικά και δεν αναιρεί ότι το ΔΝΤ είναι ένα από τα βασικά «εργαλεία» των κεφαλαιοκρατών. «Εργαλείο», που όμως δεν δρα από μόνο του:
Ηταν οι ηγέτες όλου του καπιταλιστικού κόσμου, σε Ανατολή και Δύση, που ήδη από το 2008 αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθεί για την έξοδο - τη δική τους έξοδο - από την οικονομική κρίση.
Στα «γιατί» αυτής της επιλογής θα πρέπει να προσμετρηθεί μια κατοπινή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σχετικά με την αξιοπιστία του ΔΝΤ:
«Οι ΗΠΑ - όπως είχε τονίσει - δεν έχασαν ποτέ ούτε δεκάρα. Είμαστε πολύ ισχυροί ως χώρα χάρη σε ό,τι έπραξε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν (...)».
Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που λατρεύουν το ΔΝΤ. Σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί ότι ήταν το μονοπωλιακό κεφάλαιο της Γερμανίας και όλη η ΕΕ που ήθελαν την εμπλοκή του ΔΝΤ στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».
Οσο για εκείνες τις αντιλήψεις που το 2010 πρότειναν την αναζήτηση από την Ελλάδα πιο «φιλελλήνων» δανειστών (σ.σ.: δηλαδή πιο «φιλελλήνων» κεφαλαιοκρατών), όπως ήθελαν ορισμένοι να παρουσιάζουν την Κίνα, τη Ρωσία και κάποιες αραβικές χώρες, ήταν εξ αρχής αστείες.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής:
Ηδη από το 2010 η Κίνα, εκτοπίζοντας τις Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, κατέλαβε την τρίτη από άποψη ισχύος θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ, σε απόσταση αναπνοής από τη δεύτερη Ιαπωνία. Η κατανομή των ψήφων στο ΔΝΤ είναι πλέον σχεδόν ισοδύναμη ανάμεσα στις ΗΠΑ, από τη μια μεριά, και στις χώρες του BRICS (σ.σ.: της «κεντροαριστερής» Βραζιλίας συμπεριλαμβανομένης) και τη Σαουδική Αραβία, από την άλλη.
Ας πάμε τώρα στην άλλη εκδοχή:
Στην εκδοχή του «λάθους»...
Αραγε, από «λάθος» η πρώτη κίνηση του ΔΝΤ, δανείζοντας τη χρεοκοπημένηΟυγγαρία - πολύ πριν αποβιβαστεί στην Ελλάδα - ήταν να επιβάλει ως όρους τη μείωση μισθών, το πάγωμα των συντάξεων και την κατάργηση στη χώρα του 13ου μισθού;
Αραγε, λόγω «λάθους» η παράδοση της οικονομίας της Χιλής από τον φασίστα Πινοσέτ στο ΔΝΤ οδήγησε σε περικοπές μισθών της τάξης του 50%, έφερε την ανεργία στο 25%, έριξε στη φτώχεια το 40% του πληθυσμού, αλλά και τη φορολόγηση των κερδών των μονοπωλίων στο 0% (!);
Αραγε, λόγω «λάθους» επήλθε η κατάρρευση της Αργεντινής με τη ληστεία άνω του 50% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, ή της Βραζιλίας, που η «εξυγίανση» της οικονομίας της οδήγησε στο διπλασιασμό της ανεργίας, στο κατρακύλισμα των κοινωνικών παροχών και στο διπλασιασμό του δημόσιου χρέους από το 1996 έως το 2001;
Αραγε, λόγω «λάθους» οι περικοπές στην Υγεία σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την είσοδο του ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα - σύμφωνα με μελέτη του Κέμπριτζ για το έτος 2008 - το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων λόγω της εξάπλωσης της φυματίωσης, αφού, σύμφωνα με την έρευνα, στις 20 χώρες που έπεσαν στα νύχια του ΔΝΤ, οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν κατά 17% (!);
Αραγε, λόγω «λάθους» σε πάνω από 40 αφρικανικές χώρες που ετέθησαν υπό την «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ, οι δαπάνες Υγείας μειώθηκαν κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα ακόμα και το διπλασιασμό των ποσοστών του ΕΪΤΖ;
Αραγε, λόγω «λάθους» η Λετονία είδε να μπαίνει λουκέτο στο 10% των σχολείων της χώρας, το ΑΕΠ της να κατρακυλά κατά 24% και την ανεργία να εκτινάσσεται στο 23%;
Αραγε, λόγω «λάθους» η «σωτήρια» παρέμβαση του ΔΝΤ στη Ρουμανία συνδυάστηκε με τις απολύσεις των 500.000 ιδιωτικών και των 150.000 δημόσιων υπαλλήλων, στηνΟυκρανία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15%, στο Μεξικό - που το 1994 ήταν το υπόδειγμα της επιτυχίας του ΔΝΤ - μέσα σε λίγους μήνες, στο τέλος του 1995, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τις δουλειές τους;
Αραγε, λόγω «λάθους» στις 120 φορές που «παρενέβη» το ΔΝΤ για να λύσει προβλήματα οι λαοί και οι χώρες που υπέστησαν την «παρέμβαση» ισοπεδώθηκαν;
Συμπερασματικά:
Από μόνη της η απόφαση για πρωταγωνιστική εμπλοκή του ΔΝΤ
- ενός οργανισμού τόσο επιρρεπούς στα αλλεπάλληλα... «λάθη» -
στη διαχείριση της κρίσης, μια απόφαση που πάρθηκε απ' όλους τους ιμπεριαλιστές, δίνει μια σαφή απάντηση σε τι προσβλέπουν οι κεφαλαιοκράτες
- όλοι οι ανά τον πλανήτη κεφαλαιοκράτες -
είτε επιλέγουν την «επεκτατική» είτε την «περιοριστική» διαχείριση της κρίσης.
Αλλωστε, η επιλογή να βάλουν ένα «λύκο», ένα διεθνή τοκογλύφο και μαυραγορίτη, για να φυλάξει τα πρόβατα, είχε εξηγηθεί περίφημα από τον μεγαλοχρηματιστή Τζορτς Σόρος στο βιβλίο του «Για την Παγκοσμιοποίηση»:
«Στην περίπτωση κρίσης - γράφει ο Σόρος - οι δανειστές μπορούν να ευελπιστούν ότι το ΔΝΤ θα τους διασώσει»!
Επομένως, το ΔΝΤ δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός εξόδου του λαού από την οικονομική κρίση (ούτε βέβαια υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση), αλλά ως εκείνο που πάντα ήταν: Ως βραχίονας του ιμπεριαλισμού, ως βραχίονας όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τη μεγαλύτερη υποταγή των λαών στη «σιδερένια φτέρνα» του κεφαλαίου.
Ως τέτοιο «εργαλείο» ήρθε το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Και φυσικά είναι γνωστό ποιοι το έφεραν και ποιοι το κρατάνε εδώ: Εκείνοι που, ακόμα και όταν δεν πασχίζουν να πλασαριστούν ως «αντίπαλοί του» (!), προσπαθούν να κρυφτούν από πίσω του: Οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες, η εγχώρια πλουτοκρατία, τα κόμματά της, το πολιτικό της προσωπικό.
Κάθε φορά, επομένως, που γίνεται λόγος για το ΔΝΤ ή για τα «λάθη» του, η αλήθεια είναι ότι μιλάμε πρωτίστως για τους ντόπιους - και αλάνθαστους στην καταπίεση του λαού - καπιταλιστές. Μιλάμε για τους ντόπιους βιομήχανους. Για τους ντόπιους τραπεζίτες, τους ντόπιους εφοπλιστές, τους ντόπιους εργολάβους.
Τέτοιο «εργαλείο» ήταν, είναι και θα παραμείνει το ΔΝΤ. Οσο κι αν ορισμένοι του αναγνωρίζουν και κάποιες ευαίσθητες χορδές «κατανόησης». `Η φτάνουν ακόμα και να επιχειρηματολογούν ωσάν να το επιλέγουν σαν «αντίρροπη» (!) δύναμη απέναντι στη Γερμανία...

Χρυσαυγίτικη υποκρισία για τους αγρότες


Με απολύσεις στο Δημόσιο και περιορισμό παροχών από πλευράς κράτους ζητά η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» να εξοικονομηθούν κονδύλια για να στηριχτούν οι αγρότες. Αφήνοντας, ταυτόχρονα, στο απυρόβλητο τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την ΕΕ που τους εκμεταλλεύονται σε όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγής (σπορά, καλλιέργεια, συγκομιδή, αποθήκευση, εμπορία).
Στη γνωστή λογική του συστήματος που πιστά υπηρετεί, την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και του «κοινωνικού αυτοματισμού», χωρίς να αρθρώνει κουβέντα για τα μονοπώλια που τσακίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά στην παραγωγή και εκμετάλλευση του αγροτικού προϊόντος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Πρώτη ανάγκη για τη χώρα είναι η ενίσχυση του αγροτικού τομέα και η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, με στόχο την ελληνική αυτάρκεια. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίξει τον Ελληνα αγρότη έναντι του αντιπαραγωγικού και ζημιογόνου δημόσιου τομέα. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από μνημόνια και τοκογλύφους».
Στην πραγματικότητα, ζητά ακριβώς αυτό που επιτάσσουν μνημόνια και τοκογλύφοι που τάχα μέμφεται: Περιορισμό του «αντιπαραγωγικού και ζημιογόνου δημόσιου τομέα». Διόλου τυχαία στο «επικαιροποιημένο» πρόγραμμά της θέτει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο («ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ: Να μη ζει ο Δημόσιος τομέας εις βάρος του ελληνικού λαού» και «Αμεση απόλυση όσων προσελήφθησαν παράνομα και αναξιοκρατικά»). Ενώ και σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για την απεργία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, μιλούσε πάλι για «αναξιοκρατικούς και παράνομους» διορισμούς στο Δημόσιο.

Αλ. Παπαρήγα στο "kontra": Οι αγώνες πρέπει να έχουν πολιτικό βάθος, δεν αρκεί η αντίθεση με την εκάστοτε κυβέρνηση (VIDEO)


Σε αγώνα και πάλη, με στόχο τη ρήξη και την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό «kontra» και στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου».
«Δεν ευθύνεται ο λαός για την κρίση, δεν μπορεί να πληρώσει ο λαός την κρίση, δεν μπορεί να ζει με αυτό το εισόδημα» τόνισε η Αλ.Παπαρήγα. Σημείωσε επίσης την ανάγκη για «ρήξη με την ΕΕ, ριζική αντίθεση προς την ΕΕ» και πρόσθεσε ότι στους αγώνες «χρειάζεται πολιτικό βάθος και δεν αρκεί η αντίθεση με την εκάστοτε κυβέρνηση (…) η κυβέρνηση είναι το πολιτικό προσωπικό της εξουσίας των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, αλλάζεις την κυβέρνηση αλλά η εξουσία μένει στα ίδια χέρια».
Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να έχει μικρές νίκες και αύριο μεγαλύτερη. Αν δεν το πιστέψει αυτό , δηλαδή αν δεν πιστέψει στη δύναμή του, και όχι σε κάποιους μεσσίες που θα του λύσουν τα προβλήματα, τότε θα χάσει πολύτιμο χρόνο και θα έχει πολλές απώλειες, και οι κινητοποιήσεις που θα γίνονται δεν θα έχουν αποτελέσματα».
Κάλεσε επίσης το λαό «να ξεπεράσει το φόβο του, να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Να ξεπεράσει το φόβο της σύγκρουσης και της αναμέτρησης με ένα σκληρό αντίπαλο».
Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επισήμανε, «είναι πολιτική η οποία συμφέρει τη διέξοδο από την κρίση προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ. Αυτή η πολιτική ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη». Η πολιτική αυτή, πρόσθεσε, πρέπει να ανατραπεί, όχι απλά να αλλάξει κυβέρνηση και να ξανάρθει αυτή η πολιτική από το παράθυρο.
Η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ακόμα ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει απλώς να καταγραφούν κάποια συνθήματα του ΚΚΕ και να τα χειροκροτήσει ο λαός, αλλά, να έχει πλήρη συνείδηση του δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει για να τα κάνει πραγματικότητα». Αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός να αποφασίσει πού θέλει να πάει, πού θέλει να φτάσει, επισήμανε.
Για το ΚΚΕ, σημείωσε, «η βάση της συμμαχίας είναι η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και ενός σημαντικού μέρους των μικρομεσαίων στρωμάτων». Θα επιμείνουμε, πρόσθεσε, «στην αναδιοργάνωση, στην ανασύνταξη, στην αναγέννηση του κινήματος. Αυτό είναι το έδαφος που μπορεί να επιδράσει και σε πολιτικές ανακατατάξεις και σε θετικές διεργασίες».
Για τους στόχους πάλης του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «οι στόχοι πάλης που προτείνει το ΚΚΕ, είναι στόχοι πάλης που συγκεντρώνουν δυνάμεις, ανεβάζουν την αγωνιστικότητα, βοηθούν τη συνείδηση και δημιουργούν προϋποθέσεις να έχει κάποια αποτελέσματα ο λαός».
Πρέπει η πλάστιγγα να γείρει με τη ριζοσπαστικοποίηση, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, προβάλλοντας την ανάγκη για ένα δυνατό ΚΚΕ και για λαϊκή αντεπίθεση, με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την εργατική λαϊκή-εξουσία.
Για τα ταξίδια Τσίπρα σε ΗΠΑ και Γερμανία, τόνισε ότι σε αυτά εκφράστηκε η πλήρης υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε γίνει πριν και την επέδειξε στα ταξίδια. Τα κείμενα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, είναι πολύ πιο συντηρητικά σε σχέση με τα προεκλογικά συνθήματά του.
Με τα ταξίδια του ο κ. Τσίπρας «διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται να τον φοβούνται», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δεν έχουν γίνει κυβέρνηση και πάνε και δίνουν γη και ύδωρ, στον κ. Ομπάμα, στην κ. Λαγκάρντ, στο ΔΝΤ».

ΠΑΣΥ: Καλεί σε παναγροτικό ξεσηκωμό - Αλληλεγγύη από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, μαθητές

Σε παναγροτικό ξεσηκωμό καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναμονή, ολιγωρία και ταλαντεύσεις απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και καταστολή.
Την κυβερνητική καταστολή καταγγέλλουν δεκάδες σωματεία, φορείς και Εργατικά Κέντρα εκφράζοντας παράλληλα τον αυταρχισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροών. Καλούν την εργατική τάξη να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των φτωχών αγροτών καθώς ο αγώνας τους αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη.
Η ΠΑΣΥ στην ανακοίνωσή της καλεί σε παναγροτικό ξεσηκωμό και μεταξύ άλλων τονίζει: «Η πανελλαδική γραμματεία της ΠΑΣΥ χαιρετίζει σε όλη τη χώρα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχομεσαίων αγροτών, που για μια ακόμα φορά αποφασιστικά μπαίνουν στο δρόμο της πάλης και του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωση τους, το δικαίωμα να συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη.
(...)Σήμερα η νέα επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τα νέα βάρβαρα μέτρα που παίρνει σε βάρος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα οδηγήσουν στο τελειωτικό ξερίζωμα της.
Κανείς μικρομεσαίος αγρότης δεν πρόκειται να επιβιώσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μένει είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης. Ο δρόμος της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και η ανατροπή της. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για άλλη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας με βάση τις διατροφικές ανάγκες του Ελληνικού λαού αλλά και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και όχι με βάση το κέρδος των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων μεταποιητών.
Αυτός ο δρόμος απαιτεί και προϋποθέτει την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ενεργοποίηση των αγροτικών συλλόγων με κατάργηση στην πράξη του νόμου 4015/2011, την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και την απομόνωση όλων αυτών των δυνάμεων που βρισκόμενοι χρόνια τώρα στην ηγεσία του, έβαλαν την υπογραφή τους στη σημερινή κατάντια της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αυτός ο δρόμος απαιτεί την κοινή στράτευση και δράση με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, της νεολαίας και των γυναικών.
ΠΑΜΕ: Ο αγώνας αυτός αφορά όλο το λαό γιατί στρέφεται ενάντια στην αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ
«Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν στο στόχαστρο τους την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία. Επιδιώκουν να συγκεντρωθεί η αγροτική γη και η παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια ώστε με την αρπαγή του μόχθου των αγροτών, την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όχι μόνο να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ από την κερδοφορία τους, αλλά αυτή να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την κυβέρνηση η οποία μετά τον αυταρχισμό, το νόμο και την τάξη που έδειξε στον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό, αξιοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής, τη δικαιοσύνη, στρέφεται και κατά των αγροτών, επιχειρώντας να τους παρεμποδίσει και να σταματήσει τον αγώνα τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τις δυνάμεις καταστολής. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».
ΠΑΣΕΒΕ: Ολόπλευρη αλληλεγγύη στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς
Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Ο αγώνας τους αυτός είναι δίκαιος και αφορά όλους μας γιατί στρέφεται ενάντια σε μια αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική που πλήττει με την ίδια σφοδρότητα αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φτωχούς αγρότες και τις οικογένειες όλων μας.
Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ καλεί τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες, να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».
ΟΓΕ: Είναι και δικός μας αγώνας
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Οι γυναίκες της ΟΓΕ μέσα από τη Κοινωνική Συμμαχία αντιπαλεύουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που αυξάνουν το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, του δίνουν εξευτελιστικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, την ώρα που αυτά έρχονται πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, την πολιτική που στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα μονοπώλια.
Με την οργανωμένη πάλη και τη δική σου συμμετοχή σε αυτή, με αποφασιστικότητα, επιμονή και πίστη στη δύναμη του αγώνα μας μπορούμε να σταματήσουμε τα καταστροφικά μέτρα που παίρνουν και να ανατρέψουμε όσα σχεδιάζουν. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου ισότιμα άντρες και γυναίκες του μόχθου θα κάνουμε κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε, στον οποίο κι εσύ έχεις μεγάλο μεράδι. Καμιά μόνη της. Οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας.”
Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών και την καταδίκη τους στον κυβερνηικό αυταρχισμό εκφράζουν επίσης το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, η Γραμματεία ΠΑΜΕ Μαγνησίας, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Τρικάλων.
Επισυνάπτονται όλες οι ανακοινώσεις. 

Εργατικό δελτίο ειδήσεων Π.Α.ΜΕ (Video)

Παρακολουθήστε το νέο εργατικό δελτίο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου της 27ης Γενάρη 2013 με νέα από εργασιακούς χώρους, δράσεις σωματείων και λαϊκών επιτροπών.

Ο Θανάσης Παφίλης στον Real FM

«Το ΚΚΕ σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις των αγροτών, με όλες τις μορφές πάλης», είπε στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης.
«Οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο στο πετρέλαιο, ενώ οι αγρότες δεν έχουν. Την ίδια στιγμή, το φορολογικό τσακίζει και τους αγρότες, όπως όλο τον ελληνικό λαό. Χρειάζεται ένας γενικός λαϊκός ξεσηκωμός για να σταματήσει ο κατήφορος», είπε ο κ.Παφίλης.

Ακούστε το ηχητικό:

Ουστ. Του Θύμιου Καλαμούκη

Να φτωχύνουν και οι άλλοι. Να περικοπούν και αυτών οι  μισθοί. Γιατί μόνο εγώ; Να πεινάσουν και αυτοί! Εμένα μου έκοψαν 30% από το μισθό μου, να κόψουν και στα ρετιρέ. Πρέπει και αυτών οι μισθοί να πάνε στα 500 ευρώ.  Είναι μερικές από τις απόψεις που συναντώ όταν από την ραδιοφωνική εκπομπή, υποστηρίζω ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα κάποιας μερίδας εργαζομένων, τελευταίως των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ.
Είναι απόψεις μιας σιχαμένης μερίδας συμπολιτών μας, που λειτουργώντας με φτηνά και ταπεινά, αισθήματα επιθυμεί το κακό που έχει υποστεί η ίδια να το πάθουν και οι υπόλοιποι. Είναι η μερίδα εκείνη που δεν διανοείται ότι θα μπορούσε αυτή και άλλες μερίδες συμπολιτών μας, να ΜΗΝ είχαν υποστεί περικοπές. Πως; Αν δεν σκεφτόντουσαν έτσι.
Αν είχαν πέντε έξι βασικές αξίες, όπως αλληλεγγύη, συναδέλφωση, αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια, μαχητικότητα, αυτοθυσία, αυτοεκτίμηση, σύνεση και εγκράτεια. Και αν δεν είχαν κάποιες άλλες ιδιότητες, όπως, αφέλεια, ξεπούλημα συνείδησης, αρρωστημένο μικροαστισμό, άγνοια βασικών κανόνων λειτουργίας της «ελεύθερης» οικονομίας, ατομισμό, ανάγκη για κάθε λογής τσοπάνο, υποτακτικότητα και άλλα συμπτώματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Το ενδιαφέρον με αυτούς τους συμπολίτες μας είναι ότι ενώ υποστηρίζουν με φανατισμό την ανάγκη να μην πληρώνουν αυτοί, τους ακριβοπληρωμένους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ, κάνουν την κότα όταν τους επισημαίνεις ότι πληρώνουν με διάφορους τρόπους και επί δεκαετίες, εφοπλιστές, εργολάβους, καναλάρχες και μια δεκάδα λαμόγια, που του τρώνε τα λεφτά και το μέλλον. Αυτή την κλεψιά, την θεωρούν αυτονόητη, σχεδόν απαραίτητη!
Δεν με ενοχλούν αυτές οι απόψεις. Δεν με επηρεάζουν. Δεν με απασχολούν. Στους προβληματισμένους, συμπολίτες, συντρόφους, συναγωνιστές που με αγωνία ρωτάνε (ρωτάμε), πώς θα αλλάξουμε τα πράγματα με τέτοιες συμπεριφορές, τους απαντώ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.  Δεν τους χρειαζόμαστε. Ποτέ οι αλλαγές σε μια κοινωνία δεν έγιναν με την συμμετοχή του συνόλου. Ποτέ το 100% ενός λαού δεν συμμετείχε σε έναν δημιουργικό ξεσηκωμό. Σπάνια αυτός που βράζει στο ζουμί του βγήκε από την κατσαρόλα.
Τύποι, που  εμπιστεύονται τους Σαμαράδες, τους Βενιζέλους και τους Κουβέληδες, ενώ έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Τύποι, που  αναζητούν τον καλύτερο έμπορο για να εξαγοραστούν. Τύποι που μηρυκάζουν παιδαριώδη επιχειρήματα των παραθύρων και λογοδοτούν στους Πρετεντέρηδες. Τύποι που συνηθίζουν τα σκατά και τα θεωρούν αναγκαίο όρο αξιοπρεπούς επιβίωσης, είναι ήδη καταδικασμένοι.Καταδικασμένοι να περιμένουν το ψίχουλο που θα τους πετάξει η Τρόικα εσωτερικού ή εξωτερικού. Καταδικασμένοι στον φόβο και την αγωνία. Καταδικασμένοι να καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα και ιδέες. Είναι καταδικασμένοι, όχι από εμένα, ή άλλους. Είναι καταδικασμένοι από τους ίδιους τους εαυτούς τους, τις επιλογές τους, τον τρόπο σκέψης τους.
Θα προχωρήσουμε χωρίς αυτούς. Θα προχωρούσαμε έτσι κι αλλιώς χωρίς αυτούς. Το ξέραμε από την αρχή. Μάλλον το ήξεραν και αυτοί. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Από τα κεφάλια.
Μερικά είναι στραμμένα πάνω και μερικά κάτω.

Καλά βελάσματα! .

ΥΓ1. Γνωρίζω ότι χαλάει την ηρεμία, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος… αλλά δυστυχώς πρέπει να μάθετε να κοιμόσαστε με φασαρία. Δεν θα ησυχάσουμε.
ΥΓ2. Και νιώθω ότι αυξάνονται αυτοί που δεν αρκούνται στην απλή φασαρία.

Θύμιος Κ.

ΚΚΕ: Χαιρετίζει τους αγώνες της αγροτιάς σε όλη τη χώρα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική

Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς σε όλη τη χώρα χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καταδικάζοντας την επίδειξη αυταρχισμού εκ μέρους της συγκυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, των φόρων και χαρατσιών, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή, προκειμένου να γιγαντωθούν οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Τους αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους ξεζουμίζουν τόσο οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια των αγροτικών εφοδίων, όσο και η πολιτική της κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να είναι καταχρεωμένη και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σε απαγορευτικά επίπεδα για τα ντόπια προϊόντα, ευνοώντας τις εισαγωγές και τα κέρδη των μεγαλεμπόρων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στην αγωνιζόμενη αγροτιά, γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος και ο στόχος κοινός: Η παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, που θα ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα εξασφαλίζει δουλειά και λαϊκή ευημερία.

Ταυτόχρονα καταδικάζει την κυβέρνηση, η οποία, μετά την επίδειξη αυταρχισμού προς τους εργαζόμενους στα Μέσα συγκοινωνίας απαγορεύοντας το δικαίωμά τους στην απεργία, τώρα στρέφεται κατά των αγροτών προσπαθώντας να εμποδίσει το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία και την κινητοποίηση ενάντια στο ξεριζωμό τους».

Αλ.Τσίπρας: Από το σκίσιμο του μνημονίου... στο "πρόγραμμα που πρέπει να αλλάξει" αν το ΔΝΤ συγκρουστεί με τη Μέρκελ!

Διαπιστευτήρια στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν στη διακυβέρνηση συνεχίζει να δίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή NETWEEK στη ΝΕΤ, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με κοινωνική όμως ανταποδοτικότητα (!). Δηλαδή, η παράδοση στρατηγικών τομέων της οικονομίας στο κεφάλαιο θα συνεχιστεί ακάθεκτη, με ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις, τις οποίες μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάζει σαν «κοινωνικά ωφέλιμες» στο λαό.
Σε άλλο σημείο αναπαρήγαγε αυτούσια την προπαγάνδα με την οποία η κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές αλλαγές στο κράτος, λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα προβλήματα γραφειοκρατίας, διαφθοράς και περιβάλλοντος», όπως και «να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα σταθερότητας για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις».
Η «σταθερότητα» στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, πέρα από την επίτευξη των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων, προϋποθέτει επίσης σιγήν ιχθύος από το λαό και σ’ αυτό εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να καταφέρει καλύτερα από τα αστικά κόμματα.
Ο ίδιος φροντίζει μάλιστα να σηκώσει παραβάν για να κρύψει το κεφάλαιο που σαν τάξη ευθύνεται για τα δεινά του λαού, στρέφοντας άσφαιρα πυρά ενάντια στην «εγχώρια ολιγαρχία», που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από λίγες οικογένειες που ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Για να καθησυχάσει μερίδες της πλουτοκρατίας που θέλουν την Ευρωζώνη, επανέλαβε ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις του η έξοδος της χώρας από το ευρώ, αλλά μια «σκληρή διαπραγμάτευση» ώστε να αποδεσμευτεί η χώρα από τις επαχθείς διατάξεις του μνημονίου και να υπάρξει κοινωνική πρόοδος. Η φρασεολογία που σιγά σιγά υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, προσομοιώνει τα όσα έλεγαν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για το συγκεκριμένο θέμα.
Παίρνοντας απροκάλυπτα θέση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη διαχείρισης της κρίσης, τάχθηκε υπέρ του ΔΝΤ, καλώντας το μάλιστα «να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με την Γερμανία και όχι με μισόλογα», δηλώνοντας προφανώς τη διαθεσιμότητά του να αξιοποιηθεί και ο ίδιος προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, εγκατέλειψε ακόμα και την προεκλογική δημαγωγία περί αναπλήρωσής τους στο ύψος του 2009. Όπως λέει τώρα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ισοπέδωση των μισθών, αλλά ο εξορθολογισμός τους μέσω της αποδοτικότητας προκειμένου να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί, οι οποίοι θα δώσουν μια ώθηση στην οικονομία μέσω της κατανάλωσης. Με άλλα λόγια, αν κυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η ΝΔ, αφού ανταποδοτικότητα των μισθών σημαίνει σύνδεση με την παραγωγικότητα, όπως κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.
Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι είναι ελάχιστα τα περιθώρια να διαφοροποιηθεί ένα κόμμα της διαχείρισης από τις βασικές αρχές όσων σήμερα εφαρμόζονται σε βάρος του λαού, ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε το επιχείρημα ότι το κόμμα του μπορεί να κάνει καλύτερα και πιο γρήγορα όσα από τώρα σχεδιάζουν τα αστικά επιτελεία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
Στην παρατήρηση ότι το κούρεμα του χρέους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αποφασιστεί για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές πριν από τις γερμανικές κάλπες, για να διεκδικήσει μέσω της «σκληρής διαπραγμάτευσης» μια βιώσιμη λύση για τη χώρα. Να διεκδικήσει δηλαδή το «κούρεμα» που προπαγανδίζει πριν το ανακοινώσουν οι σημερινοί διαχειριστές.

ΚΚΕ: Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Επίκαιρη Ερώτηση για την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.
Ζητά να εξασφαλιστεί και στους αναπληρωτές, αλλά και σε όλους τους άλλους συμβασιούχους (ωρομίσθιοι, με μπλοκάκι κ.τ.λ.) το δικαίωμα για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα δουλειάς τους και καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο της εργασίας τους, όσο και της ανεργίας τους, ώστε να μπορούν να παίρνουν όση άδεια χρειαστεί, για να αναρρώσουν χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους και χωρίς να τους αφαιρείται η προϋπηρεσία τους.
Επίσης, ζητά, να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης τονίζει:
«Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας καθορίστηκε το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση), ειδικότερα αν και πότε αυτές αναγνωρίζονται ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας από το σχολικό έτος 2012-13 και εφεξής.
Στην 3η παράγραφο της εγκυκλίου λέει ότι οι αναπληρωτές: "...δικαιούνται πάντοτε αδείας, διάρκειας όχι μεγαλύτερης του μισού μήνα συνολικά..." διάταξη που μπήκε και στη σύμβαση εργασίας που υπογράφουν οι αναπληρωτές. Και στην τέταρτη παράγραφο συνεχίζει: "... μετά τη συμπλήρωση... μισού μήνα, με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου..." Δηλαδή, όταν θα αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται, όχι μόνο με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και την παρακράτηση μισθού, αλλά και με απόλυση.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς που παρουσιάζουν επιπλοκές στην κύηση (επαπειλούμενη εγκυμοσύνη) και απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερες από 15 ημέρες δεν θα αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας.
Τα μέτρα αυτά είναι βαθιά αντεργατικά αλλά και απάνθρωπα και θίγουν χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και έγκυες εκπαιδευτικούς. Θα οδηγούν σε απολύσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους εκπαιδευτικούς αυτούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει για να αρθεί η παραπάνω απάνθρωπη διάταξη και να εξασφαλιστεί και στους αναπληρωτές, αλλά και σε όλους τους άλλους συμβασιούχους (ωρομίσθιοι, με μπλοκάκι…) το δικαίωμα για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα δουλειάς τους και καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο της εργασίας τους, όσο και της ανεργίας τους, ώστε να μπορούν να παίρνουν όση άδεια χρειαστεί για να αναρρώσουν χωρίς να χάσουν της δουλειά τους και χωρίς να τους αφαιρείται η προϋπηρεσία τους.
Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.
Ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας»