Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου

Οι λαϊκές επαναστάσεις μπορούν να νικήσουν!

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια
Ίσως έχεις βαρεθεί να ακούς συνέχεια για επετείους και γιορτές, ειδικά σήμερα που η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του συστήματος των εφοπλιστών, των επιχειρηματιών κάνουν επίθεση στη ζωή σου και στην οικογένειά σου. Κράτα όμως το εξής: ό,τι επίθεση και να σου κάνουν, δε θα σταματήσουν ποτέ να στοχεύουν στο μυαλό σου. Γι’ αυτό σου λένε ψέματα και μισές αλήθειες και για την 25η Μαρτίου, όπως κάνουν και για την 28ηΟκτώβρη αλλά και για το Πολυτεχνείο.

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Επανέφερε την αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων» με στόχο την υποταγή του λαού


Την αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων» επανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την «αντιμετώπιση της βίας», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι κεντροδεξιών νεολαιών από την Ευρώπη, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε καταδίκη των φαινομένων βίας, σε οποιαδήποτε μορφή, από όπου και αν προέρχεται, χωρίς εκπτώσεις.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν φοβόμαστε να αντιπαρατεθούμε σε όσους προτάσσουν τη βία γιατί αν εμείς κάνουμε καλά τη δουλειά μας, οι ακραίοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης» και πρόσθεσε ότι «η άκρα αριστερά συναντά την αναρχία, με το λαϊκισμό να αποτελεί το συνδετικό κρίκο και η άκρα δεξιά καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία και δηλητηριάζει τις κοινωνίες. Το χειρότερο είναι ότι και τα δύο άκρα τροφοδοτούν το ένα το άλλο και διαλύουν τις κοινωνίες».
Στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης είναι βέβαια η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και αυτή θέλει να χτυπήσει. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την κρατική βία, την καταστολή και τον αυταρχισμό, με στόχο την υποταγή του λαού, επιχειρεί τη συκοφάντηση της πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, αξιοποιώντας την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων, για να ταυτίσει το λαϊκό κίνημα με ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με την οργανωμένη λαϊκή πάλη.

Λιάνα Κανέλλη σε Κασιδιάρη: Υπάρχουν και αρωματικά σαπούνια που δεν μπορούν ναζιστική βρώμα να ξεπλύνουν

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Ούγκο Τσάβες 1954-2013 / Hugo Chávez (Manu Chao Clandestino)

Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας: Στήριξη στο Νικολά Μαδούρο

Μαδούρο και Φιγκέρα στην Συνδιάσκεψη του PCV.

Την στήριξη του στην υποψηφιότητα του Νικολά Μαδούρο για τις εκλογές της 14ης Απρίλη εξέφρασε με ανακοίνωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV - Partido Comunista de Venezuela).

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της 12ης Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρουσία του Μαδούρο ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου έπειτα από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του PCV, Όσκαρ Φιγκέρα, δήλωσε ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα κάνει πράξη αυτό που ο ηγέτης της Μπολιβαριανής Επανάστασης είχε θέσει ως στόχο: ο Νικολάς Μαδούρο να είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού: Συνεχίζουν τον αγώνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Παρασκευή αποφάσισαν, μέσα από μαζική γενική τους συνέλευση την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, ενάντια στο νέο κύμα μαζικών απολύσεων, καθώς και στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Την Τετάρτη στις 8 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Την Πέμπτηαπόφαση για απεργία έχουν λάβει όλα τα Σωματεία εργαζομένων και αρχαιολόγων, μονίμων και εκτάκτων, προχωρώντας σε απεργιακές συγκεντρώσεις στις 11:30 στο κτίριο της ΓΓ Πολιτισμού στην Αθήνα και στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις. Στο Δημοτικό Θέατρο στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη, στην Κεντρική Πλατεία στη Σπάρτη, και σε Άρτα.
Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Κάθαρση»

Στη Γερμανία τίποτα δεν εμπόδισε τη «Ζήμενς» να κάνει τις βρωμοδουλειές της, παρότι ο Κολ ομολογούσε ότι το κόμμα του τα 'πιανε από μεγαλόσχημους χρηματοδότες.
Στη Βρετανία, παρότι αποκαλύφθηκε ότι ο Μπλερ, ως ένδειξη αναγνώρισης για κείνους που «τα 'χωναν» στις εκλογές ως ανταπόδοση, μοίραζε στους «χορηγούς» του τίτλους ευγενείας και τους έχριζε «λόρδους» και «βαρόνους», τίποτα δεν εμπόδισε να μπαινοβγαίνουν βουλευτές στις φυλακές για πλαστές δηλώσεις βουλευτικών δαπανών.
Στη Γαλλία ούτε ακόμα και η αυτοκτονία ενός πρώην πρωθυπουργού λόγω σκανδάλων δεν μετρίασε τα φαινόμενα με τα «μαύρα ταμεία» και τα σκάνδαλα τύπου Μπετανκούρ.
Η Ιταλία από το καθεστώς της μίζας, της διαφθοράς και της αρπαχτής του Κράξι και των κατηγοριών για τις διασυνδέσεις Αντρεότι - μαφίας, το σύστημα έφερε την ίδια τη μαφία στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Μικρές επιχειρήσεις: Δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις, ραγδαία αύξηση της ελαστικής απασχόλησης


Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο 12μηνο (64.000 στον κλάδο του εμπορίου), σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις.
Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμά ότι η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων για το ίδιο διάστημα θα είναι 55.000 (από αυτές οι 20.000 ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου). Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας 195.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 69.000.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι χάθηκαν 61.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ιούλης-Νοέμβρης 2012) προκύπτει ότι η απώλεια αυτή ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη.
Σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν περίπου 4 απολύσεις (στην προηγούμενη έρευνα ήταν 1:7, Ιούλης 2012).
Για το καθεστώς απασχόλησης η έρευνα αποτυπώνει τα εξής:

Εμπαιγμός οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία


Εμπαιγμό για τους χιλιάδες ανέργους αποτελεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας που παρουσίασε την Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η πρόταση, που ήδη έχει σταλεί στην τρόικα, αφορά συνολικά σε 700.000 θέσεις εργασίας και προβλέπει 100.000 μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αυτεπιστασία και την κοινωνική εργασία, 20.000 θέσεις σε συνεταιριστικές εταιρείες κοινωνικής οικονομίας και 80.000 «για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους ανθρώπους που πρέπει να μπουν με εφόδια στην αγορά εργασίας».
Στην πραγματικότητα, οι θέσεις που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι θέσεις που ανακυκλώνουν την ανεργία με στόχο να αποτρέψουν κοινωνικές εκρήξεις. Είναι θέσεις με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που επικαλείται, θα λάβουν οι εργοδότες. 

Αλέκα Παπαρήγα: Ο χρυσός ανήκει στο λαό όχι στα μονοπώλια

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την περιοδεία της στη Θράκη
Κατά την επίσκεψή της στη Θράκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι υπάρχει γενική κατακραυγή, συνειδητό ΟΧΙ. Ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι ότι το περιβάλλον θα υποστεί μεγάλη ζημιά, άρα και η υγεία τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι δεν καταστρέφεται μόνο ο άνθρωπος, αλλά καταστρέφεται και η τροφή του ανθρώπου, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός. Kαι όταν μιλάμε για τροφή, δεν εννοούμε μόνο και το πιάτο το φαΐ, αλλά και το εισόδημα. Αυτές τις πηγές εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν και όχι να γίνει εξόρυξη χρυσού, που στο κάτω κάτω ο χρυσός αυτός δεν μπορεί να ανήκει ούτε στους Καναδούς, ούτε στους Γερμανούς, ούτε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει πότε και αν θα τον αξιοποιήσει».
-- Η περιοχή έχει υψηλούς δείκτες ανεργίας, ένα από τα επιχειρήματα των επενδυτών είναι ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Τι απαντάτε;
-- «Πρόκειται για προκλητική κοροϊδία. Οταν η περιοχή εδώ και ιδιαίτερα οι Σάπες έχουν μια τεράστια ανεργία, πώς θα αντιμετωπιστεί, επειδή θα δημιουργηθούν από 80 έως το πολύ 200 θέσεις εργασίας σε ένα νομό με χιλιάδες ανέργους; Είναι κοροϊδία, σε ένα νομό που εξακολουθεί να έχει ρεύμα μετανάστευσης έξω από την Ελλάδα. Μιλάνε τώρα για τις 80 και 100 θέσεις εργασίας, που στο κάτω κάτω και η πρόσληψη των εργαζομένων μπορεί να γίνει πανελλαδικά; Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί...

«Να πληρώσει ο λαός» λέει η Χρυσή Αυγή

Πλάτη στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στην τρόικα στο άγριο και κάθε είδους χαράτσωμα που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό κάνει η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Να διευκολυνθούν άμεσα όλοι οι μικροοφειλέτες του Δημοσίου. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί ελαστικούς διακανονισμούς για κάθε περίπτωση χρέους, από τη ΔΕΗ μέχρι την εφορία, για όλους τους Ελληνες πολίτες που έχουν πληγεί από την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική».
Επομένως, το πρόβλημα για τα φασιστοειδή δεν είναι ότι ο λαός δεν έχει να πληρώσει μια σειρά άγρια αντιλαϊκά μέτρα που του επιβάλλονται όλως αδίκως. Η μόνη αντιπρότασή τους στην εξαθλίωση του λαού είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει μεν να του επιβάλλει χαράτσια, αλλά να τα εισπράττει με ...δόσεις και σε κάθε περίπτωση ο λαός να τα πληρώσει!
Αυτή είναι η αντισυστημικότητα και η αντιπολίτευση που τάχα κάνουν οι εν Ελλάδι νεοναζί. Οι ίδιοι που επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν μακρύ χέρι του συστήματος ζητούν διαρκώς φοροαπαλλαγές κι επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Σε «καλό δρόμο» για το κεφάλαιο η πορεία των αυτοκινητόδρομων


«Καλά νέα» για το κεφάλαιο και όχι για τους εργαζόμενους, προκύπτουν από τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκημετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Κάρολο Παπούλια.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως βρίσκονται σε «καλό δρόμο» οι διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη των έργων των αυτοκινητόδρομων καθώς έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία- πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους και τώρα γίνεται η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για την κατασκευή των δρόμων, προβλέπει την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των δρόμων στους κατασκευαστές, γεγονός που σημαίνει πανάκριβα και αλλεπάλληλα διόδια για το λαό.

24ωρη παν-ναυπηγική απεργία την Πέμπτη 14 Μάρτη (VIDEO)


Σε συντονισμό του αγώνα τους προχωρούν εργαζόμενοι και άνεργοι στη ναυπηγική βιομηχανία. Σε μαζική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αποφάσισαν πρόγραμμα κοινών κινητοποιήσεων μέχρι τις 6 Απρίλη.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε παν-ναυπηγική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 14 Μάρτη με συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια. Στις 20 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί παν-ναυπηγική κινητοποίηση στον Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
«Η ναυπηγική βιομηχανία μπορεί να γίνει η ατμομηχανή για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. «Καθημερινά θα μας βρίσκουν μπροστά τους», σημείωσε.

Σε ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας την Πέμπτη καλεί το ΜΑΣ

Αγωνιστικά ραντεβού στις 14, 21, 22 Μάρτη και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 28 Μάρτη
Σε αγωνιστικό κλοιό θα τεθεί και πάλι την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας
Πολύμορφες κινητοποιήσεις από σπουδαστές και φοιτητές το επόμενο διάστημα. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνει σάλπισμα αγώνα και ξεσηκωμού. Μέσα στα ιδρύματα με κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των σχολών για το δικαίωμα των φοιτητών και των σπουδαστών στη δωρεάν σίτιση και τη στέγαση, στα δωρεάν συγγράμματα και αναλώσιμα. Για το μπλοκάρισμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές. «Για να κηρυχτούν υπό διωγμό οι επιχειρήσεις, τα σεμινάρια που οργανώνουν οι εκπρόσωποί τους στις σχολές» όπως σημειώνει η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ.
Το ΜΑΣ απευθύνει κάλεσμα σε «όλους τους σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές, στους συλλόγους και τα σωματεία τους» για:
  • Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, μεθαύριο Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι.
  • Αγωνιστικό διήμερο δράσης μέσα στις σχολές την Πέμπτη και την Παρασκευή 21 και 22 Μάρτη.

Περι υποταγής - Θέατρο Eliart


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ 
Η ζωή μας ορίζεται από εμάς;
Πόσο ελεύθεροι είμαστε όταν δεν έχουμε επιλογές;
Στη μετεμφυλιακή Ελλάδα ένα οκτάχρονο κορίτσι  στέλνεται από την οικογένεια του σε ένα Αθηναικό αστικό σπίτι ως υπηρέτρια, όπου και παραμένει μέχρι το γάμο της. 
Μέσα από τα γεγονότα της ζωή της , άλλοτε κωμικά, άλλοτε τραγικά δοσμένα με γκροτέσκ ρεαλισμό βλέπουμε πως δέχεται  αδιαμαρτύρητα αυτό που οι άλλοι της έχουν ορίσει. 
Μιά παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της Ποθητής Χατζαρούλα «Σμιλεύοντας την υποταγή».
Aπό την ομάδα Casus Belli 

Ιερισσός 1940 και 2013...


ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Τα ... καλύτερα παιδιά των εφοπλιστών

Νέα προνόμια για τους εφοπλιστές ζητά η Χρυσή Αυγή, πιστό τσιράκι του μεγάλου κεφαλαίου. Προνόμια που θα τα πληρώσουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.
Η νεοναζιστική οργάνωση κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών με θέμα: «Λύση στη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών», βγαλμένη θαρρείς κατ' ευθείαν από τα συρτάρια της Ενωσης Εφοπλιστών. Και γράφει στο κατάπτυστο κείμενό της κλαψουρίζοντας για τους εφοπλιστές:
«Η οικονομική κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία αλλά και η έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει και την ελληνική ναυτιλία. Η μείωση των ναύλων ακολουθεί πτωτική πορεία, οι ναυπηγήσεις έχουν παγώσει λόγω έλλειψης ρευστού ή εγγυήσεων (...) Με τη λελογισμένη ενίσχυση των ναυτιλιακών εταιρειών υπό όρους από τη μεριά του κράτους και με το κατάλληλο νομοθετικό περιβάλλον (π.χ. αύξηση ελληνικών πληρωμάτων, ενίσχυση νεότευκτων στο ελληνικό νηολόγιο κλπ.) υπολογίζεται ότι θα υπάρχει άνοδος των κερδών του κράτους».

«Για να σώσουμε τις τράπεζες ίσως χάσουμε μία γενιά», λέει ο Σουλτς

«Είμαστε πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά όχι στην ανάκαμψη» ανέφερε
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί ότι ενώ η Ευρώπη έχει ήδη ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσει τις τράπεζές της, κινδυνεύει να χάσει μία γενιά.
«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ είναι να χάσει ο κόσμος πλήρως την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της ΕΕ να λύσει τα προβλήματά του» λέει ο Σουλτς.
Μιλώντας στο Reuters, o γερμανός ευρωβουλευτής είπε πως εάν η νεότερη γενιά χάσει την εμπιστοσύνη της στην Ευρώπη, «τότε στα μάτια μου η ΕΕ θα βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο».

«Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ίσως την καλύτερα μορφωμένη νέα γενιά στην ιστορία τους, οι γονείς έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους» είπε. «Τα έκαναν όλα όπως έπρεπε και τώρα όταν είναι έτοιμοι να δουλεύψουν, η κοινωνία τους λέει "δεν έχουμε θέση για εσάς"» προσθέτει, λέγοντας πως «δημιουργούμε μία χαμένη γενιά».

 Ποιος βγαίνει κερδισμένος από την κρίση;

Από τη συνάντηση εκπροσώπων 11 πολυεθνικών με τον Α. Σαμαρά
Βγαίνουν κάποιοι κερδισμένοι από την οικονομική καπιταλιστική κρίση; Και βέβαια βγαίνουν. Η πρόσφατη «ανατριχιαστική» αξίωση των 11 κερδοφόρων πολυεθνικών για εργαζόμενους δούλους, με μισθούς 300 ευρώ, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να επενδύσουν είναι ένα απλό δείγμα. Και η απόδειξη για το πόσο κερδισμένες θα βγουν έρχεται από τη Μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, εκεί όπου ξεκίνησε η κρίση. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας enet.gr, αναλυτές μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων ανακαλύπτουν ότι την τελευταία 4ετία τα εταιρικά κέρδη έχουν εκτοξευτεί, αλλά οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν και μειώνουν τους μισθούς.
Το πόσο έχουν εκτοξευτεί τα εταιρικά κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ όταν τα εργατικά εισοδήματα υποχωρούν συνεχώς είναι ενδεικτικό από τα στοιχεία που παραθέτουν οι αναλυτές και αναφέρουν ότι: «Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ ως ποσοστό του συνολικού εθνικού εισοδήματος ανήλθαν στο 14,2% το γ' τρίμηνο του 2012, το υψηλότερο μερίδιο που έχει καταγραφεί ποτέ από το 1950. Τα εταιρικά κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 20,1% σε ετήσια βάση από το τέλος του 2008, αλλά το διαθέσιμο ενισχύθηκε μόλις 1,45% σε ετήσια βάση κατά την ίδια περίοδο (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό). Την ίδια ώρα το ποσοστό του εισοδήματος που πήγε στους εργαζόμενους υποχωρεί στο 61,7%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1966».
Άλλος αναλυτής αποκαλύπτει, την ίδια στιγμή, ότι «παρά την αναιμική ανάπτυξη τα εταιρικά κέρδη εκτοξεύτηκαν, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης θέσεων εργασίας και τις μειώσεις μισθών που σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας κράτησαν ψηλά την παραγωγικότητα και τα εταιρικά κέρδη ως ποσοστό του παραγόμενου προϊόντος» και συμπληρώνει: «Δεν έχει υπάρξει τέτοια περίοδος από τη δεκαετία του '50 που αυτή η τάση ήταν τόσο έντονη».
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αναλυτής δηλώνει ότι την ώρα που ο Αμερικανός εργαζόμενος βιώνει σκληρά στο πετσί του την κρίση οι εταιρείες κάνουν πάρτι. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία η τρικομματική συγκυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι παλεύει να πετύχει. Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων για το ποια θα πετύχει να έχει την πιο φτηνή εργατική δύναμη για να αυξήσει την κερδοφορία της. Ανάπτυξη από την οποία το μόνο που έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι είναι ένα ξεροκόμματο, για το οποίο μάλιστα θα παρακαλάνε.

Συνάντηση Σαμαρά - τρόικας: Εφαλτήριο για νέα επίθεση τα παζάρια με την τρόικα

Πανέτοιμος να κλείσει μέχρι σήμερα το βράδυ όλες τις «εκκρεμότητες» στις συνεννοήσεις με την τρόικα, τηρώντας τις δεσμεύσεις και εφαρμόζοντας πλήρως τα συμφωνηθέντα άγρια μέτρα που βουλιάζουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση το λαό, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να πάρει νέα μέτρα, παρά τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.
Το πακέτο συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνάντηση που θα έχει - εκτός απροόπτου - το απόγευμα της Τρίτης ο Αντ. Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένη τη βούληση να κλείσουν τα πάντα πριν από την αναχώρησή του την Τετάρτη το βράδυ για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και Παρασκευή.

Συγκυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ: «Κοκτέιλ» διαχείρισης στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Το μείγμα των μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν στην ατζέντα κοινής σύσκεψης υπουργών της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ – ΔΝΤ), το απόγευμα της Δευτέρας.
Στα κεντρικά ζητήματα συγκαταλέγονται η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη συμπίεση του κατώτατου μισθού, η κλιμάκωση των μαζικών απολύσεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα εμφανιζόμενα στην Εφορία ληξιπρόθεσμα «χρέη» των λαϊκών νοικοκυριών, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Απόλυτα ψευδεπίγραφη είναι και η σχεδιαζόμενη ρύθμιση τάχα για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις εξυπηρέτησης των τραπεζικών δανείων.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, «κρίσιμη» είναι η επόμενη «αξιολόγηση» - επίσκεψη της τρόικας, που αναμένεται τον Ιούνη. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα αντιλαϊκά πακέτα με τα μέτρα που θα παρθούν από το β´ εξάμηνο του 2013 και το 2014, χρονιά μέσα στην οποία θα απογειώσουν τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Εργαζόμενοι ΙΓΜΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οδό Αμαλιάδος, πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη στις 11.30 π.μ. οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί επί μήνες καθυστερεί την πληρωμή τους και έχει οδηγήσει το Ινστιτούτο σε διοικητική και λειτουργική παράλυση και τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια λόγω των εφεδρειών – απολύσεων, ενώ για δύο χρόνια δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις των συνταξιούχων (4,5 εκατ. ευρώ).
Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι εργαζομένων των υπό κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Γ. Γκιόκας: Ο λαός να συγκρουστεί, να αμφισβητήσει αυτή την πολιτικήΑντ. Σαμαράς: Όλα για την ανταγωνιστικότητα και το «κόκκινο χαλί» στα μονοπώλια


Να σκύψει το κεφάλι, για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στα ερείπια των δικαιωμάτων του, ζητάει από το λαό η κυβέρνηση, θέτοντας ως υπέρτατο στόχο τη στήριξη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την «Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως το 2013 είναι έτος καμπής για την ανάκαμψη και επανέλαβε ότι η συγκυβέρνηση θέλει να στρώσει «κόκκινο χαλί» στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν είναι ώρα για δισταγμούς, είναι η ώρα να συνεχιστεί η προσπάθεια, σημείωσε.
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι θα πρέπει να απενοχοποιηθούν η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Ναι στην επιχειρηματικότητα, ναι στην ανταγωνιστικότητα, ναι στον επιχειρηματία, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 ΚΚΕ: Τα λαϊκά στρώματα να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο χαράτσι

Το χαράτσι του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, θα παραμείνει στα τιμολόγια της ΔΕΗ σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί επακριβώς ο νέος φόρος, όπως προκύπτει από τις επαφές τρόϊκας – συγκυβέρνησης καθώς αυτό τον τρόπο θεωρούν ως ασφαλέστερο για την είσπραξή του.
Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση του Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με το κλιμάκιο της τρόϊκας το βράδυ της Δευτέρας.
Τη συζήτηση επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου  δηλώνοντας πως είναι και ένα θέμα προετοιμασίας του συστήματος για τον ενιαίο φόρο».
Τη συμφωνία του να παραμείνει στους λογαριασμούς γιατί υπάρχει δυσκολία να αντικατασταθεί εξέφρασε και ο  Ευ. Βενιζέλος συνηγορώντας στη συνέχιση του χτυπήματος των λαϊκών εισοδήματων.

«SCA HELLAS»: Εκβιάζει με κλείσιμο εργοστασίου για να μειώσει τους μισθούς


Εντείνει την επιθετικότητά της η πολυεθνική εταιρεία «SCA HELLAS» στην Πάτρα. Η ίδια εταιρεία, που πριν από λίγες μέρες φέρεται σε συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης να ζητούσε μισθούς των 300 ευρώ, χτες, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της, γιατί οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν τη μείωση μισθών. Είναι η ίδια εταιρεία που τα μεικτά της κέρδη τη διετία 2010-2011 ανήλθαν στα 33 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η εταιρεία δήλωσε πως επιδίωξε τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με την προσαρμογή του κόστους». Σε αυτό το πλαίσιο, είχε προτείνει, την προηγούμενη εβδομάδα, μειώσεις μισθών 60%. Στην αρνητική απάντηση των εργαζομένων, η εταιρεία χτες με ανακοίνωσή της ενημερώνει πως θα «προσφέρει» διάφορα «πακέτα παροχών» προς τους εργαζόμενους, για να προχωρήσει σε «εθελούσια» και στη συνέχεια στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Είναι η αστική, η κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία, ηλίθιε!

Του Νίκου Μπογιόπουλου - "Unfollow"
 
Ποιο καθεστώς είναι αυτό στο οποίο υπάρχει νόμος -το ίδιο το Σύνταγμα- που λέει ότι οι διεθνείς συμβάσεις της τάδε χώρας πρέπει να επικυρώνονται στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά οι κυβερνώντες, τα υποδείγματα της νομιμότητας, επειδή έτσι τους συνέφερε εκείνη τη στιγμή, πέρασαν το πρώτο Μνημόνιο καταστρατηγώντας τη συνταγματική διάταξη που υπαγορεύει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για διεθνείς συμβάσεις της χώρας, επιλέγοντας τον βολικό γι' αυτούς δρόμο της απλής πλειοψηφίας των 151 ψήφων;

Ποιο καθεστώς είναι αυτό στο οποίο υπάρχει νόμος -το ίδιο το Σύνταγμα-που ορίζει τον τρόπο που εκλέγονται οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί, αλλά κάποια στιγμή και επειδή έτσι τους συνέφερε εκείνη τη στιγμή, οι κυβερνώντες, τα υποδείγματα της νομιμότητας, διόρισαν πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη;

Ποιο καθεστώς είναι αυτό στο οποίο υπάρχει νόμος που υπαγορεύει στις κυβερνήσεις τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, νόμος που όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, όχι μόνο ληστεύονται τα ταμεία, αλλά αυτοί που τα ληστεύουν έρχονται από πάνω και κόβουν και τις συντάξεις μιλώντας για τα «φτωχά» ταμεία που οι ίδιοι φτωχοποίησαν;

Απίστευτη κτηνωδία ΜΑΤατζή σε διαδηλωτή στο Σύνταγμα

Συγκυβέρνηση: Για την έλλειψη φαρμάκων φταίνε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, αλλά όχι οι πολυεθνικές!


Tην ώρα που οι άρρωστοι γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να προμηθευτούν - λόγω των προκλητικών ελλείψεων στην αγορά - τα απαραίτητα φάρμακά τους η κυβέρνηση διά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά επιδίδεται σε σκιαμαχίες, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις μεγάλες ευθύνες των πολυεθνικών, αλλά και να καθαγιάσει, ταυτόχρονα, τη λογική του ελεύθερου εμπορίου που αποτελεί μια απ' τις θεμελιώδεις αρχές της συνθήκης του Μάαστριχτ.
Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών σε τέσσερις φαρμακαποθήκες, το ιατρείο ενός καθηγητή και εφτά φαρμακεία και δήλωσε βαρύγδουπα: «Παρουσίασα, όπως είχα δεσμευθεί, τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα. Ο φάκελος θα δοθεί στη δικαιοσύνη, το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές προκειμένου να αποκατασταθεί η αγορά κι αυτό γιατί η περιορισμένη διαθεσιμότητα για τα 75 σκευάσματα από τα 12.000 στην ελληνική αγορά αφορούν όλα σε φάρμακα που βρίσκονται σε εξαγωγές».

Η Λιάνα Κανέλλη για τις ΜΚΟ

Εργασιομανής


Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Τη λογική της συνεκμετάλλευσης προωθούν οι κυβερνήσεις Τουρκίας-Ελλάδας


Τη λογική της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου προωθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλουδηλώνει σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν με διμερή διάλογο. Αναφερόμενος στην ΑΟΖ υποστηρίζει πως κανείς δεν μπορεί να περικυκλώσει την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χαρακτηρίζει το Διεθνές Δίκαιο ως ευαγγέλιο για την ελληνική κυβέρνηση.