Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Ακούστε, κύριοι


Γράφει:

Κατανοούμε την «έκπληξη» για το βάθος, για την ποιότητα και για το ουσιαστικό περιεχόμενο του Προσυνεδριακού Διαλόγου για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκ μέρους όσων έχουν συνηθίσει να ζουν και να σκέφτονται με τους κανόνες της ίντριγκας, του μιντιακού παρασιτισμού, της υποκρισίας, του καιροσκοπισμού, της καμαρίλας, της κομματικής ψευτοδημοκρατίας.
Κατανοούμε τον «πόνο» τους να «διορθώσουν» τους κομμουνιστές όσον αφορά τη στρατηγική και την τακτική που θα φέρει το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, μιας και άλλωστε είναι πασίγνωστος ο «καημός» τους και για το σοσιαλισμό και για τον κομμουνισμό.
Κατανοούμε και την εμετική συμπεριφορά τους που άλλοτε μεταμφιέζεται σε «έπαινο», σε συκοφαντικές επιθέσεις «φιλίας» που είναι αηδιαστικότερες και από τον πιο αήθη λίβελο, κι άλλοτε υψώνει την «εισαγγελική» ρομφαία για τις Θέσεις του ΚΚΕ και τις απόψεις που αναπτύσσονται στο διάλογο.
Αυταπατώνται, αν νομίζουν ότι μπορούν αυτοί, είτε με τη χυδαιότητα, είτε με την «αντικειμενικότητά τους», να καθορίσουν τη σχέση του ΚΚΕ με τα μέλη του και τη σχέση των μελών του ΚΚΕ με το Κόμμα τους.

Πες, πες, στο τέλος κάτι μένει...

Αντικομμουνιστική φωτιά πήρανε πάλι οι γραφίδες του αστικού Τύπου...

Ομοβροντία και σήμερα Σάββατο κατά του ΚΚΕ από το σύνολο του αστικού Τύπου. Και όλοι γράφουν ακριβώς τα ίδια (αν βέβαια τους πεις ότι ένα κέντρο τους τροφοδοτεί, είναι έτοιμοι να σου κάνουν μέχρι και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση...).
Είναι η πρώτη φορά; Δεν είναι η πρώτη και βεβαίως δεν θα είναι και η τελευταία. Τα ίδια έχουν ξαναγράψει όλο αυτό το διάστημα, όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις ή τέσσερις ή πέντε ή είκοσι φορές, αλλά πολύ περισσότερες. Πες, πες κάτι θα μείνει, όπως έλεγε και κάποιος γνωστός…
Και βέβαια, ας μην σκεφτεί κανείς, ότι θα σπεύσουν κάποια στιγμή να ζητήσουν συγγνώμη από τους αναγνώστες τους, για τα όσα συκοφαντικά εκτοξεύουν. Δεν το συνηθίζουν, προφανώς λόγω …σεβασμού προς το αναγνωστικό κοινό τους. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι ουδέποτε το έκαναν στο παρελθόν κι ας αποδείχθηκαν φούμαρα τα γραφόμενά τους. Αλλά είπαμε, πες, πες κάτι μένει στο τέλος.

Χωρίς όρια η χυδαιότητα και το θράσος της Χρυσής Αυγής


Ακόμα και η χυδαιότητα έχει όρια, αλλά ο ξεπεσμός ανθρώπων και μάλιστα γιατρών που συντάσσονται με τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή δείχνει να τα ξεπερνά. Σε ανακοίνωσή τους τα φασιστοειδή επιχαίρουν ότι «η Ν.Ο. Θεσσαλονίκης θέτει στη διάθεση των Ελληνίδων το πιο αξιόπιστο διεθνώς έλεγχο οστεοπόρωσης "ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ". Με τον τρόπο αυτό είτε προληπτικώς είτε θεραπευτικώς επιτυγχάνεται έγκαιρα η γνώση της οστικής δομής, η θωράκιση της υγείας των οστών και η ομαλή πορεία αυτών προς τις μεγαλύτερες ηλικίες (...) Η εξέταση γίνεται από εθελοντές ιατρούς στα νόμιμα ιδιωτικά τους ιατρεία χωρίς ουδεμία επιβάρυνση, χωρίς περιορισμούς, χωρίς λίστες αναμονής, αυθημερόν για όλες τις Ελληνίδες που θα το ζητήσουν, ασφαλισμένες ή μη και για όλο τον Απρίλιο».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κρυφή γοητεία του οπορτουνισμού


ΣΥΡΙΖΑ: Η κρυφή γοητεία του οπορτουνισμού ή αλλιώς «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»

«Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα», 'Αβρααμ Λίνκολν.

Η ανάδειξη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η εκτίναξη των εκλογικών του ποσοστών κατά τις εκλογές του 2012 υπήρξε αποτέλεσμα δύο αλληλένδετων μεταξύ τους παραγόντων: Της λαϊκής αγανάκτισης και απογοήτευσης από τη μια και, απ' την άλλη, των αυταπατώνπου συνειδητά έσπειρε και σπέρνει. Λειτουργώντας ουσιαστικά ως προστατευτική ασπίδα ενός τραυματισμένου συστήματος – αυτό του αστικού καπιταλιστικού κατεστημένου της χώρας – ο ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε κάθε δυνατότητα λαϊκής αντεπίθεσης. Ακινητοποίησε το μαζικό εργατικό λαϊκό κίνημα, σαγηνεύοντας με κενές περιεχομένου αριστερίστικες ρητορείες το μικροαστικό ένστικτο των δοκιμαζόμενων απ' την καπιταλιστική κρίση μαζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας – ο «φέρελπις πολιτικός» της Ευρώπης, αυτός που «τρέμει το κατεστημένο της ΕΕ», ο επίδοξος «φονιάς του Ευρώ» - έχτισε και χτίζει μεθοδικά το προφίλ του «ριζοσπάστη», του «σύγχρονου επαναστάτη» που αποτελεί την δήθεν εναλλακτική λύση στην σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η ριζοσπαστικότητα, παρ' όλα αυτά, του κυρίου Τσίπρα και του κόμματός του σταματούν εκεί όπου αρχίζουν οι αντιφάσεις και η προφανής επιχείρηση του να σπείρει αυταπάτες στο λαό. Αυταπάτες που σχετίζονται με τον εξωραϊσμό του Καπιταλισμού, με τη φιλολαϊκή έξοδο απ' την κρίση χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, με το νέο μείγμα πολιτικής που υπόσχεται.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος στο MEGA(Video)

Υψηλά κέρδη για τα γερμανικά μονοπώλια μέσα στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χάντελσμπλαττ» οι 30 μεγαλύτερες μετοχικές εταιρείες που ανήκουν στο δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX μέσα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης στον καπιταλιστικό κόσμο σημείωσαν το 2011/2012 κέρδη.

Χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ότι η «Φόλκσβάγκεν» είχε καθαρά κέρδη 37,1 δισ. €, η «Ντάϊμλερ» είχε 1,7 δισ. € και η «BMW» 4,9 δισ. €.

Καζακ(η)στάν


Αξεπέραστο highlight (3:25-4:15):

"Τι γίνεται τώρα; Διαλύεται το ΚΚΕ. Ωραία. Ένα κομμάτι που διαλύεται...που φεύγει απ' το ΚΚΕ, ψάχνει να βρει στέγη. [...] Το ΚΚΕ όμως πνέει τα λοίσθια. Οπότε αυτό το κομμάτι γιατί να μην του δώσουμε στέγαστρο; Και επειδή δεν μπορεί να φτιάξει στέγαστρο ο κύριος Αλαβάνος, έτσι, σου λέει, ε, εντάξει, έστω μια καλοκαιρινή ομπρελίτσα".

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

"Πόρτα" στην Χρυσή Αυγή και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

κλικ στην εικονα
Στην απομόνωση οδηγείται η Χρυσή Αυγή από εργαζόμενους, με τελευταίο παράδειγμα την Εθνική Τράπεζα, και από κατοίκους, όπως στην Ποταμιά Θάσου και την Τσαριτσάνη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών την 1/4/2013 δέχθηκε φαξ από την κεντρική διοίκηση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που ενημέρωνε για Ερώτηση του βουλευτή της Αρτέμιου Ματθαιόπουλου για τον τρόπο υπολογισμού τόκων και προμηθειών των τραπεζών.

Το επέστρεψε με τη σημείωση:
 «ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ. ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ - ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ - ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ».

Ετσι θα μάθουν


Του Νίκου Μπογιόπουλου - "Unfollow"
Δείτε τους. Ανεβοκατεβαίνουν στο πολιτικό βήμα. Παρελαύνουν στη μικρή οθόνη και στα μικρόφωνα. Πουλούν «μούρη» περί«υπευθυνότητας» και «πατριωτισμού». Ζητούν«σύνεση». Κηρύττουν τον «ορθολογισμό». Απαιτούν ανάληψη των «ιστορικών ευθυνών».
Και τι εννοούν με όλα αυτά; Μα ότι ο εργάτης πρέπει να ζει (στην καλύτερη περίπτωση) με 50 ευρώ καθαρά! Ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να ζουν με 300 ευρώ! Ότι τα εκατομμύρια των ανέργων και των «απασχολήσιμων» πρέπει να δείξουν «κατανόηση». Έχουν στείλει πάνω από 3,5 εκατομμύρια Ελληνες κάτω από το όριο της φτώχειας, 500.000 παιδιά στον υποσιτισμό και το 90% του ελληνικό λαού στο κοινωνικό περιθώριο και στην ανασφάλεια. Κι όμως, έχουν τη ξετσιπωσιά να μιλούν!
Δείτε τους στα πολιτικά σουαρέ και στα τηλεοπτικά τραπέζια της «δημοκρατικής» μονοφωνίας. Άπαντες παρόντες:
Ο εσμός των εκπροσώπων ενός πολιτικού συστήματος που τα έκανε όλα ίσιωμα και τώρα το παίζουν από πάνω και «σωτήρες»!
Οι τσανακογλείψτες-«διανοούμενοι», τα εξωνημένα υπαλληλάκια, αυτό το καθηγητικό κατεστημένοπου για τη «σοφία» του και την προστυχιά το έγραφε ο Βάρναλης: «Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη, της Αλήθεια εσχάτη τεψροδόχα, και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι, του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα»...

Η υποτέλεια της ελληνικής αστικής τάξης φτάνει μέχρι την Λιβύη


Σε νέα στρατηγική συμφωνία προχώρησε ο Όμιλος Vivartia (σσ Βγενόπουλος) για την επέκταση του κλάδου εστίασης στην αγορά της Λιβύης, πιστός στη δέσμευσή του για εξωστρέφεια και συνεχή προβολή της δυναμικής της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις αγορές του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Goody's – Everest προχώρησε στην υπογραφή συμφώνου με την εταιρεία λιβυκών συμφερόντων Tasty Franchise Ltd για την ανάπτυξη των αλυσίδων Goody's και Flocafe στη Λιβύη. Η συμφωνία προβλέπει τη λειτουργία τουλάχιστον 10 εστιατορίων Goody's και 10 καταστημάτων Flocafé σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ τα πρώτα καταστήματα και των δύο αλυσίδων αναμένεται να έχουν λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι.
Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να επισφραγίσει το σχέδιο εξωστρέφειας που υλοποιεί με συνέπεια ο Όμιλος Εστίασης Goody's - Everest και ήδη περιλαμβάνει συμφωνίες για την ανάπτυξη των σημάτων του σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη λειτουργία περισσοτέρων από 20 καταστημάτων σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Να πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες… (λείπει ο Λάκης από τη Σαρακοστή;)

Κατηφόρα δίχως πάτο: Κανένα πρόβλημα δεν είχε ο Λάκης να χρησιμοποιήσει επιχειρήματα Πάγκαλου και Χρυσής Αυγής εναντίον του ΚΚΕ

Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; Πώς να λείψει και ο Λάκης Λαζόπουλος από την ομοβροντία εναντίον του ΚΚΕ; Άλλωστε πάει καιρός απ’ όταν ξεκάθαρα τάχθηκε απέναντί του. Και στο «Τσαντίρι» της Τρίτης φρόντισε να αποδείξει, και στους τελευταίους που δεν τον είχαν καταλάβει, αυτή του την επιλογή: Να παίζει το ρόλο της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανακάλυψε κι αυτός «αποκεφαλισμούς», ίντριγκες και μαχαίρια στο ΚΚΕ, για να καταλήξει στο αμίμητο: «Βέβαια, τα κανάλια δε θα δώσουν μεγάλη έκταση σε αυτό, διότι την κυβέρνηση δεν τη συμφέρει οποιαδήποτε πτώση του ΚΚΕ, γιατί το θεωρεί ότι ψιλοσυνεργάζεται, αφού μπορεί να κρατάει τα ποσοστά, να μην πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ». Πρέπει, βέβαια, να εξηγήσει στο κοινό του ο Λ. Λαζόπουλος πώς ακριβώς συμβαδίζει αυτό που λέει με το θάψιμο του ΚΚΕ στα κανάλια, αντίθετα με την καθημερινή παρέλαση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

Θανάσης Παφίλη: Όλα για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους (video)

Αλ. Τσίπρας: Λίγη «σύγχρονη κατοχή», λίγος Γκρίλο, μπόλικο φλερτ με ΑΝΕΛ και ...φουλ καλλιέργεια αυταπατών

ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ

Με τις αντιγερμανικές κραυγές να προσφέρουν το αναγκαίο προκάλυμμα στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία και τη στρατηγική της υπέρ των μονοπωλίων, που ο ΣΥΡΙΖΑ ασπάζεται, ο επικεφαλής τουΑλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, κατέληξε σε προσκλητήριο προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προς κάθε διαθέσιμο για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» που θα αποκαταστήσει την «εθνική ανεξαρτησία», αφήνοντας την ντόπια αστική τάξη και τους συμμάχους της να συνεχίζουν το πάρτι σε βάρος του λαού.

Ανασύροντας ιδεολογήματα περί «σύγχρονης κατοχής» και υποτέλειας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποταγή στους «Γερμανούς που ξανάρχονται», για «ραγιαδισμό» και πρόβαλε το κόμμα του σαν τη δύναμη που δεν θα συνθηκολογήσει και θα πει «όχι» στην εθνική ταπείνωση!

Με αφορμή την έλευση της τρόικας, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι θα πει «ναι» στο χαράτσι που είχε δεσμευτεί να καταργήσει. Το ίδιο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προαναγγείλει τη διατήρησή του...

Λ. Κανέλλη: Η σύμβαση αεροπορικών μεταφορών Ελλάδας - Ουκρανίας θωρακίζει τα μονοπώλια (VIDEO)

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή τη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας.
«Θα καταψηφίσουμε τη Σύμβαση και θα την καταψηφίσουμε γιατί αν τη διαβάσει κάποιος εξαιρετικά αναλυτικά, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά, θωρακίζει κυριολεκτικά τα μονοπώλια», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕΛιάνα Κανέλλη. Τα θωρακίζει, πρόσθεσε, σε μία εποχή που τις επιπτώσεις των μονοπωλίων δεν υπάρχει λαός της Ευρώπης που να μην τις νιώθει στο πετσί του.

Ν. Καραθανασόπουλος: Η πρόταση του ΚΚΕ μοναδική ρεαλιστική διέξοδος για το λαό (VIDEO)

Παναγιώτης Μεντρέκας: Το ΚΚΕ θα βγει από το συνέδριο πιο δυνατό«Το ΚΚΕ θα βγει από το συνέδριο πιο ισχυρό. Και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αντίσταση του λαού» είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας.
«Δεν υπάρχει συνέδριο του ΚΚΕ που έγινε τα τελευταία χρόνια και δεν υπήρξε ανανέωση στελεχών. Θα γίνει και πάλι σε μεγάλο βαθμό», είπε ο κ. Μεντρέκας.
Για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, είπε ότι σύντομα αυτοί που διαστρεβλώνουν τα πράγματα, θα πάρουν την απάντησή τους.
Ακούστε το ηχητικό:

Συγκυβέρνηση-τρόικα: Στα σκαριά ο νέος γύρος της επίθεσης - Στις 19.00 σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη

Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, άγρια χαράτσια στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις φέρνει ο νέος γύρος συνεννοήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) που ξεκινά την Πέμπτη.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) στην αποψινή τους σύσκεψη (7 μ.μ.) επιδιώκουν να συντονίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα με τις μικρότερες αντιδράσεις και στην κατεύθυνση αυτή επιστρατεύουν νέα εκβιαστικά διλήμματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Τρίτη, το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να επισείει τον μπαμπούλα του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα εμπαίζουν προκλητικά το λαό εμφανίζοντας ως δήθεν «ελαφρύνσεις» τα «ισοδύναμα» χαράτσια στα ακίνητα.

Αυτοί είναι τίτλοι...

Αυτά είναι, άμα κρίνει κανείς απο τον τίτλο το ΚΚΕ εγκαινιάζει την παγκόσμια πρωτιά, να είμαστε η πρώτη χώρα εκτός Ε.Ε με νόμισμα το ευρώ!

Και το άρθρο εκεί 

Παντού «λάθος»;

Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας από 108,3% που ήταν το 2011 ανέβηκε το 2012 στο 123,6% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα το δημοσιονομικό της έλλειμμα ανέβηκε στο 6,4% το 2012 από 4,4% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας. Η Πορτογαλία μπήκε σε καθεστώς μνημονίου το Μάη του 2011 - ένα χρόνο μετά την Ελλάδα - με διακηρυγμένο στόχο από την εγχώρια πλουτοκρατία τη μείωση του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων. Ενα χρόνο όμως μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νούμερα πήραν την ανηφόρα...
Σ' αυτό το διάστημα το σοσιαλδημοκρατικό και το κεντροδεξιό κόμμα της Πορτογαλίας σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα επέβαλαν πλήθος βάρβαρων μέτρων που διέλυσαν μισθούς και συντάξεις, εκτίναξαν την ανεργία, αύξησαν τη φτώχεια, δημιούργησαν ουρές συσσιτίων. Τα παιδιά των Πορτογάλων - όπως και στην Ελλάδα - λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα...

Ο Λάκης και η αισθητική που μας αξίζει

 
Αρθρογράφος: 2310net
Κάθε κρίση έχει την αισθητική που την εκφράζει. Το κραχ του ’29 γέννησε έναν Μπρεχτ. Το δικό μας έναν Λάκη. Ίσως όμως το ’29 να μην εκτιμούσαν, οι σύγχρονοί του, τον Μπρεχτ όπως εμείς σήμερα, που το πέρασμα του χρόνου απέδειξε ότι η λάμψη του χρυσού είναι αιώνια. Ίσως κάποια στιγμή, μετά από δεκαετίες, ο Λάκης να αναγνωριστεί για το ταλέντο και την προσφορά του.
 
Είχα καιρό να παρακολουθήσω εκπομπή του. Μπορεί και πάνω από ένα χρόνο. Ποτέ δεν μου άρεσε το «Τσαντίρι». Βλέπεις, έχω πάψει από καιρό να γελάω με αστεία με γιαγιάδες ή κλανιές ή ακόμα με γιαγιάδες που κλάνουν, έχω βαρεθεί να αισθάνομαι υποχρεωμένος να μπω στο παιχνίδι των διάφορων προσωπικοτήτων της trash tv, (έστω και από το ρόλο του υπεράνω, του κριτή, του γαμάτου και ψαγμένου τηλεθεατή) που ο Λάκης φροντίζει να βάζει στο σπίτι μας κάθε βδομάδα, με έχουν κουράσει τα γεμάτα κενό οργισμένα λογύδρια του, έχω σιχαθεί αυτό το deja-vu που μου προκαλούν ορισμένες ατάκες που έχω ακούσει ή διαβάσει αλλού και τις αντιγράφει στυγνά. Με λίγα λόγια, ο Λάκης δεν βγάζει πια γέλιο. Δόξα τω… διαδίκτυω μπορείς σήμερα να βρεις τρομερά πράγματα, αυθεντικά αστεία ή σατιρικά με τα οποία θα γελάσεις ή θα προβληματιστείς, χωρίς αυτός που τα μεταφέρει να μιλάει για τον εαυτό του σε τρίτο ενικό: «Η ΣΑΤΙΡΑ».

Όταν η επιθυμία βαφτίζεται πραγματικότητα


Το χαβά τους τα αστικά ΜΜΕ. Ενόψει του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ εξαπολύουν ανοιχτή επίθεση στο ΚΚΕ με ομοβροντία άρθρων για «εμφύλιο», για «κύμα διαγραφών», για «δελφίνους», για «κόντρες και αντεγκλήσεις». Φυσικά, ούτε λόγος για παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο, ρεπορτάζ από τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ή πρόσκληση σε εκπρόσωπο του ΚΚΕ για να παρουσιάσει τις θέσεις του Κόμματος. Ο «πόνος» για το ΚΚΕ δεν τους έπιασε επειδή τάχα θέλουν να ενημερώσουν το λαό, αλλά γιατί θέλουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ και δε διστάζουν να παίζουν την ίδια κασέτα κάθε μέρα, είτε ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις ομιλίες των στελεχών του ΚΚΕ σε κομματικές εκδηλώσεις, είτε – όπως ο διαβόητος Φώτης Παπούλιας της Εφημερίδας των Συντακτών – καταφεύγοντας σε γελοιότητες βγαλμένες από το κεφάλι τους.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στις σημερινές υπηρεσίες τους προς τα αφεντικά τους; «Μάλλον θα κερδίσει η Αλέκα στο ΚΚΕ, αλλά θα χυθεί αίμα» (aixmi.gr-Τάσος Παππάς), «Ένα ήταν το κόμμα» (Τα Νέα), «Κλιμακώνεται η σύγκρουση στο ΚΚΕ» (Αυγή), «Στα χαρακώματα πάλι το ΚΚΕ» (Δημοκρατία), «Μάχη χαρακωμάτων» (Εφημερίδα των Συντακτών), «Ετοιμάζουν εκκαθαρίσεις στον Περισσό» (paraskhnio.gr), «Ετοιμάζουν διαγραφές στο ΚΚΕ» (tvxs.gr), «Εσωκομματική χούντα από την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ» (spirospero.gr-ιστοσελίδα του Σπ. Καρατζαφέρη), «Οι δέκα μέρες που θα συγκλονίσουν το ΚΚΕ-Έρχεται διάσπαση» (ethnikismos.net – Portal της Χρυσής Αυγής)…

Λαζόπουλος: Στο Ριζοσπάστη τους αφήνουν και μιλάνε λίγο πριν τους αποκεφαλίσουν

«Ο Νίκος Μπογιόπουλος, ο οποίος εξέδωσε το βιβλίο αυτό που κάνει τεράστια επιτυχία «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε», επειδή το έκανε χωρίς έγκριση (απ’ ότι διάβαζα στην εφημερίδα σήμερα) της κυρίας Παπαρήγα, τον κόψαν και δεν τον στέλνουν πουθενά, «εθνικοποίηση»…στο Ριζοσπάστη βέβαια τους αφήνουν και μιλάνε λίγο πριν τους αποκεφαλίσουν…» κλπ. κλπ.

Όταν δεν υπάρχει κάτι και το δημιουργείς μόνο και μόνο για να συκοφαντήσεις με δημιουργημένες εντυπώσεις, αποκαλύπτεις ταυτόχρονα πως έχεις στηθεί για να κάνεις αυτή τη δουλειά.
Η σάτιρα είναι καλή και στην πολιτική. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε να πούμε πως «η σάτιρα έχει όρια», όμως όρια έχει το στήσιμο, το κακό γούστο και η φτηνή κατασκευή.

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Αλ. Παπαρήγα: Χρειάζεται μεγαλύτερο πνεύμα ανησυχίας, που ανεβάζει το πείσμα και τη μαχητικότητα


Ξεκινώντας την παρέμβασή της στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μάρτη 2013 στη Αθήνα, η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε το υψηλό επίπεδο της συζήτησης, με ουσιαστικές ομιλίες, κάτω από το φως οπωσδήποτε των θέσεων και του προγραμματικού συνεδρίου, αλλά και σε σύνδεση με την πείρα της οργάνωσης.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Εκφράστηκε μαχητικό πνεύμα στη Συνδιάσκεψη και χρειάζεται, εν γνώσει όμως της συνθετότητας και των δυσκολιών της κατάστασης. Χωρίς να αντικειμενικοποιήσουμε τις δυσκολίες. O συσχετισμός είναι αρνητικός κι αυτή τη στιγμή το κίνημα δε δείχνει να είναι σε διάθεση ανάκαμψης. Μπορεί να έχεις ξεσπάσματα, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Υποκειμενικά εμείς το θέλουμε, αλλά ωστόσο, σύντροφοι, ο υποκειμενικός παράγοντας, το Κόμμα, πρέπει να γίνει μαχητικός και ικανός εν γνώσει των δυσκολιών.

Σε ρόλο καταστολής διαδηλώσεων, μονάδα του Στρατού (ΦΩΤΟ- VIDEO)


Η κινητοποίηση των εργαζόμενων Σκαραμαγκά, της Τρίτης, έφερε στο προσκήνιο την εφαρμογή του δόγματος χρήσης των ενόπλων δυνάμεων σε ρόλο καταστολής διαδηλώσεων.
Πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν ζώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εντός του περιβόλου του υπουργείου, είχε αναπτυχθεί, λόχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, με ασπίδες, γκλομπ και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καταστολή πλήθους.
Η συγκεκριμένη εμφάνιση της μονάδας αυτής, αποτελεί την πρώτη «χρήση» της εναντίων εργαζομένων που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους και έρχεται να διαψεύσει όλα όσα έχουν ισχυριστεί κατά καιρούς οι ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για χρήση σε αποστολές εκτός συνόρων και σε περιπτώσεις επίθεσης στις βάσεις των ελληνικών κατοχικών δυνάμεων.
Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία έχει δημιουργηθεί προκειμένου να συμμετάσχει στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι η Ταξιαρχία, η οποία έχει εκπαιδευτεί για αποστολές εντός πόλεων. Είναι η μονάδα, που είχε συμμετάσχει στην άσκηση καταστολής πλήθους «Καλλίμαχος», με τη χρήση τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων

Οι ΚΚΕδολόγοι λυσσομανούν ξανά

Αφρίζουν οι ΚΚΕδολόγοι καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το 19ο Συνέδριο. Καμιά έκπληξη. Έτσι έκαναν και στο 18ο και στα προηγούμενα. Και πάλι θα έχουν πολύ σοβαρούς λόγους... Ποιους; Ένα βασικό: Τους έχει πιάσει ο πόνος για την πρόοδο του ΚΚΕ... Μ' αυτή την αγωνία κοιμούνται και ξυπνούν...

Πρωτοπόροι ξανά στην επιχείρηση συκοφάντησης, στρέβλωσης, επίθεσης ο Λ. Σταυρόπουλος του ΒΗΜΑΤΟΣ, ο γνωστός για τη «σοβαρότητα» και την «αξιοπιστία» του Φ. Παπούλιας, πρώην της «Ελευθεροτυπίας» και νυν της «Εφημερίδας των Συντακτών» (που έχει γράψει τα χίλια μύρια ψέματα για το ΚΚΕ), η ΑΥΓΗ και άλλοι. Στόχος τους, να ανταποκριθούν στο «υψηλό» καθήκον να εξαντλήσουν τα όποια περιθώρια παρέμβασης στο εσωτερικό του ΚΚΕ, να συκοφαντήσουν τις θέσεις, τις διαδικασίες του Κόμματος στους φίλους του, στους εργαζόμενους και το λαό.

Πάτρα: Άμεση παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων για λαϊκή οικογένεια με σοβαρό πρόβλημα υγείας


Σε κινητοποίηση προχώρησαν το πρωί της Τρίτης το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και ηΓραμματεία του ΠΑΜΕ για τοοξύτατο πρόβλημα υγείας της οικογένειας του Νίκου Μπουλκουτζή, ξυλουργού από την Πάτρα.
Η 28χρονη κόρη του πάσχει εδώ και 21 χρόνια από μία σπάνια πάθηση, λόγω της οποίας έχει υποστεί γαστροστομία. Η ασθενής, που είναι τετραπληγική και χρειάζεται ειδικές τροφές και συσκευές λήψης φαρμάκων, τον τελευταίο μήνα δεν έχει πρόσβαση σε βασικά είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των περικοπών και των αντιλαϊκών μέτρων που έχει επιβάλει η τρικομματική κυβέρνηση και η ΕΕ.

Guardian: «Ελληνες εφοπλιστές χρηματοδοτούν τη Χρυσή Αυγή»

Πολλά ερωτηματικά γεννιούνται από δημοσίευμα της «Guardian» σύμφωνα με το οποίο η Χρυσή Αυγή χρηματοδοτείται από Έλληνες εφοπλιστές και γι’ αυτό διαθέτει τη δυνατότητα να ανοίγει δεκάδες γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η εγχώρια επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος στρέφει τις πολιτικές της φιλοδοξίες σε επέκταση όπου υπάρχουν Έλληνες, επιδιώκοντας να δημιουργήσει «κύτταρα» σε κάθε γωνιά του κόσμου. 

Σήμερα στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με θέμα: «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» συζητείται σήμερα το μεσημέρι (14.00) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στη Βουλή εκκρεμεί ακόμα η Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία για να συζητηθεί στην Ολομέλεια η Πρόταση Νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ που συζητείται σήμερα στην επιτροπή: «Στην πρόταση νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.

 Ν. Σοφιανός στο MEGA: Η αντίθεση στην ΕΕ να αποκτήσει πολιτικά, ταξικά χαρακτηριστικά


Δε χωράει παρανόηση

Από την πρώτη στιγμή των μνημονίων, πριν από τις εκλογές, μετά τις εκλογές, τώρα με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, αρκετοί μιλούν για «ειδικές συνθήκες» τις οποίες διέρχεται η Ελλάδα.
Λόγω αυτών των «ειδικών συνθηκών», λένε, πρέπει να καθοριστεί και να επανακαθοριστεί η στάση των κομμάτων τόσο απέναντι στα πράγματα, όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις.
Το παιχνίδι αυτό παίχτηκε σε μεγάλο βαθμό από το ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά (και όχι μόνο) καταδημαγώγησε με τα περί «συνεργασίας με το ΚΚΕ», για να καταλήξει μετεκλογικά να οικοδομεί «κοινό τόπο» με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τον Ομπάμα και τους καπιταλιστές - «επενδυτές» (πλην «Πειρατών»...).
Αλλά ας δούμε ποιες είναι αυτές οι «ειδικές συνθήκες» και τι πραγματικά επιβεβαιώνουν:
*
Διαπίστωση πρώτη: Η βαρβαρότητα που με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια εξαπλώνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο, είναι το αποτέλεσμα της κρίσης.
Αλλά αυτή η κρίση έχει όνομα, έχει αιτία και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Πρόκειται για βαθιά και παρατεταμένη
καπιταλιστική κρίση.

Αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου

Του
Παναγιώτη ΜΕΝΤΡΕΚΑ
Στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου δημοσιεύτηκαν άρθρα που ασκούν αυστηρή κριτική στις αδυναμίες, στα κενά και στα λάθη του ΚΚΕ με στόχο να αντιμετωπιστούν, ώστε να εκπληρωθούν καλύτερα οι βασικές κεντρικές επιλογές του Κόμματος. Υπάρχουν και άρθρα που κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αξιοποιούν τις αδυναμίες, τις παραλείψεις, τα κενά για να επιτεθούν, να υπονομεύσουν τις Θέσεις και τη στρατηγική, τις νέες επεξεργασίες του ΚΚΕ.
Ορισμένα όμως άρθρα, των λεγόμενων από τον αστικό Τύπο «επώνυμων» πρώην στελεχών και ορισμένων δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη», ξεπερνούν κατά πολύ και αυτή τη δεύτερη κατηγορία. Πατούν σε άθλια ψέματα και αξιοποιούν συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις που εκτόξευσαν κατά του Κόμματος οι ανώνυμοι φραξιονιστές του διαδικτύου και οι ταξικοί πολιτικοί μας αντίπαλοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν άρθρα που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Θωρακίζουμε το Κόμμα μας, το ΚΚΕ

Ανοιχτή επίθεση στο ΚΚΕ επιχειρεί ο αστικός Τύπος, με αφορμή την προσυνεδριακή διαδικασία. Αξιοποιώντας ορισμένα από τα κείμενα που γράφτηκαν στον Προσυνεδριακό Διάλογο, παρουσιάζουν το Κόμμα σε «κατάσταση εμφυλίου πολέμου», μιλάνε για «αμφισβήτηση της ηγεσίας απο τα μέλη». Θέλουν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι η στρατηγική του ΚΚΕ, όπως εκφράζεται και στις Θέσεις για το Συνέδριο, είναι αντικείμενο αρνητικής κριτικής και ασυμφωνίας από τα μέλη του ΚΚΕ, τα οποία χυδαία και ανυπόστατα προσπαθούν να αντιπαραθέσουν στην καθοδήγηση του Κόμματος. Παρά το γεγονός ότι για την επίθεση αξιοποιούνται τα γραπτά ορισμένων από τα μέλη και τους άσπονδους φίλους του ΚΚΕ, ακόμα και δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη», η εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Θ. Παφίλης: Ανήθικος ο ισχυρισμός ότι το ΚΚΕ δεν παλεύει για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων (VIDEO)

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για «μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας»

Η πρόταση νόμου τηςΚοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με θέμα: «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» συζητείται το μεσημέρι της Τρίτης (14.00) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Στην πρόταση νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.

ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

Επίκαιρο όσο ποτέ το πανό στη Σχολή Τοπογράφων του ΕΜΠ, το οποίο δημιουργήθηκε με την εθελοντική δουλειά φοιτητών που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και αναρτήθηκε σήμερα στην είσοδο του τμήματος.

Αποτυπώνει ξεκάθαρα τομήνυμα που στέλνουν οι φοιτητές με τους αγώνες τους και θα στείλουν για άλλη μια φορά στις φοιτητικές εκλογέςπου θα πραγματοποιηθούν στις 17 Απρίλη.

Η Διαμάντω Μανωλάκου στo πρωινό o του ΑΝΤ1 (Video)

Ποταμιά Θάσου: Eδιωξαν μέλη της Χρυσής Αυγής!

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μια ομάδα περίπου 15 μελών της Χρυσής Αυγής έδιωξαν από το χωριό τους, την Ποταμιά Θάσου, οι κάτοικοι το απόγευμα της Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι οι χρυσαυγίτες ήθελαν να μοιράσουν τρόφιμα σε οικονομικά αδύναμους κατοίκους, ωστόσο κάτω από την αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων η διανομή δεν άρχισε ποτέ κι η Χρυσή Αυγή υπό την προστασία αστυνομικών αποχώρησε.

Τη συντεταγμένη και αποφασιστική απάντηση των κατοίκων της Ποταμιάς χαιρετίζει η Αχτιδική Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ.

Ο Θοδωρής Χιώνης στον ΣΚΑΙ (Video)


Δεν συγκίνησε η κουταλοκατσαρόλα...


Με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια», επέστρεψαν οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος θέλοντας να πάρουν τη σκυτάλη από τους Πορτογάλους. Ωστόσο το νέο αυτό ραντεβού μοιάζει απλώς με μια μελαγχολική ανάμνηση του «ένδοξου» παρελθόντος ενός κινήματος που μοιάζει να έχει χάσει την πυξίδα του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για λίγο περισσότερα από 700 άτομα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για «μαζική συμμετοχή» που έγινε τις τελευταίες ημέρες μέσω Facebook.

H κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τις συγκεντρώσεις του Μαΐου 2011 που είχαν αλλάξει την εικόνα της πόλης και είχαν κάνει τους πάντες να μιλούν για κίνημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία ήταν ανοιχτοί για την κίνηση των αυτοκινήτων με εξαίρεση τη λεωφ. Αμαλίας. Μάλιστα νωρίς το βράδυ υπήρξε μικροένταση μεταξύ των συγκεντρωθέντων και των δυνάμεων των ΜΑΤ, όταν τα τελευταία επιχείρησαν να απωθήσουν τους «αγανακτισμένους» από το οδόστρωμα μπροστά από τη Βουλή.

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα «RealNews»

«Ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς η κρίση και οι αντιθέσεις βαθαίνουν στην Ευρωζώνη, αλλά το ζήτημα είναι να σφραγίσει τις εξελίξεις ο λαός και όχι να είναι θύμα των αντιθέσεων της πλουτοκρατίας». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της, σήμερα, Κυριακή 31 Μάρτη, στην εφημερίδα  «RealNews» και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου.
Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη. 
Κυρία Παπαρήγα, μιλάτε για ένα νέο σχέδιο Ανάν. Πού στηρίζετε τις εκτιμήσεις σας; Και το σχέδιο αυτό θα εντάσσεται σε γενικότερες αλλαγές στο στάτους της περιοχής, ακόμα και σε αλλαγές συνόρων;
«Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το "σχέδιο Ανάν" υποστηρίχθηκε από πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που πρωταγωνιστούν στη σημερινή κυβέρνηση. Οι κατοπινές επιλογές της αστικής τάξης της Κύπρου δημιουργούν έδαφος για να καμφθεί η τότε στάση του κυπριακού λαού υπέρ του "όχι". Η αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, η εξειδίκευση τους με το μνημόνιο, η προετοιμασία εισόδου στο Νατοϊκό "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" αλλά και η επιλογή ανάδειξης της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο, ανοίγουν το δρόμο σ’ αυτή την εξέλιξη. ΗΠΑ, Ισραήλ και πρόσφατα η Ρωσία προχωρούν σε υποδείξεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού με τρόπο που να διευκολύνει τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή. Η κατάσταση επιδεινώνεται μετά τη φανερή προσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για την προώθηση ενός νέου και χειρότερου "σχεδίου Ανάν" ή defacto διχοτόμηση».