Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο - Σχόλιο του ΚΚΕ

Πίσω από τις προσδοκίες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κρύβονται επιμελώς τα μνημόνια διαρκείας και η γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ που θα συνεχίσουν να αποτελούν θηλιά για το λαό.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στα παζάρια για τη μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους και θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο.
Η συνάντηση θα είναι εφ' όλης της ύλης και σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός θα θέσει και ζητήματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως οι φοροελαφρύνσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Για τον ίδιο λόγο, της επιπλέον στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, θέλει να μειωθεί το κρατικό χρέος και να μην υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση.
«Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου. Εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας», δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακοπεί η σύμβαση με το ΔΝΤ, τασσόμενος υπέρ των ευρωενωσιακών μηχανισμών εποπτείας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ». Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στην καρδιά της ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα».
Η συμμετοχή της ΕΕ στο ελληνικό πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2014, ενώ του ΔΝΤ λήγει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Χαμηλώνει τον πήχη η γερμανική κυβέρνηση
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις στη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλης, απένειμε εύσημα για τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλά δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει εάν χρειάζεται ή όχι νέο πρόγραμμα.
Το ΚΚΕ για τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ
Σε σχόλιο για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Τα μνημόνια διαρκείας, οι μηχανισμοί εποπτείας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΕ, καθώς και οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν, με τη σημερινή τους μορφή. Αυτήν την αλήθεια κρύβουν από το λαό τόσο η συγκυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου