Με ξεκάθαρο στόχο την επανασυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω αναφορών στον Κ. Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε ο ομιλία τουΑντώνη Σαμαρά στη - δεύτερη - φιέστα για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Το άνοιγμα στα «μεσαία» στελέχη και ψηφοφόρους της, όσους αδρανοποιήθηκαν ή απομακρύνθηκαν ή απορροφήθηκαν σε άλλους χώρους το προηγούμενο διάστημα, εξυπηρέτησε εξάλλου, και η παρουσία νυν και πρώην στελεχών των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, όπως ο Θ. Ρουσόπουλος, η Ντ. Μπακογιάννη, ο Κ. Μητσοτάκης, οΣτ. Δήμας και ο Δ. Αβραμόπουλος.
Ο Αντ, Σαμαράς, παρουσίασε τη ΝΔ «ως τον κύριο πυλώνα σταθερότητας», ταγμένο στην «ανταγωνιστικότητα» και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, αναγκαία συνθήκη τα παραπάνω προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων στις σύγχρονες συνθήκες. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο «νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι «αλλά το κρίσιμο από δω και μπρος είναι οι μεταρρυθμίσεις. Που έχουν ήδη αρχίσει, έχουν δώσει τα πρώτα αποτελέσματα, θα προχωρήσουν πολύ περισσότερο. Όχι γιατί μας το "απαιτούν" οι δανειστές μας. Αλλά γιατί το θέλουμε εμείς! Γιατί έπρεπε να τις είχαμε κάνει εδώ και χρόνια!».

Ο Αντ. Σαμαράς έδωσε διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του ότι η ΝΔ μπορεί, για ακόμα μια φορά, να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους. Επιβεβαίωσε ότι ο ευρωμονόδρομος αποτελεί κεντρική επιλογή των κυρίαρχων τμημάτων του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, ενώ παρουσίασε την ΝΔ και ως θεματοφύλακα της πρόσδεσης της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Στην μάχη αυτή η παράταξη θα έχει δίπλα της και την Ευρώπη και την υπερατλαντική Σύμμαχο. Όχι μόνο γιατί οι δυνατοί οφείλουν να είναι και δίκαιοι. Αλλά κυρίως, γιατί οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει και στον πιο δύσπιστο, ότι η οικονομία μας μπορεί και θα βρει σύντομα τους ρυθμούς μιας υγιούς ανάπτυξης, χωρίς την ανάγκη νέων δανεικών», είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.
Ταυτόχρονα, θέλοντας να συντηρήσει τον αποπροσανατολισμό του λαού, ο Αντ. Σαμαράς αναπαρήγαγε την άσφαιρη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κάποιοι φόρεσαν σταυρό χριστιανού και κοστούμι Ευρωπαίου». «Δεν θα παίξουμε τώρα με λατινοαμερικάνικους πειραματισμούς και τριτοκοσμικά πειράματα», συνέχισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο σήριαλ της τρομοϋστερίας, με δεδομένο -όπως είπε- ότι σχεδίαζαν «ένα αληθινό έγκλημα, να χτυπήσουν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας». Εμείς τους συλλαμβάνουμε, δεν τους αφήνουμε ελεύθερους με δικονομικά τερτίπια, συμπλήρωσε.