Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Κυβερνητικό σχέδιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Πρεμούρα» για είσπραξη των «οφειλών» του λαού από τα χαράτσια

«Καρμπόν» οι ρυθμίσεις που παζαρεύει η συγκυβέρνηση και το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η επιμήκυνση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, η μείωση των προβλεπόμενων προστίμων και προσαυξήσεων για τις οφειλές των νοικοκυριών, η άρση του μέτρου της ποινικής δίωξης για οφειλέτες που δεν είναι φοροφυγάδες συγκαταλέγονται στις ρυθμίσεις που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών. Η πρεμούρα τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να καταφέρουν να βάλουν στο χέρι το όποιο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, που ήδη βρίσκεται στα «συρτάρια» του υπουργείου Οικονομικών, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίπου 70 δισ. ευρώ), εισπράξιμο θεωρείται σήμερα το 20%, δηλαδή περίπου 14 - 15 δισ. ευρώ. Στα λαϊκά νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας θα επικεντρωθεί, το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε ότι τα «πρόστιμα δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά», ότι «σε δύσκολες εποχές καλό είναι να υπάρχουν μικρά πρόστιμα για να υπάρχει και είσπραξη και δυνατότητα από το φορολογούμενο να τα πληρώσει». Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η παραπέρα διόγκωση των κρατικών εσόδων και των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα διευρύνουν τις δυνατότητες κρατικών ενισχύσεων στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών:
-- Προετοιμάζονται οι νέες ρυθμίσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να φτάσουν στις 100 μηνιαίες δόσεις.
-- Ταυτόχρονα θα δοθούν «εκπτώσεις» επί των προβλεπόμενων σήμερα προστίμων και προσαυξήσεων, που θα κλιμακώνονται από 30% μέχρι και 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη.
-- Αίρεται το μέτρο της ποινικής δίωξης για οφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των φόρων και ταυτόχρονα δεν ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
-- Εξετάζεται η δημιουργία «ενδιάμεσου ανεξάρτητου φορέα», στον οποίο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής, πριν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.
-- Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα εντείνει τις προσπάθειες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων «μεγάλου πλούτου», με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της ηλεκτρονικής αναγγελίας πλειστηριασμών ακινήτων και τυχόν άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου