Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σε δύο «δόσεις» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σε δύο «δόσεις» θα οριστικοποιηθούν τα νέα σκληρά μέτρα που απασχολούν τα παζάρια της κυβέρνησης με την τρόικα. 
Το βράδυ της Τετάρτης το οικονομικό επιτελείο είχε τηλεδιάσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα, ενώ ήδη έχουν φτάσει τα τεχνικά κλιμάκια. Η πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτέμβρη.
Η πρώτη επίσκεψη της τρόικας θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες και θα αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Ασφαλιστικό, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών.

Η Ελλάδα συμμετέχει και στρατιωτικά στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ - Συρία

Απόφαση αποστολής πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, με πρόσχημα τη δράση των «τζιχαντιστών». Η συμμετοχή αυτή περιλαμβάνει πλέον και στρατιωτικό σκέλος, εφόσον πλέον αφορά και την αποστολή πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «περί συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή συμμαχία κατά του "Ισλαμικού Κράτους" (ISIS)» τονίζεται:
«Η Ελλάδα χαιρέτησε τη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS, στην οποία μετέχει πολιτικά, μέσω της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, και σε στρατιωτικό επίπεδο - μετά και από σχετική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ειδικότερα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας - με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις».
Από πλευράς ΓΕΕΘΑ, ατύπως διευκρινίζεται ότι η πρότασή του αφορά αποστολή κατασχεθέντων στην Ελλάδα φορτίων πυρομαχικών για όπλα ανατολικού τύπου (βλ. τυφέκια Καλάσνικοφ), καθώς τέτοιου είδους οπλισμό φέρουν οι κουρδικές δυνάμεις. Οτι από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει κάτι άλλο να σταλεί, τουλάχιστον προσώρας, καθώς δεν είναι συμβατά τα πυρομαχικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα όπλα των Κούρδων.
Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αποστολή τέτοιων φορτίων, ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται μέχρι στιγμής σε πρώιμο στάδιο, σημειώνοντας ότι η αποστολή πυρομαχικών από τη μια χώρα στην άλλη είναι διαδικασία πολύπλοκη, για την οποία απαιτείται πρώτα μια σειρά νομικών ενεργειών.

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τετρασέλιδη ανακοίνωση του ΚΚΕ: Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη, τώρα ισχυρό ΚΚΕ

«Δεν αντέχουμε - Δεν μπορούμε άλλο να ζούμε με ψίχουλα!
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και την ανέχεια!
Αρκετά ματώσαμε για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου!»
Τα παραπάνω τονίζονται στην τετρασέλιδη ανακοίνωση του ΚΚΕ, και επισημαίνεται:
«ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΛΑΟΣ
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ,
ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ!
ΚΚΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΔΥΝΑΜΗ, ΕΛΠΙΔΑ»
Αναφέρεται επίσης πως:
«Ο δρόμος που ακολουθούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδηγεί στην ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του λαού, δεν ανακόπτει την πορεία επιδείνωσης του εισοδήματος και των άλλων δικαιωμάτων για τη λαϊκή πλειοψηφία».

ΚΚΕ: Σχόλιο για την τροπολογία της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε σχόλιο για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ τουΚΚΕ τονίζει:
«Η κυβερνητική τροπολογία για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί κοροϊδία για το λαό… Αφού ο φόρος έχει πολλαπλασιαστεί από το 2010, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να εκτιναχθεί και χιλιάδες οικογένειες να παγώσουν, τώρα η κυβέρνηση με την τροπολογία μειώνει την τιμή του πετρελαίου μόλις κατά 11 λεπτά το λίτρο! Μοναδική λύση για το λαό αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ για τον κατώτερο μισθό - Σχόλιο του ΠΑΜΕ

Από τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια
«Νερό στο μύλο των κερδών του κεφαλαίου» ρίχνει για μια ακόμη φορά συνειδητά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με τις δηλώσεις του, απαντώντας σε ερώτημα για το αν πρέπει οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό να είναι ελεύθερες ή με νομοθετική παρέμβαση.
Μετά το θόρυβο που προκάλεσε το απόσπασμα της δήλωσής του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανήλθε παραθέτοντας ολόκληρη τη δήλωση που έκανε για το θέμα σε συνάντηση του προεδρείου με τον υπουργό Ανάπτυξης για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη, σχολιάζοντας ότι πρόκειται περί «προβοκάτσιας» και «παρερμηνείας» των δηλώσεών του.
Όπως και να έχει πάντως, η αγωνία του προέδρου της ΓΣΕΕ για το θέμα είναι ο κίνδυνος καταστροφής της παραγωγικής διαδικασίας. Δηλαδή στέλνει σαφέστατο μήνυμα ότι είναι μονόδρομος τα κέρδη του κεφαλαίου να προϋποθέτουν τον ενταφιασμό μισθών, συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων, γεγονός για το οποίο ήδη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει βάλει το χέρι της, μέσα από τα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου και των συμβάσεων που υπέγραψε.

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο - Σχόλιο του ΚΚΕ

Πίσω από τις προσδοκίες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κρύβονται επιμελώς τα μνημόνια διαρκείας και η γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ που θα συνεχίσουν να αποτελούν θηλιά για το λαό.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στα παζάρια για τη μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους και θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο.
Η συνάντηση θα είναι εφ' όλης της ύλης και σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός θα θέσει και ζητήματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως οι φοροελαφρύνσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Για τον ίδιο λόγο, της επιπλέον στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, θέλει να μειωθεί το κρατικό χρέος και να μην υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση.
«Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου. Εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας», δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακοπεί η σύμβαση με το ΔΝΤ, τασσόμενος υπέρ των ευρωενωσιακών μηχανισμών εποπτείας.

ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ

Σε σχόλιο για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Τα μνημόνια διαρκείας, οι μηχανισμοί εποπτείας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΕ, καθώς και οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν, με τη σημερινή τους μορφή. Αυτή την αλήθεια κρύβουν από το λαό τόσο η συγκυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου».