Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στο ρ/σ «ΒΗΜΑ FM»

Νέα Δημοκρατία: Συνεχίζονται οι φιέστες επανασυσπείρωσης

Συνεχίζονται οι φιέστες της ΝΔ με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Εκδηλώσεις που αξιοποιεί η ηγεσία του κόμματος για να απευθύνει κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε «μεσαία» στελέχη και ψηφοφόρους της, όσους αδρανοποιήθηκαν ή απομακρύνθηκαν ή απορροφήθηκαν σε άλλους χώρους το προηγούμενο διάστημα.
Όπως επίσης και για να επιχειρήσει «αμφίπλευρη διεύρυνση», προσελκύοντας ψηφοφόρους και από άλλα «ακροατήρια», με κάλυψη όλου του φάσματος από την «παραδοσιακή Δεξιά» έως το «μεταρρυθμιστικό Κέντρο», όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στελέχη της Συγγρού, που έχουν πάντα κατά νου τις πρόωρες εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την πρώτη φιέστα που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στη Χαλκιδική, αύριο προγραμματίζεται αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα, με ομιλία του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και θέμα: «Νέα Δημοκρατία: 40 χρόνια για την Ελλάδα».

Παρέμβαση της Λ. Ράζου στο «Σταρ» (VIDEO)

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για επαναφορά κατώτερου μισθού, 13ου - 14ου μισθού και σύνταξης και για τις ΣΣΕ

Πρόταση νόμου για τηνεπαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού, ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεωνκατέθεσε σύσσωμη ηΚοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Ολόκληρη η πρόταση νόμου έχει ως εξής:
«Αιτιολογική Έκθεση
Α’ Επί της αρχής.
Τα μέτρα των τελευταίων ετών που επηρέασαν άμεσα και έμμεσα και τους μισθούς, το λαϊκό εισόδημα, επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Είναι μέτρα που στηρίζουν τον κεντρικό πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ, ώστε να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αμείλικτα καθώς αποτυπώνουν την επιδείνωση στη ζωή της εργατικής οικογένειας. Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού επιβιώνει με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 30% των μισθωτών παίρνει μισθό κάτω από τα 600 ευρώ μεικτά. Την ίδια στιγμή, το 60% των εργαζομένων έχει μισθούς κάτω των 1.100 ευρώ μεικτά. Οι πιο χαμηλοί μισθοί κυριαρχούν στις νεότερες ηλικίες. Ένας στους τέσσερις μισθωτούς εργάζεται με μερική απασχόληση. Παράλληλα καλπάζει η ανασφάλιστη "μαύρη" εργασία η οποία φτάνει στο 36% πανελλαδικά.
Η νομοθετική ρύθμιση μείωσης του κατώτατου μισθού, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι ατομικές συμβάσεις και οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από ενώσεις προσώπων, το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και τα κακοπληρωμένα προγράμματα, η άγρια φορολογία προώθησαν μια άνευ προηγουμένου άγρια λεηλασία στους μισθούς και το εργατικό εισόδημα.
Με τους νόμους του 2010 και τους άλλους που ακολούθησαν δόθηκε η δυνατότητα, με επιχειρησιακές ΣΣΕ, να ανατρέπονται εργασιακές σχέσεις και να επιβάλλεται η μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, κ.ά., παρακάμπτοντας αυτά που προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ, αλλά και τα όρια που προβλέπουν οι νόμοι για τις εργασιακές σχέσεις, ισχυροποιώντας τη δυνατότητα της εργοδοσίας να απασχολεί όσο θέλει, όποτε θέλει τους εργαζόμενους με μειωμένες αμοιβές.

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Οικονομικών 2/10/14

Εργαζόμενοι από αρκετά σωματεία, βρίσκονται έξω από το Υπουργείο Οικονομικών διαδηλώνοντας ενάντια σε κυβέρνηση και τρόικα που σήμερα αποφασίζουν νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα.   
Με συνθήματα όπως: «Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα κυβέρνηση και καπιταλιστές», «εργάτη πολέμα, τρόικα - κυβέρνηση σου πίνουνε το αίμα», «εμπρός λαέ ξεσηκωμός, σε αυτά τα μέτρα κανείς συμβιβασμός», οι εργαζόμενοι κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ βρίσκονται απέναντι από την είσοδο του Υπουργείου (Νίκης) και από την πάνω πλευρά (Σύνταγμα). Κρατούν πανό το οποίο καλεί στην κινητοποίηση της 4ης Οκτώβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.   
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τονίζει:
«Να μην τολμήσουν να αγγίξουν το ασφαλιστικό. Είναι αιτία πολέμου!
Να μη διανοηθούν να απελευθερώσουν τις απολύσεις. Ούτε να σκεφτούν να ακουμπήσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία. Κεφαλαιοκράτες και κυβέρνηση θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμαστούν για σκληρή αναμέτρηση.

Όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 4 Οκτώβρη σε κάθε πόλη.


Πρόκληση η απαλλαγή των εφοπλιστών ακόμα και από το 20ευρω!

Με τροπολογία που πέρασε χτες από τη Βουλή, η «οικειοθελής φορολόγηση» των εφοπλιστών μετατρέπεται σε «αέρα κοπανιστό»

Ψηφίστηκε χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, η προκλητική κυβερνητική τροπολογία με την οποία επί της ουσίας οι εφοπλιστές απαλλάσσονται ακόμα και από αυτό το ψίχουλο των 420 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν συμφωνήσει να καταβάλλουν ως «οικειοθελή φορολόγηση» σε βάθος 3ετίας. Υπέρ ψήφισαν 52 βουλευτές, κατά 36 και «παρών» ο Γρ. Ψαριανός.
Πιο συγκεκριμένα, στις 18/7/2013 είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ένα «συνυποσχετικό» με το οποίο οι εφοπλιστές εμφανίζονταν... ως εθνικοί ευεργέτες, επειδή συμφώνησαν να καταβάλουν «οικειοθελώς» το παραπάνω ποσό που αντιστοιχούσε σε... 20 ευρώ τη μέρα ανά μονάδα πλοίου! Το «συνυποσχετικό» επικυρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από τη Βουλή με κυβερνητική τροπολογία στο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ.
Το «πρόβλημα» ήταν ότι η τότε τροπολογία περιείχε τον όρο «υποχρεωτική» φορολογία... Τώρα η κυβέρνηση επανέρχεται και κατ' εντολή των εφοπλιστών αφενός «βγάζει από τη μέση» τον όρο «υποχρεωτική» και αφετέρουπαρατείνει το διάστημα καταβολής του δήθεν φόρου από τα 3 χρόνια στα 4!
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη Βουλή, εγκωμίασε τους εφοπλιστές «για την προσφορά τους» στην ελληνική κοινωνία, ενώ σημείωσε ότι η προηγούμενη διάταξη έχει «πρόβλημα συνταγματικότητας», αφού έρχεται σε αντίθεση με «το άρθρο 13 του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953, το οποίο εισήγαγε υπό συνταγματική προστασία ένα καθεστώς που πρώτη η Ελλάδα έφτιαξε για τη φορολόγηση των πλοίων βάσει των κόρων ολικής χωρητικότητας»!

Παρέμβαση της Χριστίνας Παναγιωτακοπούλου στην «ERT OPEN»

Κυβερνητικό σχέδιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Πρεμούρα» για είσπραξη των «οφειλών» του λαού από τα χαράτσια

«Καρμπόν» οι ρυθμίσεις που παζαρεύει η συγκυβέρνηση και το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η επιμήκυνση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, η μείωση των προβλεπόμενων προστίμων και προσαυξήσεων για τις οφειλές των νοικοκυριών, η άρση του μέτρου της ποινικής δίωξης για οφειλέτες που δεν είναι φοροφυγάδες συγκαταλέγονται στις ρυθμίσεις που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών. Η πρεμούρα τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να καταφέρουν να βάλουν στο χέρι το όποιο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, που ήδη βρίσκεται στα «συρτάρια» του υπουργείου Οικονομικών, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίπου 70 δισ. ευρώ), εισπράξιμο θεωρείται σήμερα το 20%, δηλαδή περίπου 14 - 15 δισ. ευρώ. Στα λαϊκά νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας θα επικεντρωθεί, το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε ότι τα «πρόστιμα δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά», ότι «σε δύσκολες εποχές καλό είναι να υπάρχουν μικρά πρόστιμα για να υπάρχει και είσπραξη και δυνατότητα από το φορολογούμενο να τα πληρώσει». Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η παραπέρα διόγκωση των κρατικών εσόδων και των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα διευρύνουν τις δυνατότητες κρατικών ενισχύσεων στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναγνωρίζει το σύνολο των χαρατσιών που φόρτωσαν στο λαό, επιβάλλει την πληρωμή τους!

«Αγωνία» για την πορεία των κρατικών εσόδων, στο στόχαστρο η «τσέπη» των λαϊκών νοικοκυριών


Στην πλήρη αποδοχή και αναγνώριση ολόκληρης της γκάμας των αντιλαϊκών φόρων και των βαριών χαρατσιών των προηγούμενων χρόνων και των δυσβάσταχτων χρεών που αυτά φόρτωσαν στις πλάτες του λαού προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή σχετικά με τις «ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι το πρώτο από αυτά που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του «κοστολογημένου» προγράμματος που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ (σήμερα θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας) και αποτελεί ένα σαφές δείγμα ότι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον οποίο είναι δεσμευμένος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.
Συγκεκριμένα, πέρα και πάνω από τις «αντιμνημονιακές» ρητορείες που χαρακτήρισαν και τις χτεσινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, αλλά και την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στο διά ταύτα, όπως φαίνεται και από τις διατάξεις του, αυτό που τους «κόφτει» είναι το πώς μέσα από την «επιμήκυνση» των δόσεων θα εισπραχτούν οι «οφειλές» που έχει φορτωθεί ο λαός από τα... «μνημονιακά» χαράτσια. Μάλιστα, ακριβώς στην είσπραξη «οφειλών» από εργατικά - λαϊκά στρώματα που δεν έχουν να πληρώσουν ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας: «Το άμεσο εκτιμώμενο όφελος από τη ρύθμιση χρεών και την έναρξη καταβολής δόσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε χρηματοδοτικά κενά από αναγκαίες δράσεις για την ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή των βαρών», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας. Θα πάρει δηλαδή από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους!

Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης...

Να προσδιορίσει θεσμό που θα διαδεχτεί την τρόικα, ζήτησε, με ερώτησή του, από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Αυτό δε, σχετικά με την πρόθεση της Κομισιόν να αντικαταστήσει την τρόικα με μια νέα δομή, βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ερώτηση έγινε μία μέρα μετά από την τοποθέτηση ανώτατου στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν «το τι θα γίνει μετά από την έξοδο από το μνημόνιο». Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην ερώτησή του και στις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο ότι πρέπει να αντικατασταθεί η τρόικα «με μια περισσότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένη δομή, βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Γ. Γκιόκα στον «REAL FM» για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Αποδέχεται με πρόταση νόμου τα μνημονιακά χαράτσια και προτείνει τρόπους είσπραξής τους

Πρόταση νόμου που συνιστά παραδοχή όλων των αντιλαϊκών επιπτώσεων που επέφεραν οι μνημονιακοί νόμοι και με κριτήριο την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας κατέθεσε στη Bουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιμνημονιακές κορόνες, αναγνωρίζει όλα τα χαράτσια διότι η στόχευση της κίνησής του, όπως εξηγεί σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, είναι τελικά η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών για το καλό της οικονομίας, λέγοντας: «Καταθέσαμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της». Γίνεται αντιληπτό πως στο επίκεντρο είναι η επανεκκίνηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, κάτι που καθιστά σαφές, λέγοντας επίσης πως «η ύφεση, πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα, διαλύει την οικονομία, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, εκτοξεύει την ανεργία, εξωθεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στη φτώχεια και την απόγνωση». Συνεπώς το πρόβλημα είναι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης -που ευθύνεται για την ανεργία και όχι το ίδιο το σύστημα- και η πρόταση νόμου υπηρετεί αυτήν τη σκοπιμότητα.
Μεταξύ άλλων στην πρόταση νόμου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προβλέπεται για τις επιχειρήσεις «η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη 20% του επίσημου ετησίου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές». Σκοπός -όπως αναφέρει- είναι «να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα και τα τρέχοντα χρέη, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να συντηρηθεί στα απολύτως αναγκαία επίπεδα ο επαγγελματίας και η οικογένειά του», δηλαδή να διασφαλισθούν κράτος και τράπεζες και ο επαγγελματίας να φυτοζωεί με απολύτως αναγκαία. Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται καμιά διαφοροποίηση μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: «Ευέλικτος» στην «ελάφρυνση» του χρέους προς όφελος των εγχώριων μονοπωλίων

 «Αντί για "κούρεμα" μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», λέει ο Γ. Δραγασάκης

Σε «σκληρούς αγώνες και ευρεία λαϊκή συμπαράταξη» καλεί το λαό ο Γ. Δραγασάκης για να «κερδηθούν» τα ψίχουλα που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Την «ευελιξία» του ΣΥΡΙΖΑ στους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, αρκεί αυτή να εξασφαλίζει την εξοικονόμηση των αναγκαίων κεφαλαίων για την παραπέρα στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, διαλαλεί ο υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews».
«Η τακτική και οι τεχνικές για την απομείωση ή την απόσβεση του συσσωρευμένου χρέους μπορούν να συζητηθούν» σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «αντί για "κούρεμα" μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί "παγωμένο" στα πλαίσια της ΕΚΤ». Προσθέτει ότι η εν λόγω πρόταση «είναι μία από τις πολλές» και έχει προταθεί από «πολλούς Ευρωπαίους οικονομολόγους και επιστημονικά ιδρύματα».
Επιβεβαιώνοντας ότι το σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, ο Γ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι ο στρατηγικός στόχος του κόμματός του περιέχει «τρία καθοριστικά στοιχεία: α) διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο, β) εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου, προκειμένου η μείωση του χρέους να γίνεται μέσω της μεγέθυνσης της οικονομίας και όχι από την άντληση του όποιου εσωτερικού πλεονάσματος και γ) ειδική αναπτυξιακή χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί για επενδύσεις». Με άλλα λόγια, τα κεφάλαια που θα προκύπτουν από τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» να μην κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των δανείων, αλλά στη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας των ντόπιων μονοπωλίων.

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Τροπολογία του ΚΚΕ για την άμεση κατάργηση του ΕΦΚ - ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο

Τροπολογία για την άμεση κατάργηση του ΕΦΚ αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, κατέθεσε ηΚοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων».
Παρατίθεται το κείμενο της τροπολογίας:
«Αιτιολογική Έκθεση
Τον Οκτώβριο του 2012 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο Θέρμανσης και κίνησης.
Μια εξίσωση που πραγματοποιήθηκε στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο που επιτρέπει η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία (2003/96 ΕΚ).
Η εξίσωση αυτή σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου εκτίναξε την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας το απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια, η οποία εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισής της, έχει οδηγηθεί σε σημαντική επιδείνωση της θέσης της ώστε να μη μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσης, όπως της προστασίας από το ψύχος.

Μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Αναφορά από το ΚΚΕ στη Βουλή

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες για τα προϊόντα που έχουν πουλήσει το 2013, καταγγέλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΚυμίνωνΘεσσαλονίκης. Στην καταγγελία του, την οποία κατέθεσαν σε Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ε. Γερασιμίδου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός επισημαίνει πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν τα «τσουχτερά» κοστολόγια όσον αφορά τα εφόδια, τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και το πετρέλαιο, από τη μια και τις χαμηλότερες τιμές όλων των εποχών στα αγροτικά προϊόντα, τις δυσβάσταχτες εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και ΟΣΔΕ, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, από την άλλη. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ.

ΚΕΑΟ: 150.000 νέα ειδοποιητήρια προς οφειλέτες του ΟΑΕΕ - 78.552 φάκελοι στις Εφορίες

ΠΑΣΕΒΕ: Η 1η Οκτώβρη να γίνει Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης

Φωτό από πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ έξω από το ΚΕΑΟ
Στην «αίθουσα αναμονής» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών(ΚΕΑΟ) βρίσκονται περισσότεροι από 150.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη από 15.001 έως 59.999 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» του Σαββάτου. Το ύψος της οφειλής τους ανέρχεται στα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι 78.552 φάκελοι με μικροοφειλέτες αναμένεται να  «διαβιβαστούν» στις εφορίες. Συνολικά 151.923 φάκελοι περιλαμβάνονται στο δεύτερο κύμα οφειλετών που αναμένεται ο ΟΑΕΕ να στείλει για τα περαιτέρω στο ΚΕΑΟ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ 210.008 οφειλέτες εκ των οποίων 92.992 από τον ΟΑΕΕ, με συνολικές οφειλές 2,09 δισ. ευρώ.
Άλλοι 78.552 οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 153 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαν σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, να «διαβιβαστούν» στη Φορολογική Διοίκηση. Να σημειωθεί ότι, ο ΟΑΕΕ είχε στο χαρτοφυλάκιο των οφειλετών του τον Ιούλιο 391.647 οφειλέτες, με χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Αντώνης Σαμαράς: «Πυλώνας σταθερότητας» για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας η ΝΔ

Το ρόλο της Νέας Δημοκρατίας ως του βασικού πυλώνα στήριξης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, ξένης και ντόπιας, στο πλαίσιο της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας των τελευταίων δεκαετιών ανέδειξε ο Αντώνης Σαμαράς, σε εκδήλωση στη Χαλκιδική για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.
«Πυλώνας σταθερότητας»
Στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία, «υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους», ενώ αναφέρθηκε και στο «κοινωνικό πρόσωπό» της λέγοντας ότι έβαλε «πολύ γερά θεμέλια σε αυτό που ονομάζουμε Κοινωνική Δικαιοσύνη και κράτος Πρόνοιας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η ΝΔ πρωταγωνίστησε στην πρόσδεση της χώρας στο άρμα της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι αγωνίστηκε για το «ευρωπαϊκό μέλλον του τόπου».
Παράλληλα, παρουσίασε την ΝΔ «ως τον κύριο πυλώνα σταθερότητας» για την ανταγωνιστικότητα και τις μεταρρυθμίσεις που ευνοούν απόλυτα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, δρόμο στον οποίο δεσμεύτηκε ότι απρόσκοπτα θα συνεχίσει. Όπως είπε «παρά τις δοκιμασίες που περνάει, μένει όρθια, όταν όλα τα άλλα γύρω κλονίζονται. Και είναι ξανά η παράταξή μας, ο κύριος πυλώνας σταθερότητας για το σήμερα, η κύρια δύναμη που βγάζει τη χώρα από την κρίση τώρα, η κύρια δύναμη που φέρνει το αύριο της ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.»

Έρχονται νέα μέτρα «δημοσιονομικού» και «διαρθρωτικού» χαρακτήρα

Νέα επώδυνα μέτρα, τόσο σε «δημοσιονομικό» όσο και σε «διαρθρωτικό» επίπεδο, φέρνουν τα παζάρια της συγκυβέρνησης με την τρόικα.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ εκτιμούν σε 2 δισ. ευρώ το «δημοσιονομικό κενό» του 2015.
Τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και εξετάζουν τα στοιχεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό θα είναι βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στις 30 Σεπτέμβρη.
Το «δημοσιονομικό κενό» θα καλυφθεί είτε με τη λήψη νέων μέτρων είτε με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και τα δύο. Ήδη έχει αποφασιστεί να επεκταθεί η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» και το 2015. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να ληφθούν επιπλέον φοροεισπρακτικά μέτρα για να καλυφθούν οι «φοροελαφρύνσεις» - εμπαιγμός που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και τα μισθολόγια των ένστολων.

Σχόλιο του ΚΚΕ με αφορμή τη συζητηση περί «τέλους των μνημονίων»

Με αφορμή τη συζήτηση περί «τέλους των μνημονίων» που συνεχίζεται, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του σημειώνει τα εξής:
«Ακόμη και εάν το μνημόνιο τελειώσει με τη σημερινή του μορφή θα είναι εδώ οι δεκάδες εφαρμοστικοί του νόμοι, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση με την τρόικα, καθώς και τα μνημόνια διαρκούς επιτήρησης της ΕΕ. Αυτά χρειάζεται να βάλει ο λαός στο στόχαστρο της πάλης του, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγει και παλεύοντας για την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ του κεφαλαίου».

«Απογείωση» κατά 35,5% της δηλωμένης μερικής απασχόλησης μέσα σ' ένα χρόνο

Ραγδαίες και αρνητικές ανατροπές έχουν σημειωθεί στην αγορά εργασίας μέσα σ' ένα χρόνο, σύμφωνα με την Έκθεση απασχόλησης που δημοσίευσε το ΙΚΑ, την Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη, απόρροια των αντιλαϊκών νόμων και των αποφάσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε όφελος της εργοδοσίας. Η επιδείνωση προκύπτει και από την περαιτέρω ενίσχυση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους που υποχωρεί, αλλά και της μείωσης των μισθών, γεγονός που σηματοδοτεί την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και επόμενα «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών κερδών.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ Ιανουαρίου 2013 - Ιανουαρίου 2014, αυξήθηκε, εκτινάχθηκε καλύτερα, κατά 35,5% η μερική απασχόληση και μειώθηκε κατά 7,6% ο μέσος μισθός σε όλες τις επιχειρήσεις (κοινές και οικοδομοτεχνικές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιανουάριο του 2014, το 26% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν μερικής απασχόλησης, ενώ το 74% ήταν πλήρους απασχόλησης. Αντίθετα, τον Ιανουάριο του 2013, οι μερικώς απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα αποτελούσαν το 22% του συνόλου των απασχολούμενων του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι πλήρως απασχολούμενοι το 78%.

Ευ. Τσακαλώτος... «Μαργαριτάρια στο βυθό που 'ναι κρυμμένα»

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπάρχει κλάδος παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων που λειτουργεί υποκατάστατα στον κλάδο παραγωγής φρέσκων προϊόντων.
Από τούδε και στο εξής μαθαίνουμε ότι θα υπάρχει και φρέσκος τρόπος παραγωγής αυτός καθ' εαυτός. 
Αυτό μας διδάσκει ο καθηγητής οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαρυσήμαντο άρθρο του: «Οι ρίζες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή» στις 7 Σεπτέμβρη 2014. Στο εν λόγω άρθρο ο κ. καθηγητής μας πληροφορεί ότι «...το κυρίαρχο στοιχείο του προγράμματός μας απαντά στη θεμελιακή μαρξιστική ερώτηση: ποιός παράγει, με ποιόν τρόπο, και ποιός ωφελείται...». Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαμε κατάδυση στη βαθιά θάλασσα της μαρξιστικής σκέψης και ανάσυρση βαθυστόχαστων αναλύσεων όπως και επιχειρημάτων περί ανατροπής/κατάργησης του μπαγιάτικου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Φευ! Ματαίως! Ο κ. καθηγητής μας πληροφορεί ότι «...θέλουμε... σε αντίθεση με την απόλυτη κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα... μια επέκταση... διαφόρων μορφών οργάνωσης, όπως η αλληλέγγυα... κοινωνική οικονομία... (γιατί)... απαντά στο ζήτημα της παραγωγής με ένα φρέσκο τρόπο...».
Στην ερώτηση ότι απλή αντίθεση στον ιδιωτικό τομέα δε σημαίνει και κατάργησή του και ότι αντίθεση στην απόλυτη κυριαρχία του συνεπάγεται τη σχετική αποδοχή του, ο κ. καθηγητής βρήκε την απάντηση στην αποκάλυψη ενός τρόπου για να παραβλέψει, να αγνοήσει, να εξαφανίσει, ως δια μαγείας, τον ιδιωτικό τομέα. 

Βίντεο από την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ