Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά. Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Βίντεο της ΚΝΕ : "Πάλι μια απ' τα ίδια;"Ένα νέο χιουμοριστικό σποτ, ανέβασε η ΚΝΕ στο διαδίκτυο. «Καμιά κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και του συστήματος της κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις δικές μας ανάγκες» σημειώνει η ΚΝΕ, στο σποτ, τονίζοντας ότι «Παλεύουμε για την ζωή που μας αξίζει, με δυνατό ΚΚΕ παντού! Για τις δικές μας ανάγκες, τη δικιά μας ζωή, το δικό μας μέλλον».

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Βουλή: Συζήτηση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων - Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ

«Το σακίδιο …άνοιξε»

Το σακίδιο του αρχηγού του Ποταμιού άνοιξε, αποκαλύπτοντας όλο το ...θησαυρό του, στην τηλεοπτική εκπομπή στον «ΕΝΙΚΟ», όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης... «έσπασε το κατεστημένο» απαντώντας όρθιος, παπαγαλίζοντας, όμως, αντιδραστικές θέσεις, χιλιοειπωμένες, λίγο - πολύ, από όλες τις αστικές δυνάμεις.
Ας σταχυολογήσουμε ενδεικτικά:
- Υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ... 
- Από τη θέση του μπαλαντέρ, το Ποτάμι πιάνει στασίδι για κυβερνητικός εταίρος διαθέσιμος για συνεργασίες με τον έναν ή τον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, αφού «ο κόσμος θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας», αλλά δεν πρόκειται να μπει σε κυβέρνηση με «σταλινικούς και ακροδεξιούς», - να τη και η αντιεπιστημονική «θεωρία των δυο άκρων» - πιστεύοντας σε μια «συμμαχία του καλού» για τη σωτηρία του τόπου.
- Η επιλογή του για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαρτάται απόλυτα από το πρόσωπο που θα προταθεί, αν είναι ένας «κοσμοπολίτης», που «τιμά τη χώρα», καθώς έχει βαρεθεί να βλέπει να ζητούν λύσεις από τους συνταξιούχους της πολιτικής.

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συζήτηση γύρω από την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ

Σε σχόλιό του για τη συζήτηση γύρω από την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕαναφέρει:
«Για τον ελληνικό λαό είναι αδιάφορο αν τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή αποκλειστικά μέσω των μηχανισμών επιτήρησης, που έχει συγκροτήσει η ΕΕ για όλα τα κράτη – μέλη. Το ΚΚΕ τονίζει ότι «τέλος» των μνημονίων, για το λαό, σημαίνει μόνο κατάργηση των δεκάδων μνημονιακών νόμων και ανάκτηση των απωλειών απ’ τα χρόνια της κρίσης. Αυτό πρέπει να είναι το περιεχόμενο της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και σε όσους αποδέχονται τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την έδρα και το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»: Εγγυάται χαμοζωή και ανακύκλωση της φτώχειας

Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015, που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν αποτελεί μόνο ένα πέπλο συγκάλυψης της ακραίας φτώχειας, αλλά και μηχανισμό για νέες περικοπές στα υποτυπώδη κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει. 
Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα παρουσιαστεί επίσημα την Τρίτη στο Ζάππειο από τον πρωθυπουργό. Σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από το νέο έτος, η εφαρμογή του θα γενικευθεί σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να καλύψει 700 έως 800 χιλιάδες άτομα που ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», έτσι όπως την ορίζουν οι οργανισμοί της ΕΕ, μαζί με τις διάφορες υποκατηγορίες. Στην ακραία φτώχεια, η κυβέρνηση κατατάσσει περίπου το 8% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, «για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα».
Με άλλα λόγια, το κόστος, ακόμα και γι' αυτά τα ψίχουλα που λέει ότι θα δώσει το κράτος στους πλέον φτωχούς, θα προέλθει από την ανακατανομή των κονδυλίων για τα κοινωνικά επιδόματα που δίνονται σήμερα. Δηλαδή, θα τα πάρει από τους λιγότερο φτωχούς, για να τα δώσει σ' αυτούς που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας!

Μαζική εξαθλίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Άποροι σε συσσίτιο
Το βάθεμα και η εξάπλωση της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων καταγράφονται στην«Έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών» της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που αφορά στα εισοδήματα του έτους 2012. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
-- Το κατώφλι της φτώχειας(εισοδήματα 2012) διαμορφώνεται στα 5.023 ευρώ το χρόνο ανά άτομο, από 5.708 ευρώ για το 2011, 6.591 ευρώ για το 2010 και 7.178 ευρώ για το 2009. Αντίστοιχα συμπιέζονται και τα στατιστικά κατώφλια μέτρησης της επίσημης φτώχειας για τα 4μελή νοικοκυριά (2 ενήλικες και 2 παιδιά κάτω από 14 ετών): 10.547 ευρώ για το 2012 (2011: 11.986 ευρώ, 2010: 13.842 ευρώ, 2009: 15.073 ευρώ) Έτσι, στην 4ετία 2009 - 2012, η βάση υπολογισμού της επίσημης της φτώχειας συμπιέστηκε περίπου κατά 30%. 
-- Παρά και τη συνεχιζόμενη συμπίεση στη βάση μέτρησης, το ποσοστό του πληθυσμού σε «κίνδυνο φτώχειας» διαμορφώθηκε στο 23,1%, στο ίδιο επίπεδο με αυτά του έτους 2001 και έναντι 19,7% 2009. Για το 2011 και στη βάση των παραπάνω υπολογισμών, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 892.763 και τα μέλη τους σε 2.529.005.

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Πανικός, χυδαιότητα και στρεψοδικία

Η αλήθεια πονάει. Και τεκμήριο της δύναμης της αλήθειας στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο κοινοβούλιο είναι η πανικόβλητη όσο και αξιοθρήνητη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδη. Σε ένα κατάπτυστο άρθρο, το οποίο, αναστυλώνοντας για μια ακόμα φορά τις ιταμές πρακτικές του Αυριανισμού (και μάλιστα στο υποτίθεται "high profile" Red Notebook), επιχειρεί  να συνδέσει την κυρία Παπαρήγα με την "ακροδεξιά" δια του φωτογραφικό-τιτλικού συνειρμού, ο κύριος Καραγιαννίδης προδίδει την τεράστια αμηχανία του κόμματός του γράφοντας, ανάμεσα σε άλλα:


«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» μας είπε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Μας ρώτησε μάλιστα τι είναι η ανθρωπιστική κρίση και γιατί επιμένουμε σε αυτή την περιγραφή εμείς του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα πως όταν υπάρχει κόσμος χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, και αυτή η εξέλιξη μειώνει την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου του μέχρι του σημείου να πεθαίνουν άνθρωποι, κι όταν αυτή η εξέλιξη αφορά εκατομμύρια πολίτες στη χώρα, τότε μάλλον πρόκειται περί ανθρωπιστικής κρίσης.
Επειδή η μόνιμη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται στον "ελάχιστο κοινό παρανομαστή", να μιλά δηλαδή λες και απευθύνεται σε πολιτικά αγράμματους και ηθικά εξαχρειωμένους ανθρώπους, λειτουργεί και για να παράξει αυτήν ακριβώς την πολιτική και ηθική εξαχρείωση, είναι απαραίτητο να θυμήσουμε τα εξής:

 Για τη στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Των Νίκου Δάρδαλη και Ηλία Πατίδη*
Εδώ και πάνω από ένα μήνα, μια σειρά Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα, συνδικαλιστές δίνουν τη μάχη για την επιτυχία του πανελλαδικού - παλλαϊκού συλλαλητηρίου την 1η του Νοέμβρη στην Αθήνα και της δίμηνης αγωνιστικής καμπάνιας.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης και με οδηγό το σύνθημα «ήρθε η ώρα ν' ακουστεί και η δική μας φωνή, η φωνή του λαού, η φωνή των χιλιάδων βασανισμένων, των απολυμένων, των ανέργων», οργανώθηκαν και οργανώνονται εκατοντάδες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις από εργατικά συνδικάτα, φορείς των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας, να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα που θα ανακουφίζουν το λαό από τα μεγάλα προβλήματα που τον πνίγουν.
Εργάτες - υπάλληλοι - άνεργοι - αυτοαπασχολούμενοι - αγρότες - γυναίκες - νέοι και νέες ενώνουν τη φωνή τους, για να δώσουν μια μεγάλη λαϊκή, εργατική απάντηση, για να δείξουν τη δύναμή τους.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνθηκαν και απευθύνονται σε όλα τα συνδικάτα, χωρίς προκαταλήψεις και κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών», να πάρουν μέρος στη μεγάλη αυτή λαϊκή κινητοποίηση.
Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε και βρίσκει σημαντική απήχηση.
Ηδη, μέχρι τώρα, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συνδιοργανώνουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του κινήματος. Ανάμεσά τους, 14 Εργατικά Κέντρα, 12 Ομοσπονδίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκατοντάδες σωματεία, ανάμεσά τους 70 από το Δημόσιο, μπλόκα των αγροτών, φορείς και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας. Μέρα με τη μέρα οργανώνονται, καταστρώνουν σχέδια, κουβεντιάζουν πρόσωπο με πρόσωπο με το συνάδελφο για την ανάγκη να κατέβει στο δρόμο την 1η του Νοέμβρη.

Ο Σπύρος Χαλβατζής στον ρ/σ Παραπολιτικά στα FM

Βρούτσης: Περιέγραψε ξεκάθαρα τη νέα ασφαλιστική - συνταξιοδοτική φτώχεια

Tη νέα ασφαλιστική – συνταξιοδοτική φτώχεια περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μιλώντας την Κυριακή το πρωί σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν αλλά θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με... «ελάχιστες προσαρμογές». Ο υπουργός επί της ουσίας παραδέχεται ότι θα γίνουν «προσαρμογές» και στις κύριες συντάξεις, ενώ είναι βέβαιο ότι με τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος και την εκτίμηση των επικουρικών ταμείων ανά τρίμηνο, είναι σίγουρο ότι οι επικουρικές θα δεχτούν σοβαρές μειώσεις. Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στις όποιες παροχές υπάρχουν μέχρι και σήμερα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή των συντάξεων».
Μάλιστα με νόημα πρόσθεσε ότι «έως τέλος του 2014 δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αναπροσαρμογής, ενώ οι δυνατότητες είναι οριακές», προϊδεάζοντας για τη νέα ασφαλιστική – συνταξιοδοτική ένδεια.
Εκεί που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας είναι στην παράθεση του υπολογισμού της κύριας σύνταξης με βάση το νέο σύστημα από τις αρχές του 2015. Για να διαιρέσει τους συνταξιούχους και να δημιουργήσει αυταπάτες διαβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζει όσους είναι σήμερα συνταξιούχοι.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει την ανεργία;

Το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας τους εμφανίζει εαυτόν ως υπέρμαχο της ανάπτυξης. Η θέση είναι κατά βάση η εξής: «Το κράτος θα προσελκύσει επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».
Στα μέσα Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωνε: «Η Ελλάδα προχωρά. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας».
Αντίστοιχα, ο Αλέξης Τσίπραςπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη ΔΕΘ, ισχυρίστηκε πως χρειάζεται μια πιο ...σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος«προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία τόνωση των δημόσιων επενδύσεων, ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων για την τόνωση της απασχόλησης και την επιστροφή στην ανάπτυξη.»
Τη βδομάδα που πέρασε ο Δημήτρης Παπαδημούληςευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλούσε με Ερώτησή του τη γερμανική κυβέρνηση που δε συναινεί στην «αξιοποίηση των αδρανών κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς όφελος των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
Την ίδια θέση διατύπωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ),Θεόδωρος Φέσσας, σε δηλώσεις τους μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Σεπτέμβρη: «Η θέση και η άποψη του ΣΕΒ είναι ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας»

70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Κλείνουν σήμερα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική - ναζιστική κατοχή. Αυτή η επέτειος «ξύνει» στην ιστορική μνήμη το τεράστιο κατόρθωμα της ασίγαστης πάλης με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, έργο αποκλειστικά των λαϊκών μαζών, με επικεφαλής την εργατική τάξη και το ΚΚΕ. Αποτέλεσμα της πολύχρονης πάλης κατά τη διάρκεια της κατοχής του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ, μιας αιματηρής ηρωικής πάλης στην οποία το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα προσέφερε άξια στελέχη του.
Εκείνες τις μέρες της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς (12 Οκτώβρη 1944) στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί επαναστατική κατάσταση, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, με καθοδηγητή το ΚΚΕ, κυριαρχούσε, ενώ ο αστικός κρατικός μηχανισμός ήταν σμπαραλιασμένος. Η αστική κυβέρνηση που είχε δημιουργηθεί βρισκόταν στην Αίγυπτο και οι Εγγλέζοι δεν είχαν καταφτάσει ακόμα στην Ελλάδα.